Γιάννης Κατινάκης: «Με ενοχλούν οι ομοφοβικοί και τα βλακώδη επιχειρήματα τους»

Της Φιλίππα Βλαστού

«Με ενοχλεί η κακία και δεν αντέχω την βλακεία». Ο Γιάννης Κατινάκης ήταν ξεκάθαρος από τα πρώτα λεπτά που ξεκινήσαμε να μιλάμε με αφορμή την δεύτερη παράσταση που θα κάνει στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε για τη βλακεία που μας περιβάλλει αναφέρεται και στο live του «Μεγάλη Κατίνα».

«Πάντα θα υπάρχουν δυσάρεστα γεγονότα και καταστάσεις στη ζωή μας, όμως με ενοχλεί η βλακώδης αντιμετώπιση κάποιων πραγμάτων. Για παράδειγμα με ενοχλεί ένας ομοφοβικός, όμως ακόμη περισσότερο με ενοχλούν τα βλακώδη επιχειρήματα του, όπως αντίστοιχα και ενός σεξιστή. Η βλακεία είναι μάστιγα. Και δυστυχώς όταν πας να μιλήσεις με έναν άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει και είναι κολλημένος με παρωπίδες στη βλακεία του πάντα θα καταλήξεις να νευριάζεις εσύ», εξηγεί.

Η φωνή του Γιάννη είναι «οξυγόνο» για άτομα που έχουν βιώσει ρατσισμό ή bullying. Είτε μέσα από τις παραστάσεις του, είτε μέσα από αναρτήσεις του στα social media, δυο πεδία που έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό ο Γιάννης, αρκετός κόσμος βρίσκει «φωνή». «Όταν γράφω ένα κείμενο αναφέρομαι πάντα σε πράγματα που με απασχολούν. Δεν πάω ποτέ με την λογική του τί είναι επίκαιρο και τί θέλει ο κόσμος να ακούσει. Γενικότερα το θέατρο είναι σε συνάρτηση με την ψυχή του καλλιτέχνη, με όσα θέλει ο ίδιος να πει, και αν είναι τυχερός αυτά θα περάσουν και θα αγγίξουν το κόσμο. Τα θέματα λοιπόν όπως είναι ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο θάνατος είναι πράγματα που με απασχολούν. Ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει αλήθεια. Αν ένας καλλιτέχνης θίξει το θέμα π.χ. του ρατσισμού χωρίς όμως να τον απασχολεί είναι λάθος να το κάνει, γιατί εν τέλει θα είναι ψεύτικο και θα φανεί».

Κουρέλιασε μαζί με τον μπαμπά του την ομοφοβία

Ο πρώτος στόχος για έναν καλλιτέχνη είναι σαφώς λοιπόν να περάσει θέματα που τον απασχολούν, όμως όπως λέει ο Γιάννης Κατινάκης «σαφώς στην πορεία σκέφτεσαι πως μπορείς να αλλάξεις και κάπως τα πράγματα». Κάπου προς τέλη του περασμένου Ιουνίου έκανε μια συνέντευξη με τον πατέρα του και μέσα από μια μεταξύ τους κουβέντα πέρασαν ένα μεγάλο μάθημα αληθινής αγάπης και αποδοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετά άτομα δείχνοντας το βίντεο αυτό στους γονείς τους να τους «μαλακώσουν» στο θέμα της ομοφοβίας. «Μετά τις παραστάσεις μιλάω με το κοινό και αρκετοί άνθρωποι μου έχουν πει ότι έχουν δείξει το βίντεο αυτό στους γονείς τους που είχαν ομοφοβικές τάσεις και είδαν ότι άλλαξε η συμπεριφορά τους προς το καλύτερο. Ή ότι δεν είχαν τις λέξεις και τον τρόπο να εκφράσουν τί νιώθουν και μέσα από τα κείμενα μου βρήκαν μια φωνή. Είναι μεγάλη ευλογία ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο», τονίζει.

Η Θεσσαλονίκη, ο Ρήγας και ο θάνατος

Αρχές του Σεπτέμβρη ο Γιάννης έκανε την πρώτη του παράσταση στη Θεσσαλονίκη και λέει πως ήταν «η καλύτερη που έχω κάνει ποτέ. Ο κόσμος ήταν ζεστός, υπήρχε έντονη αλληλεπίδραση με το κοινό. Ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου». Τον ρωτήσαμε τί θα επιθυμούσε να του επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον και απαντάει ότι θα ήθελε πολύ να συμμετάσχει σε μια σειρά ή σε ένα θεατρικό έργο του Απόστολου Ρήγα. «Είναι ένα όνειρο μου που θα ήθελα να δω να συμβεί και στην πραγματικότητα», δηλώνει και προσθέτει πως η επόμενη παράσταση που θα ετοιμάσει θα πραγματεύεται τον θάνατο μέσα από μια πηγαία επιθυμία του να τον ξορκίσει μέσω γέλιων.

Το εφόδιο για τους νέους

Αν κάτι θέλει να πει στους νέους ο Γιάννης Κατινάκης είναι να κρατήσουν την ψυχή τους καθαρή. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, διότι θεωρεί πως είναι το βασικό εφόδιο τόσο για την προσωπική ηρεμία, όσο και για το καλό του συνόλου της κοινωνίας μας. «Να αφήσουν μακριά τους τον αρνητισμό, το μίσος. Να πηγαίνουν πάντα με γνώμονα το καλό, την αγάπη. Ακόμη και αν αδικηθούν να θυμούνται ότι το καλό πάντα γυρνάει. Αν μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι να βγαίνουν στον κόσμο με καθαρή την ψυχή τους, πιστεύω θα ήμασταν όλοι καλύτεροι», τονίζει.

*«Μεγάλη Κατίνα» | Γιάννης Κατινάκης #Ontour, 26/09, στο Block 33