, Κυριακή
27 Απριλίου 2025

search icon search icon

Ηλίας Περτζινίδης στην Karfitsa: «Η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά έπρεπε να ξεκινήσει… χθες»

Έργο-ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζει το Μετρό ο Ηλίας Περτζινίδης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί αναγκαίες τις επεκτάσεις προς τα δυτικά και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί «μείζον ζήτημα» η τρίμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά. Επιπλέον, εκτιμά ότι «η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει κατηγορία» με την ανάπλαση της ΔΕΘ ενώ τάσσεται υπέρ της επέκτασης του προσεισμικού ελέγχου και στα ιδιωτικά κτίρια.

Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη

Κύριε πρόεδρε, θεωρείτε εφικτό στόχο την ολοκλήρωση της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026, δεδομένου ότι εκκρεμεί το ζήτημα των απαλλοτριώσεων;

«Είναι γεγονός ότι η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο, καθώς δεν υλοποιείται μέσω μίας ενιαίας εργολαβίας αλλά εξελίσσεται στο πλαίσιο πολλών επιμέρους συμβάσεων. Αυτός ήταν και ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε στη χρονική μετάθεση της παράδοσης του έργου κατά περίπου τρεις μήνες, όπως έκανε γνωστό η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Tο ΤΕΕ/ΤΚΜ, ως ο θεσμικός τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, παρακολουθεί στενά το έργο -όπως άλλωστε πράττει για όλα τα έργα υποδομής που εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα- και παρέχει κάθε συνδρομή που μπορεί να διευκολύνει τις διαδικασίες, τόσο στο ζήτημα της επέκτασης προς την Καλαμαριά, όσο και στο θέμα της διάνοιξης της οδού Πόντου. Σε ό,τι αφορά την Πόντου, αν και δεν τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την παράδοση του μετρό στην Καλαμαριά, είναι αναμφίβολα απαραίτητο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο για την καλύτερη λειτουργία του έργου και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το έργο έχει πλέον ένα νέο χρονοδιάγραμμα και είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων μερών να κάνουν ότι απαιτείται για να το τηρήσουν. Και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Οφείλω, πάντως, να επισημάνω ότι, όταν πρόκειται για έργα τόσο μεγάλης κλίμακας, για τα οποία η πόλη περιμένει δεκαετίες, μια απόκλιση της τάξης των λίγων μηνών δεν συνιστά το μείζον ζήτημα».

Μπορεί το μετρό να χαρακτηριστεί ολοκληρωμένο έργο, τη στιγμή που δεν έχουν γίνει βήματα για την επέκτασή του, τόσο προς τα δυτικά όσο και προς το αεροδρόμιο;

«Το μετρό αποτελεί έργο-ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Ήδη από το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας της βασικής γραμμής, η θετική του επίδραση στις μετακινήσεις και στην κυκλοφορία είναι εμφανής. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα πρέπει να είναι η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, που κατά την άποψή μου πρέπει να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα, αφού η δυτική Θεσσαλονίκη έχει πάνω από 500.000 κατοίκους. Η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά πρέπει να ξεκινήσει… χθες. Όσον αφορά στην επέκταση προς το αεροδρόμιο αυτή χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση. Μιλάμε για υπέργειο σιδηρόδρομο, ο οποίος θα εξυπηρετεί οπωσδήποτε εκτός του αεροδρομίου και τα γύρω εμπορικά κέντρα, ώστε η επένδυση να είναι βιώσιμη. Πάντως ανεξαρτήτως των επεκτάσεων, η κύρια γραμμή του μετρό έχει τεθεί σε λειτουργία και είναι σίγουρα ένα ολοκληρωμένο έργο, το οποίο έχει ενταχθεί πλήρως στον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης».

Ποια θα είναι τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη από την ανάπλαση της ΔΕΘ;

«Τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη από την ανάπλαση της ΔΕΘ αναδείχθηκαν κατά τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο σε εκδήλωση που οργανώσαμε ως ΤΕΕ/ΤΚΜ για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου από τους μελετητές του έργου. Η δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου θα έχει σημαντική επίδραση στην τοπική οικονομία και στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας την έναν ελκυστικό προορισμό για διεθνείς εκδηλώσεις, συνέδρια και εμπορικές δραστηριότητες. Παράλληλα, οι υποδομές στο κέντρο της πόλης αναβαθμίζονται, μεταξύ άλλων με έναν υπόγειο σταθμό στάθμευσης χωρητικότητας άνω των 1.600 θέσεων που θα προσφέρει μια ουσιαστική ανάσα στους κατοίκους και στους επισκέπτες του κέντρου. Και όλα αυτά μαζί με ένα νέο μητροπολιτικό πάρκο που θα ξεπερνά τα 110 στρέμματα. Με την ανάπλαση της ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει κατηγορία. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ώριμο όσο και αναγκαίο. Ας σταματήσουν οι συζητήσεις κι ας ξεκινήσουν τα έργα».

Έχουν «ξεπαγώσει» οι επενδύσεις στη Χαλκιδική, μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος που εξέδιδε οικοδομικές άδειες;

«Τα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) του δήμου Σιθωνίας και του δήμου Νέας Προποντίδας, στη Χαλκιδική, παραμένουν οξυμένα, υπάρχουν όμως κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία το τελευταίο διάστημα που μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε. Το ζήτημα αναδείχθηκε και με ψήφισμα που εξέδωσε στην τελευταία συνεδρίασή της η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Είναι απολύτως αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στελέχωση των ΥΔΟΜ και να συγκροτηθεί εκ νέου το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του νομού Χαλκιδικής, ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα και να διασφαλιστεί η εύρυθμη, διαφανής και αποτελεσματική λειτουργία τους. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικοδομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη είναι προς όφελος μιας περιοχής και μιας κοινωνίας, όταν ακολουθεί τη νομοθεσία και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Σε αντίθετη περίπτωση είναι καταστροφή».

Τι ενέργειες έχει κάνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ για την ενίσχυση της στατικότητας των κτιρίων;

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση του προγράμματος για τον προσεισμικό έλεγχο δημόσιων κτιρίων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την Πολιτεία ώστε να ιεραρχήσει παρεμβάσεις και έργα με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά την ανάγκη για τέτοιου είδους ελέγχους επιτακτική. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως ΤΕΕ/ΤΚΜ, τον περασμένο Νοέμβριο, για τη συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Αγίου Όρους καθώς και τη διερεύνηση των επιπτώσεων στις μνημειακές κατασκευές. Παράλληλα, επισημαίνουμε σταθερά ότι τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων θα πρέπει να συνοδεύονται από ελέγχους στατικής επάρκειας. Θα πρέπει να εξετάσουμε πώς αυτά τα δύο προγράμματα μπορούν να συνδυαστούν, κάτι που δεν είναι εύκολο, αφού η ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να γίνει σε επίπεδο ιδιοκτησίας, όπως ένα διαμέρισμα, ενώ ο προσεισμικός έλεγχος απαιτεί τη διερεύνηση ολόκληρου του κτιρίου – αυτόνομου στατικού συστήματος. Είναι κρίσιμο να επεκταθεί ο προσεισμικός έλεγχος και στα ιδιωτικά κτίρια για να έχουμε πλήρη εικόνα της απόκρισης έναντι σεισμού του κτιριακού αποθέματος της χώρας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.