, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Για τον Γρηγόρη Βαλτινό η επιτυχία ήταν μονόδρομος

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

«Αθανασία είναι να μεταλαμπαδεύεις την γνώση, από γενιά σε γενιά. Πολλοί ταυτίζουν την αθανασία με το σώμα, όμως δεν είναι αυτό. Πιστεύω ότι η αθανασία κρύβεται στο πνεύμα και στην παιδεία που μεταφέρουμε στους απογόνους μας». Με αυτές τις λέξεις ο Γρηγόρης Βαλτινός, περιγράφει τι είναι για εκείνον η αθανασία και πως επιτυγχάνεται. «Αν τελικά συνειδητοποιήσουμε τι είναι η αθανασία θα αλλάξει η ζωή μας. Θα είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Θα δούμε τη νέα γενιά με αγάπη», επισημαίνει σε συνέντευξη του στην Karfitsa.

Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι δύσκολο να μεταλαμπαδευτεί η γνώση και η παιδεία από την μια γενιά στην άλλη λέγοντας ότι «θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις σειρήνες της κατανάλωσης, της ευκολίας, ακόμη και της ανεμελιάς. Υπάρχουν κάποια χρόνια στη ζωή μας που πρέπει να τα περάσουμε με γύμνασμα στο γυμναστήριο του πνεύματος και της ψυχής. Έτσι θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι, διότι θα έχουμε γνώση για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και την πονηριά της ζωής». Όσον αφορά τις «σειρήνες» που μας αποσπούν από την καλλιέργεια του πνεύματος, αναφέρει ότι είναι εύκολο να τις εντοπίσουμε. Κάποια παραδείγματα είναι «η ενασχόληση με το τίποτα, το κυνήγι της προβολής, της ρηχότητας, της γκλαμουριάς και του κουτσομπολιού».

Η ρίζα του

Ο γνωστός ηθοποιός αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη ρίζα του, όπως την αποκαλεί, καθώς είναι η πόλη όπου γεννήθηκε. «Είμαι εσωτερικός μετανάστης. Γεννήθηκα εδώ, μετά πήγα για λίγο σε ένα χωριό της Κατερίνης, μετά στην Ξάνθη και έπειτα στην Αθήνα. Έπρεπε κάπου να νιώσω ότι έχω την ρίζα μου και αυτή την τοποθέτησα στη Θεσσαλονίκη. Εδώ περπάτησα και ανέπνευσα για πρώτη φορά», εξηγεί. Η παράσταση που τον έχει φέρει στην «ρίζα» του λοιπόν είναι το έργο «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», που υποδύεται τον καθηγητή κοινωνιολογίας Morrie Schwartz, που στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του, κατάφερε να αφυπνίσει πνευματικά τον μαθητή του, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το έργο αυτό περιέχει όλα όσα έχει μαζέψει ο Γρ.Βαλτινός, τόσο στη ζωή του όσο και στην τέχνη του. «Στη ζωή μου γιατί είναι γεμάτο σοφά συμπεράσματα για την αγάπη, τον έρωτα, την οικογένεια, τα παιδιά, την επιτυχία, την αποτυχία, τις αξίες της ζωής, τον θάνατο», λέει και προσθέτει «σε ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη μου είναι ένας εξαιρετικά απαιτητικός ρόλος. Είναι ένα αγώνισμα. Κρίθηκα να αντιμετωπίσω έναν ρόλο μετά από τόσα χρόνια στο θέατρο που πραγματικά με δυσκόλεψε, γιατί αυτοί οι ρόλοι που έχουν και σωματικές απαιτήσεις και απαιτούν να μεγαλώσεις ή να αρρωστήσεις μέσα στην διάρκεια της παράστασης μπορεί να σε εκθέσουν υποκριτικά».

Η επιτυχία ήταν μονόδρομος

«Το μόνο επάγγελμα που δεν θα έπρεπε να διαλέξω στη ζωή μου ήταν να γίνω ηθοποιός, γιατί είναι ανασφαλές, λόγω βιοπορισμού, διότι είναι αμφίβολη η επιτυχία και επειδή πέρα από τη μητέρα μου δεν είχα καμία άλλη βοήθεια και οικονομική στήριξη. Για αυτό όταν τελείωσα τη σχολή έπρεπε να δουλέψω κατευθείαν και να πετύχω, για να επιβιώσω, αλλιώς θα εξοστρακιζόμουν», τονίζει ο Γρηγόρης Βαλτινός απαντώντας για το πώς επέλεξε να γίνει ηθοποιός. Το πάθος του για την υποκριτική τέχνη υπήρχε σαν φλόγα μέσα του και τον έκανε να γυρίζει πάντα γύρω της. Θυμάται να συμμετέχει σε κάθε μαθητική εκδήλωση, σε παραστάσεις, σε χορωδίες, όταν ήταν μικρός. Στο τέλος του Γυμνασίου ανέβασε μόνος του μια δίωρη παράσταση, που την σκηνοθέτησε και έπαιζε ο ίδιος. Μετά το τέλος της οι καθηγητές και οι συμμαθητές του τον εκθείασαν και τον προέτρεψαν να ακολουθήσει την τέχνη αυτή. Κάπως έτσι σιγουρεύτηκε μέσα του και τράβηξε την πορεία του.

Covid free Θέατρο

Τα θέατρα ήταν από τους πρώτους χώρους που έκλεισε η πανδημία του κορονοϊού. Τώρα μετά από δυο lockdown λειτουργούν, όμως με μέτρα. Όσον αφορά το κίνημα τον αρνητών του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ο κ. Βαλτινός δηλώνει πως «με αφήνει άναυδο ότι υπάρχουν άνθρωποι με σαθρά και σαχλά επιχειρήματα και δημιουργούν αναστάτωση, βγάζοντας διάφορες θεωρίες, ότι τα εμβόλια δεν είναι αρκετά δοκιμασμένα και άλλα τόσα fake news. Αυτοί οι άνθρωποι χαίρονται σαν τον Νέρωνα που έβαλε φωτιά στη Ρώμη». Προσθέτει δε πως «από τους αρνητές δεν περιμένω να πάνε στον πόλεμο για να σώσουν την πατρίδα και το σπίτι τους, γιατί αυτή τη στιγμή ζούμε έναν πόλεμο. Αυτό που μας λένε οι αρνητές είναι το εξής ‘’ εμείς θα μείνουμε πίσω και πηγαίνετε εσείς μπροστά, γιατί έρχονται σφαίρες και μπορεί να μας σκοτώσουν’’».

*«Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», στο θέατρο Αριστοτέλειον

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.