, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Κ. Γούλα: Η θανατηφόρα βία κατά των γυναικών αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα

Στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην οικογένεια αλλά και στους εργασιακούς χώρους αναφέρεται μιλώντας στην εφημερίδα Karfitsa η Καλυψώ Γούλα.

Συνέντευξη στην ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ

Μάλιστα η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με αφορμή την 25η  Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών,τονίζει πως « Το ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ, δεν είναι απλά μια έκφραση, ένα μότο, είναι μια πολιτική στο πλαίσιο της οποίας ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους, να απευθυνθούν στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ και να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται».

Πέραν των τραγικών περιστατικών βίας που ακούμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, πιστεύετε ότι στην Ελληνική κοινωνία έχει επέλθει η ισότητα των δύο φύλων ή οι έμφυλες διακρίσεις εξακολουθούν και υφίστανται;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας και κακοποίησης των γυναικών, ευτυχώς όμως έχει ενισχυθεί η δημοσιοποίησή τους. Όπως προκύπτει από στοιχεία που συλλέγονται από τη Γενική Γραμματεία παρατηρείται πλέον αύξηση των καταγγελιών από τους γείτονες και τα συγγενικά πρόσωπα. Σε κάθε πάντως, περίπτωση, η πανδημία και ο εγκλεισμός, σε συνδυασμό με βαθιά ριζωμένα πατριαρχικά στερεότυπα, λειτούργησαν σε βάρος των γυναικών. Εν έτει 2022 εξακολουθεί η διαιώνιση στερεοτυπικών αντιλήψεων μέσω των οποίων αποδίδονται αυθαίρετα χαρακτηριστικά και ρόλοι στα φύλα. Για τις γυναίκες, τα στερεότυπα προέρχονται από αναχρονιστικές αντιλήψεις σε βάρος τους. Είναι όμως στοχευμένη και αξιοσημείωτη η προσπάθεια σε νομοθετικό επίπεδο για την εξάλειψη αντιλήψεων και πρακτικών για τους ρόλους και τις υποχρεώσεις των φύλων στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα, με απώτερο στόχο την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις προσέδωσαν στη χώρα μας από την Παγκόσμια Τράπεζα, την 12η θέση παγκοσμίως ως προς την πλήρη νομική ισότητα.

Ποιες είναι οι κυβερνητικές δράσεις για να αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία στην οικογένεια αλλά και στους εργασιακούς χώρους;

Με τον ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που επικύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, διασφαλίστηκε η ύπαρξη ενός συνεκτικού και σύγχρονου πλαισίου για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας το οποίο σέβεται, προωθεί και διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου σε έναν κόσμο εργασίας χωρίς βία και παρενόχληση, ενισχύοντας θεσμικά τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων (2021-2025), στον πρώτο του άξονα επισημαίνει την αναγκαιότητα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, συνθήκη την οποία επιτάσσουν και οι αρχές και κατευθύνσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία κύρωσε η χώρα μας το 2018 και εφαρμόζουμε. Οι θεσμικοί μηχανισμοί δρουν εγκαίρως για να ενισχύσουν το πλέγμα ασφάλειας και προστασίας για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Η ευρύτερη προβολή της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 προκειμένου τα θύματα να ενημερωθούν και να αναζητήσουν βοήθεια, υποστήριξη και καθοδήγηση, βοήθησε να σπάσουν τον κύκλο της βίας, καθώς και το ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, με τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών και των παιδιών τους, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Παράλληλα, οι δράσεις της ΓΓΔΟΠΙΦ επεκτείνονται με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών που υπόκεινται πολλαπλές διακρίσεις, την ενημέρωσή τους και την περαιτέρω ενθάρρυνσή τους για την αναζήτηση βοήθειας.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μία συζήτηση για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία». Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό;

Η ενθάρρυνση της αποκάλυψης των κακοποιητικών συμπεριφορών και η αναζήτηση βοήθειας στοχεύει στην έγκαιρη απομάκρυνση των θυμάτων βίας από το κακοποιητικό περιβάλλον ενώ πολλές φορές, η κορύφωση μιας χρόνιας σωματικής και ψυχικής κακοποίησης οδηγεί στην ακραία και αιματηρή έκφανση της, της γυναικοκτονίας, ήτοι της δολοφονίας γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους. Η αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών ετησίως στη χώρα μας, αναδεικνύει ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και απαιτεί ενιαία κοινωνική απάντηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε αναφορικά με τη χρήση του συγκεκριμένου όρου, αναφέροντας ότι πρόκειται περί ενός όρου που είναι κοινωνικά και πολιτικά χρήσιμος, γιατί καταδεικνύει με την έμφαση που απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί ένα παλιό έγκλημα, αλλά υπογραμμίζει με νέους όρους και μία διαχρονική αδικία απέναντι στις γυναίκες. Η λέξη «γυναικοκτονίες» προσδιορίζει ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων που έχουν καθοριστικό τους στοιχείο το φύλο. Ωστόσο, η λέξη δεν αναδεικνύει και το νομικό χαρακτήρα των αντίστοιχων εγκλημάτων. Να προσθέσω με τη σειρά μου, ότι η θανατηφόρα βία κατά των γυναικών ως ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα, μας αφορά όλες και όλους, και ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο της ένταξης του όρου γυναικοκτονία στο ποινικό μας δίκαιο, και την πορεία της σχετικής συζήτησης, προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία.

Τι μήνυμα στέλνετε στις γυναίκες θύματα κακοποίησης που φοβούνται να μιλήσουν;

Το ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ, δεν είναι απλά μια έκφραση, ένα μότο, είναι μια πολιτική στο πλαίσιο της οποίας ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους, να απευθυνθούν στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ και να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Είναι σημαντικό να νιώσουν τη δύναμη να το κάνουν και να μην νιώθουν μόνες και οι θεσμικοί μηχανισμοί και η Πολιτεία είναι δίπλα σε εκείνες καθώς και στα παιδιά τους. Εκτός από τις δομές, ανάγκη να τονίσω ότι μέσα από μοριοδοτούμενα προγράμματα της ΔΥΠΑ, ενισχύονται οι κακοποιημένες γυναίκες, ως προς την εργασιακή τους αποκατάσταση, γιατί είναι προφανές ότι έχουν ανάγκη να ορθοποδήσουν και να επιζήσουν όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και υλικά.

Εσείς αντιμετωπίσατε ποτέ κακοποιητικές συμπεριφορές στον εργασιακό σας χώρο λόγω του ότι ήσασταν γυναίκα;

Κακοποιητικές συμπεριφορές με την έννοια της παρενόχλησης ή βίας δεν έχω αντιμετωπίσει, στην τριαντάχρονη άσκηση της δικηγορίας μου, ωστόσο κάποιες ελάχιστες φορές έχω γίνει δέκτρια εκδηλώσεων «μισογυνισμού», τις οποίες φρόντισα να αντιμετωπίσω κατά μέτωπο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA