, Κυριακή
16 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Γλυκερία στην Karfitsa: «Πιστεύω στον Χριστό, πιστεύω στο ερευνάτε τις γραφές»

photo Κωνσταντίνα Σαρρή

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Η φωνή της Γλυκερίας είναι μια από εκείνες που έχουν «αγκαλιάσει» ύμνους και εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας. Το «Ω γλυκύ μου έαρ» αυτό το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της έχει ερμηνευτεί με έναν μοναδικό τρόπο από την αυθεντική ερμηνεύτρια. Στο άκουσμα του το ήδη κατανυχτικό κλίμα που επικρατεί κάθε Πάσχα πυροδοτείται μέσα από αυτούς τους συγκινητικούς ύμνους. Η Γλυκερία θα βρεθεί την Μεγάλη Τετάρτη στο θέατρο «Αριστοτέλειον» όπου θα ερμηνεύσει Βυζαντινούς ύμνους, εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη και επιλεγμένα τραγούδια από την ελληνική παράδοση που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή. Με αφορμή λοιπόν την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη μίλησε στην Karfitsa μεταξύ άλλων για την επαφή της με την θρησκεία και τις αναμνήσεις που έχει από το Πάσχα.

Πως προέκυψε να ερμηνεύσετε το «Ω γλυκύ μου έαρ» και τους υπόλοιπους βυζαντινούς ύμνους;

Η σχέση μου με τους Βυζαντινούς ύμνους, ξεκινά απ’ την παιδική μου ηλικία. Όπως άκουγα τα παραδοσιακά και τα λαïκά τραγούδια, άκουγα και τον πατέρα μου, γνώστη Βυζαντινής μουσικής με υπέροχη φωνή, όπως και την μητέρα μου, να τραγουδά και να ψέλνει. Σε ένα κομβικό σημείο της πορείας μου, ηχογράφησα το «Ω γλυκύ μου έαρ», που αργότερα το μετέφερα σε παραστάσεις, τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Το «Ω γλυκύ μου έαρ», το έχω παρουσιάσει αρκετές φορές και με διαφορετικά μουσικά σύνολα, με χορωδίες ψαλτών, από τους οποίους διδάχτηκα και διδάσκομαι.

Είναι διαφορετικό να τραγουδά κανείς αυτούς τους ύμνους από το να τραγουδά για παράδειγμα ένα λαϊκό ή ένα παραδοσιακό τραγούδι;

Τα λαïκά τραγούδια, όπως και τα παραδοσιακά, καθρεφτίζουν ολόκληρες εποχές και συντρόφευσαν τους Έλληνες στις λύπες, στις χαρές και σε όλες τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Όμως, οι Βυζαντινοί Ύμνοι και ιδιαίτερα τα Εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι συνυφασμένοι με το θρησκευτικό μας συναίσθημα. Το θρηνητικό μοιρολόι της Παναγιάς για τον επίγειο θάνατο του Χρηστού πάνω στον σταυρό, μας αγγίζει βαθιά, αλλά μας παρηγορεί, διότι γνωρίζουμε ότι τον θάνατο τον ακολουθεί η Ανάσταση.

Ποια είναι η επαφή σας με τη θρησκεία;

Πιστεύω στον Χριστό, πιστεύω στο ερευνάτε τις γραφές. Είναι καλό κατά την ταπεινή μου γνώμη, να ψάξουμε και να βρούμε την αλήθεια που συνάδει με την ψυχή μας. Ο Δημιουργός, μας έχει προικίσει με πολλές ικανότητες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε. «Αγαπάτε αλλήλους», είπε ο Χριστός. Το πιο δυνατό μήνυμα όλων των εποχών. Από κει πηγάζει κάθε τι καλό. Όταν η ανθρωπότητα καταφέρει και αγαπήσει ολόκληρη τη Δημιουργία, τότε θα σωθεί.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχετε από το Πάσχα;

Οι πιο όμορφες αναμνήσεις μου, προέρχονται από την παιδική μου ηλικία. Τότε που οι έγνοιες ήταν για τους μεγάλους. Πάσχα στο χωριό, εκεί όπου όλοι είναι συγγενείς και δεν προλαβαίνεις να ανταποδίδεις τις καλημέρες. Η αυστηρή νηστεία, η Εκκλησία, η θλίψη, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Επιτάφιος την Μεγάλη Παρασκευή, τα φιλιά της Ανάστασης και το ξεφάντωμα της Κυριακής.

Οι ερμηνείες σας στους ύμνους αυτούς έχουν ανέβει και στο youtube μετρώντας εκατοντάδες views και σχόλια. Θεωρείτε πως είναι ένας τρόπος η νέα γενιά να έρθει πιο κοντά σε αυτά τα άγια ακούσματα;

Έρχεται κοντά στα ακούσματα αυτά ένας άνθρωπος, όταν είναι έτοιμος για αυτό. Μόνο τότε μπορεί να κατανοήσει την σημασία τους και την σημασία της Πίστης.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.