, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

Γιάννης Ανδρουλάκης στην «Κ»: Πάντα θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης σημαντικών έργων για τη Θεσσαλονίκη

Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη μπαίνει στην τελική ευθεία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Είναι μόλις ένα από τα αμέτρητα έργα που «τρέχουν» σε όλη την Ελλάδα και όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ρόλος του Οργανισμού είναι να ξοδεύει χρήματα προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου

-Κύριε Ανδρουλάκη, ο δρόμος για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας άνοιξε και πάλι με πρόσθετη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Είναι και για εσάς έργο «σταθμός» λόγω του ιστορικού μηνύματος που θα εκπέμπει;

Πρόκειται για αποκατάσταση ιστορικής μνήμης και αλήθειας. Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας με το Μνημείο Ολοκαυτώματος παραπέμπει σε ένα εμβληματικό έργο που αγγίζει μια κορυφαία στιγμή της ιστορικής διαδρομής της πόλης και αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας – μεταξύ των οποίων και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας Εβραίοι. Για αυτό και πέρα από επιθυμία του δήμου Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη. 

Το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Πράσινου Ταμείου το 2018, ενώ με πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. η χρηματοδότησή του αυξήθηκε μέχρι του ποσού των 8,5 εκατ. ευρώ. Ελπίζω να είναι το Πράσινο Ταμείο ένας από τους σημαντικούς αρωγούς της πόλης ώστε ένα έργο που συλλαμβάνεται, να ξεκινάει και να ολοκληρώνεται.

-Υπάρχει ενδεχόμενο χρηματοδότησης και άλλων σημαντικών έργων για τη Θεσσαλονίκη; 

Πάντα θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης σημαντικών έργων για τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο στον κεντρικό δήμο, αλλά και στους όμορους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο ρόλος του Πράσινου Ταμείου για να το πω απλά, είναι να ξοδεύει χρήματα προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος με δικαιούχους τους 332 δήμους της χώρας. Η Θεσσαλονίκη έχει όντως δεινοπαθήσει από περιπέτειες έργων που δεν έγιναν ή καθυστέρησαν πάρα πολύ. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία αιτήματα που καταθέτουν οι δήμοι να έρχονται γρήγορα και τεκμηριωμένα όσον αφορά τις τεχνικές τους προδιαγραφές. Στην περίπτωση αυτή έχουμε αποδείξει τα αντανακλαστικά μας.

-Χρήματα υπάρχουν στον «κουμπαρά» του Ταμείου; Και ποια προγράμματα είναι ανοιχτά για να επωφεληθούν οι δήμοι;

Κατ΄αρχάς «τρέχει» μέχρι τέλους του έτους η προθεσμία για ένταξη στο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο 2023 – 2024» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου». Αποφασίσαμε ομόφωνα την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ώστε να επωφεληθούν περισσότερο δήμοι, διότι δεν θέλουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ που θα μπορούσε να διατεθεί σε έργα με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Το σύνολο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου για το 2024 ανέρχεται στο ποσό των 107.266.100 ευρώ και περιλαμβάνει κυρίως δράσεις στον αστικό ιστό, στο φυσικό περιβάλλον και την κλιματική ουδετερότητα, την προστασία και την αναβάθμιση δασών, τα ευρωπαϊκά προγράμματα Life για την κυκλική οικονομία, καθώς και δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.   

-Τι σας ζητούν περισσότερο οι δήμαρχοι με βάση τους φακέλους που καταθέτουν;

Τα «δημοφιλή» έργα που εντάσσονται στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Πράσινου Ταμείου είναι κυρίως αναπλάσεις πλατειών, «πράσινες» πεζοδρομήσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και αποκαταστάσεις ιστορικών σχολικών κτιρίων όπως της οδού Κριεζώτου στη Θεσσαλονίκη, παιδικές χαρές κ.α.  

Από τον μακρύ κατάλογο του Πράσινου Ταμείου δεν λείπουν έργα εμβληματικά, όπως οι εργασίες λειτουργικής αποκατάστασης του ιστορικού θερινού κινηματογράφου Τιτάν στο Αιγάλεω, η συντήρηση του κτιρίου της δημοτικής πινακοθήκης που κοσμεί την είσοδο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και άλλα πολλά ανά την επικράτεια, για τα οποία στο Πράσινο Ταμείο είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην υλοποίησή τους. 

-Με την κλιματική κρίση να είναι από τις πιο σύγχρονες απειλές, πόσο μπορείτε να συμβάλλετε στη θωράκιση της χώρας και στην αποκατάσταση των συνεπειών που προκαλούνται από πυρκαγιές ή πλημμύρες;

Αρμοδιότητά μας είναι να υποστηρίζουμε διαχειριστικά, οικονομικά και τεχνικά προγράμματα που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιδίωξη του Πράσινου Ταμείου είναι η εξειδίκευση σε ενέργειες που αποβλέπουν στην προστασία του φυσικού πλούτου και στη θωράκιση της χώρας έναντι φυσικών καταστροφών και ταυτόχρονα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την απόδοση στην κοινωνία ελεύθερων χώρων και πρασίνου. 

Προ διμήνου αποφασίσαμε την έκτακτη χρηματοδότηση 14 δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που υπέστησαν καταστροφές σε δημόσιους χώρους από την κακοκαιρία Daniel, συνολικού προϋπολογισμού 12.549.100 ευρώ. Η χρηματοδότηση κατανέμεται ανά Δήμο και κατευθύνεται στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γ.Γ.Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από καταγραφή αναγκών των πληγέντων δήμων. Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε για την ένταξη ενός έναν νέου, μεγάλου άξονα προτεραιότητας, ύψους 30.000.000 ευρώ για την πυροπροστασία των κατοικημένων περιοχών σε δήμους της χώρας που έχουν περιαστικά δάση. 

Είχα δεσμευτεί δημόσια, ότι θα πάμε σε μέτρα ειδικής στόχευσης και υψηλής χρησιμότητας υπέρ των δήμων που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το κάνουμε πράξη. Και αυτήν την φιλοσοφία θα τη διευρύνουμε και με άλλες παρόμοιες αποφάσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.