17:16, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Γ. Γιώργος: «Ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα»

Την ψήφο των Χαλκιδιωτών θέλει να διεκδικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο Γιάννης Γιώργος. Όπως δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καρφίτσα ο σημερινός αντιπεριφερεάρχης: «Ναι, ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Φεύγεις όταν είσαι ακόμα δυνατός, όταν δεν το περιμένει κανείς».

Συνέντευξη στη ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ

Σε ότι έχει να κάνει με την αυτοδιοικητική του διαδρομή όπως ο ίδιο λέει «κρατάω τους χιλιάδες φίλους που έκανα αυτά τα είκοσι οκτώ αυτοδιοικητικά χρόνια, την εμπειρία που μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσω, μέσα από την υπερ εικοσαετή διοίκηση στην Π.Ε.Χ. ,τη συνεργασία μου με όλους τους Νομάρχες αλλά κυρίως με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Κυρίως όμως τις όμορφες στιγμές της εκλογικής μάχης και νίκης του 2014, εκλογές σταθμός για μένα. Εισέπραξα τεράστια αγάπη από όλους τους Χαλκιδικιώτες» ωστόσο «αφήνω πίσω τη μικροψυχία που αντιμετώπισα από κάποιους και τις δύσκολες νύχτες των καταστροφών του 2014, 2017, 2018 και 2019 (κυρίως!!!), καθώς και την πυρκαγιά του 2012».

Το πακέτο των μέτρων με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει μέρος της φωτιάς που έχει ανάψει στις τσέπες των καταναλωτών, μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ. Είναι μια «ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ; Πρέπει να γίνουν επιπλέον και περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο ίσως ; 

Είναι σαφές ότι μέχρι σήμερα έχουν παρθεί μέτρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 500εκ. ευρώ) τα οποία τείνουν να αμβλύνουν το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας και συνεπώς της συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού.Βέβαια, η αύξηση αυτή οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.Γίνεται επομένως μια τεράστια προσπάθεια στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης με μια σειρά παρεμβάσεων, που αφορούν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, της μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από προγράμματα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών κ.α. Όμως δυστυχώς δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας.Τα οριζόντια μέτρα είναι γνωστό ότι δεν αποδίδουν ούτε δίκαια είναι.Οι ασθενέστερες τάξεις (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες, αλιείς, μεσαία τάξη εμπόρων-επιχειρηματιών κ.α.) θα πρέπει να ενισχυθούν με στοχευμένα μέτρα, κάτι που η κυβέρνηση πράττει καθημερινά.Οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια θα πρέπει να ενταθούν, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου και των αγαθών που διατίθενται στους καταναλωτές.Η αποκλιμάκωση αυτή να περάσει στην αντλία.Να επιβάλλονται πρόστιμα εκεί όπου πρέπει ώστε να υπάρχει συμμόρφωση από τους παρανομούντες.Υπάρχουν δυσκολίες, όμως οι Έλληνες πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και στέκεται στο πλευρό τους.

Η φετινή καλοκαιρινή  σεζόν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, που εκτινάσσουν το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πόσο αισιόδοξοι είσαστε πως στο τέλος η Χαλκιδική θα καταφέρει να έχει θετικό πρόσημο στο ταμείο ;  

Η καλοκαιρινή σεζόν προδιαγράφεται εξαιρετικά καλή, τηρουμένων των αναλογιών και των παραμέτρων της κρίσης που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως και διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του.Έχει σύμμαχο μια πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος.Αναζητούνται νέοι τρόποι προσέγγισης, στήριξης του τουρισμού που μαστίζεται από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, με προγράμματα που συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητες από το φθινόπωρο και μετά.Απαιτούνται όμως επενδύσεις στον ανθρώπινο παράγοντα ώστε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς ώστε να είναι πιο παραγωγικοί στο δύσκολο έργο τους.Ο ευχαριστημένος εργαζόμενος, γίνεται παραγωγικός εργαζόμενος.

Ποια είναι εκείνα τα μεγάλα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη , είτε πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Χαλκιδικής αλλά θα βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής των κατοίκων ; 

Η Χαλκιδική όπως και όλοι οι Νομοί της χώρας πέρασε μια 10ετή κρίση (από το 2008-2018), η οποία της άφησε «πληγές»  που δύσκολα θα έκλειναν.Παρά ταύτα τέσσερα (4) χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι η Χαλκιδική του 2018 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2022.Δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα, πολλών εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται, ενώ κάποια ακόμη δρομολογούνται για το μέλλον.Αναφορικά:

 • Ολοκληρώθηκε ο οδικός άξονας Ν.Ποτίδαιας – Κασσάνδρας (πριν 2 χρόνια)
 • Δόθηκε στην κυκλοφορία το ορφανό χιλιόμετρο (Ιούνιος 2022)
 • Ολοκληρώθηκε η παράκαμψη της Αρναίας
 • Δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα του οδικού άξονα Θεσσαλονικής-Πολυγύρου από την Αγ.Αναστασία ως τη Γαλάτιστα
 • Εντός του φθινοπώρου θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Θέρμη-Γαλάτιστα
 • Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές και ασφαλτικές εργασίες των τμημάτων Αγ.Προδρόμου-Διασταύρωση Παλαιοκάστρου-Αρναίας
 • Ολοκληρώνονται αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στα τεχνικά του οδικού δικτύου Πολυγύρου-Ιερισσού
 • Επί 3ετία έγιναν καθαρισμοί ρεμάτων (πάνω από 85 σε αριθμό) στο σύνολο του Νομού
 • Βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία των αντιπλημμυρικών της Συκιάς και θα ακολουθήσει το Πόρτο Κουφό, καθώς και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των Δήμων Πολυγύρου, Ν.Προποντίδας και Σιθωνίας.Ετοιμάζονται οι Δήμοι Αριστοτέλη και Κασσάνδρας
 • Ολοκληρώθηκε το λιμάνι στο Πηγαδάκι της Συκιάς (α’ φάση)
 • Ολοκληρώθηκε ο δρόμος Ριζά-Πλατανοχώρι
 • Ετοιμάζονται μελέτες των οδικών αξόνων Ν.Μουδανιά-Νικήτη-Ν.Μαρμαράς και Πολύγυρος-Ιερισσός-Ουρανούπολη

Γίνονται δεκάδες άλλα μικρότερα έργα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που ο περιορισμένος χώρος της συνέντευξης δε χωράει να αναφερθούν.Η Χαλκιδική άλλαξε και θα αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο.

Τι θα κρατούσατε και τι θα αφήνατε πίσω σας απ όλα αυτά τα χρόνια της αυτοδιοικητικής σας διαδρομής ; 

Κρατάω τους χιλιάδες φίλους που έκανα αυτά τα είκοσι οκτώ (28) αυτοδιοικητικά χρόνια, την εμπειρία που μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσω, μέσα από την υπερ εικοσαετή διοίκηση στην Π.Ε.Χ. (8 χρόνια Αντινομάρχης, 12-13 χρόνια Αντιπεριφερειάρχης), τη συνεργασία μου με όλους τους Νομάρχες αλλά κυρίως με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τις τρεις (3) νίκες του 2010 (62%), 2014 (69%) και 2019 (65,5%).Κυρίως όμως τις όμορφες στιγμές της εκλογικής μάχης και νίκης του 2014, εκλογές σταθμός για μένα.Εισέπραξα τεράστια αγάπη από όλους τους Χαλκιδικιώτες.

Αφήνω πίσω τη μικροψυχία που αντιμετώπισα από κάποιους και τις δύσκολες νύχτες των καταστροφών του 2014, 2017, 2018 και 2019 (κυρίως!!!)καθώς και την πυρκαγιά του 2012.

Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να κάνετε το επόμενο βήμα, στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Ναι, ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα.Φεύγεις όταν είσαι ακόμα δυνατός, όταν δεν το περιμένει κανείς! Όλοι γνωρίζουν πως αν επιθυμούσα, η σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα σε μένα και τον Περιφερειάρχη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα 5ετή συνεργασία. Πιστεύω ότι η εμπειρία αλλά και ο διευρυμένος ορίζοντας των γνωριμιών μου, εξαιτίας της παρουσίας μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος τα εννέα (9) τελευταία χρόνια, πέντε (5) ως Αντιπρόεδρος και τέσσερα (4) ως Εκτελεστικός Γραμματέας  του Δ.Σ. θα βοηθήσουν σε μια νέα θέση ευθύνης, εάν και εφόσον μου την αναθέσουν οι συμπολίτες μου, στη στήριξη του Νομού μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA