, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Κ. Πιερρακάκης Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας είναι το έργο μας για την καθημερινότητα του πολίτη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλάει στο επετειακό φύλλο της «Political» για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν στην ψηφιακή μετάβαση όλων των υπηρεσιών.

Στον ΣΩΤΗΡΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

Αναλύει τη σημαντική ωφέλεια της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας και του Μητρώου Αναπηρίας, αναφέρει ποια είναι τα επόμενα έγγραφα που θα περάσουν στη χρήσιμη εφαρμογή Wallet, ενώ αποκαλύπτει και ποια νέα ψηφιακά πρότζεκτ θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος της τετραετίας. Εν κατακλείδι, μιλάει για τις επιθέσεις που δέχεται από μερίδα του Τύπου, για το αν αισθάνεται τεχνοκράτης ή πολιτικός και τι θα έλεγε σε έναν νέο ψηφοφόρο για να τον πείσει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία.

Κύριε υπουργέ, στην πρόσφατη ομιλία σας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ αναφερθήκατε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιο είναι το σχέδιό σας ώστε οι πόροι αυτοί να συμβάλουν για να φτάσει η ψηφιακή πρόοδος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας;

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ» της εποχής μας, υπό την έννοια ότι μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε άμεσα το σύνολο της ψηφιακής μας στρατηγικής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε όχι μόνο τα αναγκαία ψηφιακά έργα αλλά και τα επιθυμητά, να κλείσουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που απαντούν σε αναδυόμενες προκλήσεις.

Ακριβώς επειδή η ψηφιακή πολιτική είναι μια οριζόντια πολιτική που αφορά όλη την επικράτεια και όλους τους πολίτες, έχουμε φροντίσει ώστε οι δυνατότητες που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης να κατανεμηθούν αναλογικά. Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στο κείμενο δηλαδή στο οποίο έχουμε αποτυπώσει τη στρατηγική μας,έχουμε εντάξει έργα που αφορούν στοχευμένα σε κάθε δήμο της χώρας. Και αναφέρομαι ενδεικτικά στις «Έξυπνες Πόλεις», στην αναβάθμιση των ΚΕΠ, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

Υπάρχει και μια ακόμη πτυχή του σχεδιασμού μας που εξασφαλίζει ότι θα καλύψουμε όλη την επικράτεια. Το γεγονός ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουμε έργα που θα μας επιτρέψουν να περάσουμε από το χαρτί στην πληροφορία σε υπηρεσίες που εξ ορισμού παρέχονται σε όλη την Ελλάδα: υποθηκοφυλακεία, πολεοδομίες, φορείς ασφάλισης, νοσοκομεία, δικαστήρια. Όλες αυτές οι υπηρεσίες θα ψηφιοποιήσουν το αρχείο και τη λειτουργία τους, κάτι που θα διευκολύνει τους κατοίκους τόσο των αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας.

Μια ακόμη πρόσφατη ανακοίνωσή σας ήταν η ΨηφιακήΚάρταΑναπηρίας. Πώς θα λειτουργεί;

Πρόκειται για ένα ακόμη κεκτημένο που κατοχυρώνουμε σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κύριο Χατζηδάκη: ήδη έχουμε ανακοινώσει την εκκαθάριση του συνόλου σχεδόν των εκκρεμών συντάξεων, την ψηφιακή πύλη αναπηρίας, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας. Θα έλεγα ότι την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας περιέγραψε με απόλυτη ακρίβεια ο πλέον αρμόδιος, δηλαδή ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κύριος Βαρδακαστάνης. Είναι «μια κάρτα αξιοπρέπειας» γιατί επιτρέπει στους συμπολίτες μας με αναπηρία να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς να επιδεικνύουν κάθε φορά ιατρικά έγγραφα με ευαίσθητα δεδομένα.Η κάρτα εκδίδεται και μέσω του Gov.gr Wallet, όπως ακριβώς η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, και περιλαμβάνει τα ελάχιστα αναγκαία προσωπικά δεδομένα του κατόχου της.

Ποια άλλα έγγραφα θα περάσουν στο κινητό μας τηλέφωνο;

Ο σχεδιασμός μας προβλέπει όλα τα ατομικά έγγραφα να εντάσσονται σταδιακά στο Wallet. Ήδη, όπως είπαμε, προσθέσαμε την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, ενώ παράλληλα το Gov.grWallet από τις αρχές Νοεμβρίου ισχύει και για τις τράπεζες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Μια από τις επόμενες προσθήκες θα είναι η Κάρτα Ανεργίας και το MyAutoπου θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα για κάθε οδηγό έγγραφα όπως η άδεια κυκλοφορίας, η ασφάλιση, το πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, η Κάρτα Δακτυλίου.

Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να πάμε το θέμα των τελευταίων εβδομάδων. Πού αποδίδετε αυτές τις αλλεπάλληλες επιθέσεις της αντιπολίτευσης και τη συνεχόμενη σκανδαλολογία με επίκεντρο τις υποκλοπές;

Στο γεγονός ότιη αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί νααντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση σε επίπεδο έργου. Μιλώντας για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα τελευταία τριάμισι χρόνια συντελείται στην Ελλάδα μια εκθετική ψηφιακή πρόοδος που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα όλων των πολιτών και έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες. Τις προηγούμενες δεκαετίες η Ελλάδα είχε δαπανήσει δισεκατομμύρια στην πληροφορική.Ποιο ήταν το αποτέλεσμα το 2018; Λιγότερες από 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Φέτος θα προσεγγίσουμε το 1 δισεκατομμύριο.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: ότι κάθε πολίτης φέτος θα έχει γλιτώσει κατά μέσο όρο περισσότερες από 100 ουρές χάρη στην ψηφιοποίηση και την απλούστευση υπηρεσιών και διαδικασιών. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού σχεδίου και της δουλειάς που έχουμε κάνει. Είναι, αν θέλετε, μια από τις πολλές εκφάνσεις του προσωπικού οράματος του πρωθυπουργού να κάνουμε την Ελλάδα μια σύγχρονη χώρα με το κράτος σε ρόλο αρωγού για κάθε πολίτη. Αυτό το όραμα, και κυρίως αυτό το έργο, προσπαθεί να απονομιμοποιήσει ηθικά η αντιπολίτευση επενδύοντας σε ένα ευρύ κλίμα τοξικότητας ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Μπήκατε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τεχνοκράτης. Πώς βιώνετε αυτή την οξεία πολιτική αντιπαράθεση και τις προσωπικές αναφορές;

Δεν πιστεύω ιδιαίτερα στη διάκριση πολιτικού και τεχνοκράτη. Σε μια κυβέρνηση που λειτουργεί με πρόγραμμα και σχέδιο, όλα τα στελέχη της ασκούν πολιτική αξιοποιώντας τις γνώσεις τους, την επιστημονική τεκμηρίωση και όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.Και σίγουρα κανείς στην πολιτική δεν εξαιρείται της κριτικής, ακόμη και της σκληρής κριτικής, αρκεί αυτή να βασίζεται τόσο στην πραγματικότητα όσο και στη δεοντολογία. Και σε αυτή την αντιπαράθεση δεν υφίσταται τίποτα από τα δύο.

Ας ξεκινήσουμεμε όσα καταλογίζουν στο υπουργείο. Αρχικά υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με την έκδοση εξαγωγικών αδειών για τα λογισμικά αυτά.Η απάντηση είναι ότι κανένα υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στον κόσμο δεν έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιου τύπου άδειες – το ίδιο ισχύει και για το δικό μας υπουργείο. Μετά η συζήτηση μετατοπίστηκε στο ζήτημα του κακόβουλου λογισμικού. Και σε αυτό έχουμε ήδη απαντήσει: καμία από τις εταιρείες που αποτελούν αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας δεν έχει την παραμικρή άμεση ή έμμεση σχέση με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα, για το προσωπικό δημοσίευμα που αναφέρεστε, έχω τοποθετηθεί αναλυτικά και δεν θα ήθελα να επανέλθω για δύο λόγους: πρώτον, από σεβασμό στα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι και τις οικογένειές τους και, δεύτερον,γιατί οφείλω να προστατεύω την οικογένειά μου και να μην επαναφέρω στη μνήμη τους το τραύμα που βίωσαν εκείνη τη μέρα. Θα αρκεστώ να επαναλάβω ότι τέτοιες φτηνές θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο, ειδικά όταν αγγίζουν μια τέτοιου μεγέθους τραγωδία όπως το Μάτι ή ένα σοβαρό ζήτημα όπως οι υποκλοπές. Όσο για τους εμπνευστές και τους διακινητές τους, ας τους κρίνουν οι πολίτες.

Τι άλλο περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους;

Δουλεύουμε παράλληλα σε πάρα πολλά πρότζεκτ και μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουμε αρκετές νέες υπηρεσίες να ανακοινώσουμε. Δύο από αυτές θα είναι η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr και η επέκταση της εφαρμογής MyHealth με την προσθήκη των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας. Αναφορικά με την ατομική επιχείρηση, όλα τα στάδια της ίδρυσης θα ολοκληρώνονται ψηφιακά, από την προέγκριση της επωνυμίας μέχρι την εγγραφή στον e-ΕΦΚΑ. Η πλατφόρμα που σχεδιάζουμε θα είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη, αντλώντας αυτόματα, μόνο με τη συναίνεσή του,τα περισσότερα στοιχεία που απαιτούνται.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το MyHealth, έχουμε πει ότι σταδιακά θα προσθέτουμε στοιχεία και λειτουργίες ώστε να αποτελέσει έναν πλήρη ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, στον οποίο κάθε πολίτης θα εντοπίζει εύκολα και άμεσα το σύνολο του ιατρικού του ιστορικού. Και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα υστερούσε τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε κάνει πρόοδο; Είστε αισιόδοξος ότι θα πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;

Η εικόνα που αποτυπώνεται αυτήν τη στιγμή στις τηλεπικοινωνίες είναι ότι βρισκόμαστε σε αρκετά καλό σημείο όσον αφορά την κινητή, αλλά όχι στο επιθυμητό σημείο αναφορικά με τη σταθερή. Αυτό οφείλεται στο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε και λόγω της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Εμείς από την αρχή θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο «αποχαλκοποίησης» των τηλεπικοινωνιών, που προβλέπει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα πεδία. Περάσαμε νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ στην εποχή του 5G, ολοκληρώνοντας στο αρχικό χρονοδιάγραμμα τη δημοπρασία του φάσματος και αυτήν τη στιγμή στην ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς είμαστε πάνω από τον ενωσιακό μέσο όρο. Παράλληλα, μέσα από δημόσια προγράμματα που εφαρμόζουμε αλλά και από επενδύσεις που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν οι πάροχοι είμαστε πολύ κοντά να καλύψουμε πλήρως τον σχεδιασμό μας για τη μετάβαση στις οπτικές ίνες. Πιστεύουμε λοιπόν βάσιμα ότι με ορίζοντα το 2027 η Ελλάδα θα έχει αλλάξει σελίδα και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Τι θα λέγατε σε έναν νέο ψηφοφόρο που θα συναντήσετε σε μια εκδήλωση ώστε να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία;

Θα του έλεγα αυτό που ανέφερε στην Πάτρα ο πρωθυπουργός, ότι στόχος μας είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα και ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εγγύηση για εθνική συνεργασία και συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Είμαι πεπεισμένος ότι στην ολοκλήρωση της τετραετίας ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας θα είναι το έργο μας, το οποίο αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών, απλουστεύοντας διαδικασίες και μειώνοντας σημαντικά τις επιπτώσεις των εξωγενών κρίσεων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL