06:37, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Κ. Χρυσόγονος: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν την εξαίρεση»

Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική και το πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Καταλογίζει βαριά λάθη στην κυβερνητική πολιτική και εξηγεί τις αιτίες που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ.

Συνέντευξη στον: ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών, δεν κρύβει την απαισιοδοξία του, ωστόσο όμως σημειώνει με νόημα ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, αν έχουμε ένα απευκταίο “θερμό επεισόδιο” στα Ελληνοτουρκικά».

Αν δεν υπάρξουν ανατροπές, ποια είναι τα στοιχεία που οδηγούν τον πρωθυπουργό στο να μην εξαντλήσει την τετραετία;

Η κυβέρνηση έχει διαπράξει βαριά λάθη στην οικονομική της ιδίως πολιτική τα τελευταία τρία χρόνια, οι συνέπειες των οποίων μόλις που αρχίζουν τώρα να γίνονται αισθητές από την κοινωνία. Η υπερμεγέθης δημοσιονομική επέκταση των περισσότερων από 40 δισ. στη διετία της έξαρσης της Covid-19 επιβάρυνε υπέρογκα το δημόσιο χρέος, χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο πραγματικό όφελος για τους μη έχοντες. Έτσι σήμερα δεν υφίστανται πια επαρκείς εφεδρείες σε δημοσιονομικά «πυρομαχικά» ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες που δοκιμάζονται από την έκρηξη του πληθωρισμού.

Εξάλλου, η πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται σε ό,τι αφορά τη χώρα μας από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επαρκής προσπάθεια συνολικά την τελευταία δεκαετία για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίθετα, εμπιστευτήκαμε υπερβολικά το ρωσικό φυσικό αέριο και τώρα η χώρα πληρώνει τις συνέπειες. Και επειδή όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση και σε συνολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μέσα στον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα του 2022-23, είναι πολύ πιθανές οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική;

Ενδέχεται η καλλιέργεια στο εκλογικό σώμα τής (δικαιολογημένης) πεποίθησης ότι η πρώτη Κυριακή είναι ένα είδος προκριματικού απλώς αγώνα να δημιουργήσει μια ψυχολογία χαλαρής ψήφου και έτσι να ενισχυθούν τα μικρότερα κόμματα σε σχέση με την εικόνα που προκύπτει σήμερα από τις δημοσκοπήσεις.

Θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας τις δεύτερες κάλπες;

Προφανώς θα επηρεάσει, αφού η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι σε νέες εκλογές, λίγους μήνες μετά τις προηγούμενες, το πρώτο κόμμα πάντα ενισχύεται σε βάρος των υπολοίπων (πχ, η Ένωση Κέντρου τον Νοέμβριο του 1963 πήρε 42% με 1,9 εκατ. ψήφους και τον Φεβρουάριο του 1964 έφθασε στο 53% με 2,4 εκατ.).

Υπάρχουν ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την επίτευξη πολιτικών συνεργασιών;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αναπτυγμένη κουλτούρα κυβερνητικών συνεργασιών. Σε όλη την περίοδο από τη Μεταπολίτευση του 1974 έως σήμερα οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν την εξαίρεση και μάλιστα κυρίως εμφανίστηκαν στα χρόνια της μεγάλης έντασης της οικονομικής κρίσης από το 2011 και μετά. Ακόμη χειρότερα, η μετέπειτα εκλογική τύχη του ελάσσονος εταίρου των κυβερνήσεων αυτών δεν ήταν καλή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί πάντως το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, αν έχουμε ένα απευκταίο «θερμό επεισόδιο» στα Ελληνοτουρκικά.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενταχθείτε στο ΠΑΣΟΚ;

Πρόκειται για δύο ξεχωριστά γεγονότα, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί μια πενταετία. Αποχώρησα το 2017 από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως είχα διαφωνήσει σε σειρά κρίσιμων πολιτικών επιλογών, όπως η προσέγγιση Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές την άνοιξη του 2015, το δημοψήφισμα του Ιουλίου του ίδιου έτους, ο νόμος Παππά για την τηλεόραση, οι ευνοιοκρατικοί διορισμοί τύπου Καρανίκα κ.ά. Στη συνέχεια έμεινα επί χρόνια εκτός κομματικών γραμμών και την άνοιξη του 2022 προσχώρησα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επειδή βλέπω ότι η νέα προσπάθεια που ξεκινάει με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για τη χώρα. Ο τόπος χρειάζεται μια πραγματικά προοδευτική πρόταση για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας, με αποδόμηση του πελατειακού συστήματος και με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους του 21ου αιώνα, το οποίο θα συνδυάζει ισόρροπα τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης/αναδιανομής.

Την πρόταση αυτή ετοιμάζεται να υποβάλει στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προς τον ελληνικό λαό, σε αντιδιαστολή και αντιπαράθεση προς τον ελιτισμό της ΝΔ και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα άλλωστε τα δύο αυτά κόμματα εκφράζουν τη δεξιά και την αριστερή εκδοχή της συντήρησης του υφιστάμενου πελατειακού συστήματος, που λειτουργεί απαγορευτικά για την πρόοδο της χώρας.

Πού θα είστε υποψήφιος;

Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες στον χώρο της πολιτικής. Η μόνη επιδίωξή μου είναι να βοηθήσω, στο μέτρο των δυνάμεών μου, την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη, επικεφαλής μιας νέας γενιάς ανθρώπων που δεν είχαν ανάμειξη στην άσκηση εξουσίας στο παρελθόν, να ανοίξει έναν βιώσιμο νέο δρόμο για την πατρίδα. Το ζήτημα μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς μου είναι δευτερεύον και θα αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος όταν έρθει η ώρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL