Κ. Καραγκούνης: «Αναξιόπιστος και επιθετικός ο Ερντογάν»
Τον προβληματισμό του για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα εκφράζει με συνέντευξή του στην «Political» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. «Είναι μια κατάσταση που θέλει προσοχή, αλλά φυσικά ποτέ φόβο και ηττοπάθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την ακρίβεια, τονίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες. Παράλληλα, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για τη σημαντική πρόοδο που παρουσιάζουν τα έργα αποκατάστασης στην Αιτωλοακαρνανία, που είχε πληγεί πρόσφατα από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Συνέντευξη στον ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Σας προβληματίζει ο νέος κύκλος έντασης που προκαλεί η Άγκυρα στο Αιγαίο; Εκτιμάτε πως θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι στα Ελληνοτουρκικά;
Φυσικά και με προβληματίζει. Έχουμε απέναντί μας έναν παραδοσιακά αναξιόπιστο και επιθετικό γείτονα, ο οποίος, όπως είπε και ορθά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, διαπνέεται από αυτού του είδους τις αναθεωρητικές πολιτικές. Πολιτικές που δεν έχουν θέση στη σύγχρονη μεταπολεμική διεθνή τάξη πραγμάτων, που οργανώθηκε συνειδητά ως μια τάξη κανόνων και νομιμότητας βάσει του διεθνούς δίκαιου και όχι ως μια αρένα επιθετικότητας και πολέμων, όπως ίσχυε προπολεμικά. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι με φοβίζει η στάση της Τουρκιάς, γιατί έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική εξωτερική πολιτική, στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, στο φρόνημα του ελληνικού λαού αλλά και στις διεθνείς μας συμμαχίες και στα διεθνή μας ερείσματα. Άρα είναι μια κατάσταση που θέλει προσοχή, αλλά φυσικά ποτέ φόβο και ηττοπάθεια. Άλλωστε, αν είναι κάποιος που πραγματικά φοβάται, αυτός είναι ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει εκλογές τον επόμενο χρόνο και με τον πληθωρισμό στη χώρα του να καλπάζει στο 70% και με την τουρκική λίρα να έχει γίνει κουρελόχαρτο δεν θέλει καν να σκέφτεται την ετυμηγορία του Τούρκου πολίτη. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δημιουργεί την τεχνητή όξυνση με την Ελλάδα.
Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κρίσεις. Η ακρίβεια αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη. Το ίδιο και ο πρωτογενής τομέας. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης;
Κάνετε την ερώτηση με τρόπο που δίνει την εντύπωση ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια αποτελούν ελληνικό πρόβλημα. Δεν είναι όμως ελληνικό πρόβλημα. Μόλις προχθές, για να αναφερθούμε στη Γερμανία, η οποία έχει παραδοσιακά δομήσει την οικονομία της ως αυστηρά αντιπληθωριστική, ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε ότι τρέχει με ρυθμό πάνω από 8%. Οκτώ τοις εκατό και μιλάμε για τη Γερμανία! Δεν θα πω φυσικά για χώρες όπως η Τουρκία ή η Αργεντινή. Αλλά στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ πλησιάζουμε σε διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, όπως αυτά που είχαμε τη δεκαετία του ’70. Η μικρή Ελλάδα έχει αποδείξει συγκριτικά απίθανες αντοχές, βέβαια εδώ ο πληθωρισμός είναι φυσικά χαμηλότερος. Όπως και να έχει όμως, αυτό το διεθνές πρόβλημα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι το έχει διαχειριστεί με τρόπο που επιδέχεται ευνοϊκής σύγκρισης προς άλλες πολύ ισχυρότερες από εμάς οικονομίες. Γιατί; Γιατί, ναι, ζούμε μια εποχή διαδοχικών κρίσεων, αλλά η κυβέρνηση είναι πάντα εδώ, δίπλα στον πολίτη και ο πολίτης το γνωρίζει καλά αυτό.
Η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της. Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών όταν έρθει η ώρα της κάλπης; Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ενώ το ΚΙΝΑΛ δείχνει να εμφανίζει μια δυναμική στη «μάχη» για τον χώρο του Κέντρου.
Να σας θυμίσω ότι, όπως σωστά είπατε, η θητεία της κυβέρνησης συνέπεσε με μια τριετία διαδοχικών κρίσεων. Πανδημία, πληθωρισμός και τώρα η ενεργειακή κρίση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εκλέχτηκε το 2019 για να εφαρμόσει ένα ορισμένο πρόγραμμα. Το οποίο το ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά στην πορεία μεσολάβησαν αυτές οι τρεις παγκόσμιες κρίσεις. Οπότε για εμένα το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι πολύ απλό. Η κυβέρνηση κουμάνταρε το καράβι σε τρεις απανωτές τρικυμίες, έχει λοιπόν έρθει η στιγμή να της δοθεί η εντολή να πάει μπροστά τη χώρα σε κανονικές συνθήκες, όπως ήταν εξαρχής η εντολή της το 2019. Το δίλημμα δηλαδή θα είναι αν θα συνεχίσουμε με πρόοδο μπροστά με αυτούς που απέδειξαν ότι μπορούν στα δύσκολα ή θα επιστρέψουμε στις εποχές του σκισίματος των μνημονίων, του κλεισίματος των τραπεζών, του Βαρουφάκη και της σκληρής λιτότητας. Το δίλημμα τελικά είναι πραγματική πρόοδος ή αριστερή συντήρηση.
Έχουν επουλωθεί οι πληγές στην Αιτωλοακαρνανία μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Σε τι φάση βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης των ζημιών;
Έχετε απόλυτο δίκιο, η Αιτωλοακαρνανία επλήγη σφοδρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές. Το πολύ σημαντικό είναι ότι υπήρξε στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και των αρμόδιων υπουργείων και έτσι καταφέραμε να έχουν ήδη προχωρήσει σε πολλές περιπτώσεις η άμεση αποκατάσταση των ζημιών, σε άλλες η διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την αντιμετώπιση των ζημιών και σε άλλες ο σχεδιασμός για την υλοποίηση μεγαλύτερων έργων αποκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, από την κυβέρνηση έχουν ήδη χορηγηθεί έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς όλους τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση δικτύων και υποδομών, έχουν δοθεί έκτακτοι χρηματοδοτικοί πόροι στην περιφέρεια για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών υποδομών και δικτύων με πόρους πάνω από 6,7 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογείται με γρήγορες διαδικασίες η κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Εύηνο, που προκαλεί ήδη τεράστια προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Και άλλα πολλά που ήδη σχεδιάζονται.