Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: «Η live μουσική δεν μπορεί να αντικατασταθεί με εικονική πραγματικότητα»
Της Φιλίππα Βλαστού
Χαρά και συγκίνηση. Αυτά είναι τα δυο συναισθήματα που έχουν κατακλύσει τα αδέρφια Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη για την επιστροφή τους στις σκηνές μετά από τόσους μήνες αποχής, καθώς το lockdown τους κράτησε μακρυά από τις live, δια ζώσης, συναντήσεις με το κοινό τους.
«Μας έχει λείψει πολύ η επαφή με τον κόσμο, γιατί είχαμε μάθει να μοιραζόμαστε την μουσική μας με το κοινό», περιγράφει σε συνέντευξη του στην Karfitsa ο Kωνσταντίνος Τσαχουρίδης. Μάλιστα, για την επικείμενη συναυλία τους στο θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Ιουλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι νιώθουν σαν πρωτάκια που πηγαίνουν πρώτη μέρα στο σχολείο.
Μπορεί η περίοδος που διανύσαμε να ήταν αρκετά επώδυνη, όμως ο Κ.Τσαχουρίδης δηλώνει ότι θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και να κρατήσει την όποια θετική πλευρά του πράγματος. «Σίγουρα υπάρχει πολύ έντονη αρνητική πλευρά, αλλά πρέπει να σηκωθούμε και να αρχίσουμε και πάλι να περπατάμε και να τρέχουμε», υπογραμμίζει.
Όπως εξηγεί, νιώθει ότι το ανθρώπινο είδος είναι προικισμένο με μια τεράστια προσαρμοστικότητα. «Πιστεύω ότι όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε αλλάξει και αναθεωρήσει τις απόψεις μας για πολλά πράγματα πλέον μετά τον εγκλεισμό λόγω του κορονοϊού». Τον ρωτήσαμε τι θετικό πιστεύει πως ανέδειξε αυτή η δύσκολη συγκυρία που ζήσαμε και ακόμη ζούμε και εκείνος απαντά πως είναι «η αρετή του σεβασμού και της εκτίμησης των πραγμάτων που έχει πλέον αναθεωρηθεί σε πολλά επίπεδα και σε πολύ κόσμο». Συμπληρώνει επίσης ότι «οφείλουμε να δείξουμε σεβασμό σε πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα γιατί είχαμε ‘’πιάσει’’ κόκκινο κάποια στιγμή. Οπότε καλό είναι να έχουμε σεβασμό και εκτίμηση σε ό,τι έχουμε γύρω μας».
Περίοδος δημιουργίας
Στη συναυλία θα ακουστούν για πρώτη φορά μουσικές που γράφτηκαν κατά τους μήνες του lockdown. Ο Κ.Τσαχουρίδης αναφέρει ότι ήταν πιο εύκολο για εκείνους να δημιουργήσουν, «γιατί κλειστήκαμε στους εαυτούς μας. Η έμπνευση θέλει ένα περιβάλλον χωρίς στρες, με ησυχία και ηρεμία, να μπορείς να ελευθερώσεις το μυαλό σου και σε αυτό βοήθησε η καραντίνα. Ένας μουσικός νιώθει ευλογημένος γιατί έχει την μουσική στη ζωή του και έχει κάπου να ξεσπάσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μουσικές».
Δίψα για συναυλίες
Αν και κατά την διάρκεια της καραντίνας κάποιοι καλλιτέχνες έκαναν online συναυλίες, τα αδέλφια Τσαχουρίδη δεν επέλεξαν να πραγματοποιήσουν κάποια καθαυτόν τον τρόπο. «Κάποιοι το έκαναν και τους άρεσε. Άλλοι για πιο μουσικούς λόγους, άλλοι για πιο εμπορικούς. Όλα είναι αποδεκτά και οφείλουμε να τα σεβαστούμε. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ εύκολα να συνηθίσω την μουσική μου online, οπότε δεν μου έβγαινε τόσο έντονα να το κάνω», περιγράφει ο Κ.Τσαχουρίδης και σημειώνει ότι αυτό ίσως έχει και αποτέλεσμα να νιώθει πιο «διψασμένος». Άλλωστε όπως τονίζει «πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρόκειται ποτέ το φιλί, η αγκαλιά, το συναίσθημα της ζωντανής μουσικής να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε εικονική πραγματικότητα».
Από την έντυπη έκδοση της Karfitsa