16:53, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Γ. Κατρούγκαλος: «Η πολιτική του “πιστού και δεδομένου” δεν λειτουργεί υπέρ των εθνικών συμφερόντων»

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, «η Τουρκία πέτυχε όλους τους τακτικούς της στόχους, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε σιωπηλός», δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπληρώνει πως ο πρωθυπουργός «ακολουθεί μια “ΙΧ εξωτερική πολιτική”, καθώς θεωρεί περιττή τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να διαμορφωθεί μια κοινή εθνική γραμμή».

Συνέντευξη στον: ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει «να συνδεθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την ανάσχεση της επιθετικής της συμπεριφοράς».

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας και δείχνει κάπως αφερέγγυα έναντι των συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Γιατί; Μήπως η ουκρανική κρίση την αναβάθμισε γεωπολιτικά;

Είναι αλήθεια ότι η αφήγηση της κυβέρνησης περί -τάχα- απομονωμένης Τουρκίας λόγω-υποτίθεται- των μεγάλων διπλωματικών επιτυχιών του πρωθυπουργού δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Μολονότι η Τουρκία κινείται πολλές φορές σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο -και όχι μόνον στα Ελληνοτουρκικά, θυμίζω ότι εκτός της Κύπρου έχει στρατεύματα κατοχής στη Συρία και στο Ιράκ-, έχει πείσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι είναι αναγκαία για λύση στις χώρες αυτές, αλλά και στη Λιβύη, παρά τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Μάλιστα, έχει πράγματι ενισχύσει τη θέση της μετά την ουκρανική κρίση. Πρόκειται για ιστορική ειρωνεία να επιδιώκει ο πρόεδρος Ζελένσκι να έχει την Τουρκία ως εγγυήτρια σε μια μελλοντική διπλωματική συμφωνία με τη Ρωσία, αγνοώντας τι έπραξε ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.

Εσείς τι διαφορετικό θα περιμένατε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη από ό,τι αποφασίστηκε τελικά;

Και εκεί η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα, δηλώνοντας «ικανοποίηση» από μια Σύνοδο όπου η Τουρκία πέτυχε όλους τους τακτικούς της στόχους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθούσε σιωπηλός. Όχι μόνον έπεισε Σουηδία και Φινλανδία να αποδεχθούν ως «θεμιτές» (όπως είχε προαναγγείλει ο γγ του ΝΑΤΟ) τις αιτιάσεις της για τους Κούρδους και την «τρομοκρατία», αλλά και να άρουν το εμπάργκο όπλων προς αυτή. Το χειρότερο, συμφώνησαν να στηρίξουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπλοκή της στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Οι δε ΗΠΑ, με δήλωση της υφυπουργού Άμυνας Σ. Γουαλάντερ, πριν ακόμη από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, εξέφρασαν την «πλήρη στήριξήτους» στα σχέδια της Τουρκίας για αναβάθμιση/πώληση F16.

Είναι δυνατόν, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, όλα αυτά να είναι αδιάφορα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι δεν την ενδιαφέρει η ουσία αλλά η επικοινωνία. Αποδεικνύεται επίσης ότι η πολιτική του «πιστού και δεδομένου» δεν λειτουργεί τελικά υπέρ των εθνικών συμφερόντων.

Σε αυτήν την πραγματικά δύσκολη συγκυρία, με τα Ελληνοτουρκικά και με μια γενικότερη γεωπολιτική αναταραχή, υπάρχει μια διακομματική συνεννόηση;

Θα έπρεπε να υπάρχει. Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μια «ΙΧ εξωτερική πολιτική». Θεωρεί περιττή τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να διαμορφωθεί μια κοινή εθνική γραμμή. Στην πρόσφατη συζήτηση, μάλιστα, για τις αμερικανικές βάσεις, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντάς του ότι «για εσάς ο πατριωτισμός είναι άγνωστη λέξη». Η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με την τάση της κυβέρνησης να μη λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό (το «ΟρούτςΡέις» το πήρε ο αέρας στα νερά μας…), δεν συμβάλλει στη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος εθνικής συμπόρευσης.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκρίνει μια προσφυγή στη Χάγη και με ποιους όρους;

Αποτελεί πάγια ελληνική θέση η επίλυση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η παραπομπή θα αφορά αυστηρά το νομικό θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, αποκλείοντας τις τουρκικές αιτιάσεις για θέματα γκρίζων ζωνών,αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, για τα οποία, άλλωστε, μετά τη δήλωση της Ελλάδας του Ιανουαρίου του 2015, το Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό από πέρσι προτείναμε να συνδεθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την ανάσχεση της επιθετικής της συμπεριφοράς, αρχικά, και στη συνέχεια με την αποδοχή εκ μέρους της τής προσφυγής στη Χάγη. Συγκεκριμένα ζητήσαμε προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας να απαιτήσουμε ως προϋπόθεση να μη συνεχίσει η τελευταία τις προκλήσεις και να συμφωνήσει για την παραπομπή. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός έδωσε «δωρεάν», χωρίς κανένα αντάλλαγμα, το μεγάλο αυτό δώρο στην Τουρκία.

Πάμε σε εκλογές. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα;

Πράγματι, φαίνεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα εξαντλήσει την τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται την απόδραση διά των εκλογών, για να γλιτώσει τον πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Αντικειμενικά δύσκολο λόγω της παγκόσμιας κατάστασης, που έχει όμως επιδεινωθεί δραματικά από τις επιλογές της κυβέρνησης υπέρ των λίγων και ισχυρών και σε βάρος των πολλών. Για αυτό έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό άμεσα εκλογές, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί ένα αντίθετο πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας από μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL