21:58, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Σ. Πούλης: «Η κωμωδία είναι το πιο δύσκολο είδος»

Την εκτίμησή του, ότι η κωμωδία είναι το πιο δύσκολο θεατρικό είδος για έναν ηθοποιό, εκφράζει ο Σπύρος Πούλης. Αυτό, όπως σημειώνει, σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ηθοποιός νιώθει και «εισπράττει» άμεσα την –θετική ή αρνητική, ανάλογα την περίπτωση– αντίδραση του κοινού.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΔΑ

Ο γνωστός ηθοποιός έρχεται στη Θεσσαλονίκη, όπου στις επόμενες μέρες θα ανέβει η θεατρική παράσταση «ΣΥΝΝΥΦΑΔΕΣ», στην οποία παίζει βασικό ρόλο. Σε συνέντευξή του στην «Κarfitsa», ο Σπύρος Πούλης μιλάει για την παράσταση, την πλοκή της και τον ρόλο που ο ίδιος παίζει σε αυτήν, όπως επίσης και για την κωμωδία γενικότερα, ενώ, παράλληλα, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το θέατρο θα… ορθοποδήσει εκ νέου έπειτα από την μακρά περίοδο της πανδημίας, καθώς, όπως αναφέρει, ο κόσμος έχει την «ανάγκη» να δει κάτι «ζωντανό» και να ξεφύγει από την «κονσέρβα» της τηλεόρασης.

Από πότε ξεκίνησε η αγάπη σας για το θέατρο και από ποια ηλικία συνειδητοποιήσατε ότι έχετε καλλιτεχνική κλίση;

Η αγάπη μου για το θέατρο ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Νόμιζα πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μένα, πάρα μόνο το θέατρο. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα πως δεν είχα τον νου μου πουθενά αλλού για άλλες σπουδές. Με απασχολούσε μόνο το θέατρο.

Οι περισσότεροι ρόλοι σας έχουν μέσα το κωμικό στοιχείο. Γιατί επιλέγετε πιο συχνά να ερμηνεύετε τέτοιους ρόλους;

Ως επί το πλείστον έχω παίξει σε κωμωδίες, γιατί μου αρέσει και σαν είδος. Έχω μια κλίση προς τα εκεί. Πιστεύω είναι το πιο δύσκολο είδος, διότι νιώθεις άμεσα την αντίδραση του κοινού, καταλαβαίνεις αν τους έχεις πάρει μαζί σου στο «ταξίδι» της παράστασης, ή θα τους κάνεις να γελάσουν ή θα μείνουν «παγωμένοι». Μου αρέσει να διασκεδάζω τον κόσμο και είναι κάτι που το κάνω με πολύ κέφι. 

Υπάρχει κάποιο άλλο είδος το οποίο θα σας κέντριζε το ενδιαφέρον;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, είναι θέμα συνεργασίας, δηλαδή αν υπάρχει κάποιος σκηνοθέτης που μπορεί να σε εμπνεύσει. Οι συνεργασίες είναι αυτές που σου κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον και αυτό έγινε και με την παράσταση «ΣΥΝΝΥΦΑΔΕΣ». Ήταν ένα κείμενο καινούριο που το έχει γράψει ο Στέλιος Παπαδόπουλος, τον οποίο θεωρώ πολύ ταλαντούχο. Πρόκειται για ένα έργο καλά δομημένο, με ωραία πλοκή και αστείες ατάκες. Μόλις διάβασα το έργο ήθελα κατευθείαν να συμμετέχω. 

Ποια είναι η πλοκή της παράστασης και ποιός ο ρόλος σας;

Η πλοκή αφορά δύο γυναίκες που είναι συννυφάδες, όπως είναι άλλωστε και ο τίτλος της παράστασης, οι οποίες είναι παντρεμένες με δύο τύπους που κάνουν διάφορες «βρωμοδουλειές». Μια βραδιά που τους συμβαίνει ένα ατύχημα, εμπλέκονται άθελά τους και οι γυναίκες τους. Στην ιστορία εμπλέκεται επίσης ένας γκάνγκστερ, ένας διεφθαρμένος αστυνομικός και ένας παπάς που εξίσου δεν έχει καλό σκοπό. Εγώ παίζω τον ένα από τους δύο συζύγους που είναι κακοποιός. Πρόκειται για έναν τύπο που απλά θέλει να πάρει λεφτά, να παρατήσει τη γυναίκα του και να εξαφανιστεί στη Βραζιλία. 

Η πανδημία τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει τον χώρο του θεάτρου. Πιστεύετε ότι μπορεί να ορθοποδήσει ξανά;

Σιγά σιγά, ο χώρος παίρνει ξανά τα πάνω του. Ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει έξω μετά από δύο χρόνια πανδημίας και να δει κάτι ζωντανό, γιατί βαρέθηκε αυτή τη «κονσέρβα», να τα βλέπει όλα έτοιμα σε μία τηλεόραση, σε έναν υπολογιστή, γενικώς σε μία οθόνη. Και εμείς οι ηθοποιοί από τη μεριά μας, έχουμε ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο ξανά, μας είχε λείψει αυτή η χαρά, να εκτελούμε μία παράσταση, τηρώντας βέβαια πάντα τα απαραίτητα μέτρα.

Που προτιμάτε να παίζετε, στην τηλεόραση ή στο θέατρο;

Προσωπικά, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προτίμηση. Οι συνεργασίες και η ομαδική δουλειά είναι τα δύο κύρια στοιχεία που μετράνε περισσότερο για εμένα και που επηρεάζουν τη δουλειά μου. Από τη μία το θέατρο σου προσφέρει τη δυνατότητα να γίνεσαι καλύτερος μέσα από την κάθε ερμηνεία στις παραστάσεις, και η αντιμετώπιση του κοινού κάθε φορά είναι ξεχωριστή και μοναδική. Από την άλλη, η τηλεόραση σου προσφέρει μία μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και έχεις την ευρεία αναγνώριση του κοινού. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA