20:20, Πέμπτη
07 Ιουλίου 2022

Καλυψώ Γούλα στην Karfitsa: Πρέπει να αντιδράσουμε στη βία κατά των γυναικών 

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου

    Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών, η ισότητα των δύο φύλων αλλά και η στήριξη των νέων ζευγαριών για να μπορέσουν να δημιουργήσουν οικογένεια αποτελούν ένα μέρος από το βαρύ χαρτοφυλάκιο που έχει στα χέρια της η νέα γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα.

    Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Karfitsa» η κ.Γούλα σχολιάζει τα βήματα που έγιναν στη χώρα μας για την ισότητα των φύλων, υπογραμμίζει πως για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών απαιτούνται -μεταξύ άλλων- μαθήματα στο σχολείο, ενώ στέκεται στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» ώστε τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά και να βοηθήσουν στο πρόβλημα της υπογεννετικότητας.

-Κυρία Γούλα, ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη -προσωπική- πρόκληση στη νέα θέση που αναλάβατε;

    Κα Καρυπίδου, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια  έκαναν εντονότερη την ανάγκη για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την ανάδειξή της σε μια οριζόντια πολιτική. Η Γενική Γραμματεία της Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έχει εκπονήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που αποτελεί τον Οδικό Χάρτη της Ελληνικής Πολιτείας για την ισότητα των φύλων με στόχο τη διαμόρφωση του οριζόντιου πλαισίου πολιτικών ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις σχεδιαζόμενες πολιτικές, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και περιλαμβάνει τέσσερις άξονες προτεραιότητας: Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους και Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε τομεακές πολιτικές. 

    Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι να «σφραγίσω» με τη συμμετοχή μου την χάραξη αλλά και την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, ώστε να έλθουμε πιο κοντά στο αυτονόητο, την ισότητα των φύλων στην πράξη.

-Πόσα βήματα έχει κάνει τελευταία η χώρα μας στην ισότητα των δύο φύλων; Και θεωρείτε πώς είναι ικανοποιητικά;

    Ασφαλώς έγιναν πολλά βήματα όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Σε νομοθετικό επίπεδο, ο ν. 4604/2019 «για την Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας κλπ» και ο ν. 4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε από τη χώρα μας η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, έθεσαν τις βάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. 

    Η δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου, όμως μόνη της δεν αρκεί για την παραγωγή των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των φύλων στις δημόσιες πολιτικές, προκειμένου να αναπτυχθούν έργα και δράσεις με σκοπό την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας και κατ΄ επέκταση τη βελτίωση της επίδοσης της χώρας μας στον ετήσιο Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

    Η πρόοδός μας εξαρτάται προφανώς και από εμάς τους ίδιους, τα όσα λέμε και κάνουμε, ακόμα και στις συζητήσεις που έχουμε με τους φίλους μας και σε αυτές αναπαράγουμε ρατσιστικά, σεξιστικά ή άλλα στερεότυπα. Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας είναι στο χέρι όλων μας.

-Πώς μπορούμε, ωστόσο, να περιορίσουμε τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών τα οποία είδαμε μέσα στη διετία της πανδημίας να αυξάνονται;

    Οι γυναίκες βιώνουν βία, σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και φυσικά υπάρχουν και οι γυναικοκτονίες. Και πριν από την πανδημία και κατά τη διάρκεια και τώρα.  Είναι πολλές οι γυναίκες. Ήταν κόρες μας, αδερφές μας, φίλες μας, συναδέλφισσες μας.  Δεν πρέπει να ξεχνούμε την Ελένη, την Γαρυφαλιά, την Βασιλική, την Καρολάιν, την Αϊντα και τόσες άλλες. Είναι γυναίκες που τις δολοφόνησαν οι σύζυγοι, οι σύντροφοι τους. Πώς μπορούμε να τις ξεχάσουμε; Πρέπει να αντιδράσουμε ως κοινωνία και πρέπει να αντιληφθούμε τι φταίει. 

    Δυστυχώς, η κοινωνία μας είναι πατριαρχική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα -ακόμα και τώρα στον 21ο αιώνα- να είναι ριζωμένα βαθιά τα πατριαρχικά στερεότυπα. Κομβικό σημείο για την πολύπλευρη στήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών θυμάτων βίας και κακοποιημένων γυναικών είναι το Δίκτυο Δομών, που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία, το οποίο αποτελείται από 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Ενώ, πρόσφατα, με τον ν. 4808/2021 κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.

    Εκτιμώ ότι εκτός από το νομοθετικό πλαίσιο απαιτούνται μαθήματα στο σχολείο, διαρκείς παρεμβάσεις- ομιλίες και συζητήσεις στην κοινωνία, και φυσικά μέσα στην οικογένεια Καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη της. Καμία! Ας βοηθήσουμε όλοι και εσείς οι δημοσιογράφοι στα Μέσα Ενημέρωσης, οι παραγωγοί ταινιών όπου σε πολλές ταινίες ακόμα και τώρα προβάλλονται λανθασμένα στερεότυπα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και κυρίως η Πολιτεία μέσα από προγράμματα και δράσεις να ανατρέψουμε αυτά τα στερεότυπα. Είναι υπόθεση όλων μας.

-Επίσης, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με υψηλή υπογεννητικότητα πώς μπορούν να στηριχθούν τα νέα ζευγάρια για να δημιουργήσουν οικογένεια;

    Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες για δράσεις που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τον συνδυασμό οικογενειακής και προσωπικής ζωής και εργασίας, ιδιαίτερα δε σε σχέση με τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 3 μηνών έως 2,5 ετών, υλοποιούμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Το πρόγραμμα αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση εργαζομένων μητέρων, μονογονέων, κηδεμόνων και αναδόχων για τη φύλαξη των παιδιών τους, είτε εντός οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι παιδαγωγού-φύλακα. Θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε 33 δήμους μέχρι το τέλος του 2022 και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. 

    Στην ίδια λογική είναι και η δράση μας για τη δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών από 6 μηνών έως 2,5 ετών σε επιχειρήσεις, η οποία ακολουθεί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι νέοι γονείς, κυρίως μητέρες, να επιστρέψουν ομαλά στις εργασίες τους και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την επαγγελματική τους πορεία σε περίπτωση που δεν έχουν βοήθεια με τη φροντίδα του παιδιού τους. Επίσης οι αλλαγές που κατοχυρώθηκαν νομοθετικά για την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια που δικαιούνται πλέον και οι δύο εργαζόμενοι γονείς, είναι κάποιες από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις. 

-Πιστεύετε ότι η πρότερη ιδιότητα σας ως αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο που έχετε στα χέρια σας;

    Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για διάστημα περίπου 8 ετών είχα την τιμή και την ευθύνη του απαιτητικού χαρτοφυλάκιου της Κοινωνικής Πολιτικής. Μαζί με τους εργαζόμενους/ες και εξαιρετικούς συνεργάτες και συνεργάτιδές μου καταφέραμε στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, δομές όπως ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους, το Υπνωτήριο Αστέγων, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, το Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο κ.α. 

    Ήρθαμε αντιμέτωποι με το κύμα της φτώχειας που προκάλεσαν τα μνημόνια, με το προσφυγικό και με κάθε έναν συνάνθρωπο μας που ζήτησε βοήθεια. Αυτό που κάναμε ήταν να είμαστε πάντα σε κατάσταση alert για τις ανάγκες των συμπολιτών μας και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Αυτό θα κάνω και τώρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA