Μ. Δράμαλης: H Θεσσαλονίκη στο κέντρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ο συντονιστής Α.Π.Ε. της γραμματείας παραγωγικών τομέων της Ν.Δ. Μάριος Δράμαλης, μιλά για τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας και την προοπτική της Θεσσαλονίκης, στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης.
Με πλούσιο βιογραφικό και εξειδίκευση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των φωτοβολταϊκών ο συντονιστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , της γραμματείας παραγωγικών τομέων της Ν.Δ. , Μάριος Δράμαλης καταθέτει τις θέσεις του πάνω στο κρίσιμο ενεργειακό ζήτημα της χώρας αλλά και την προοπτική της Θεσσαλονίκης στην επόμενη ημέρα της πράσινης ανάπτυξης.
Πρόταση για ίδρυση Ενεργειακής Τράπεζας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , Ε.Τ.Α.Π.Ε. στην Ελλάδα ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ όπου βρίσκονται το 65% των εγκαταστάσεων φωτοβολταικών και θα είναι ένα οικονομικό μοντέλο τεράστιας ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας με ενεργειακό κέντρο την Θεσσαλονίκη για όλα τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη ,με αποθέματα ενέργειας από φωτοβολταικά που θα μπορούμε να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη αλλά και από άλλες Α.Π.Ε. με πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με συγκεκριμένο σχεδιασμό και ωρίμανση του έργου.
Πιστεύω η Θεσσαλονίκη ενδείκνυται για το έργο αυτό και η θέση αυτής της Τράπεζας ενέργειας μπορεί να είναι στην ζώνη καινοτομίας στην Αλεξάνδρεια ζώνη και συγκεκριμένα στο διεθνές πάρκο τεχνολογίας και καινοτομίας Thess INTEC που εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός μας. Μπορούμε να το διεκδικήσουμε αρκετοί φορείς της πόλης αυτό και να το πάρουμε γιατί το δικαιούμαστε και ως πόλη και ως χώρος εγκαταστάσεων μονάδων Α.Π.Ε..
Κύριε Δράμαλη αρκούν μόνο οι κλιματολογικές συνθήκες για να καταστεί η χώρα μας ηγέτης στην ενέργεια;
Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ,σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει απίστευτες δυνατότητες για ηλιακή και αιολική ενέργεια, και για γεωθερμία. Η Ελλάδα θα μπορούσε καταστεί η μονάδα παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προωθήσει περαιτέρω την επιστήμη και την τεχνολογία στις Α.Π.Ε. εξειδικεύοντας σπουδές Μηχανικών Α.Π.Ε. που πιστεύω είναι μια καλή στρατηγική την οποία θα πρέπει να υιοθετήσει και η χώρα μας.
Η κρισιμότερη παράμετρος στο τρίπτυχο που αποτελεί την εθνική ενεργειακή στρατηγική, είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης η οποία είναι η μόνη λύση για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε συγκριτικά με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και να αξιοποιήσουμε το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό της χώρας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο, δύο φυσικούς πόρους που η πατρίδα μας διαθέτει σε αφθονία, κοστίζει έως και πέντε φορές λιγότερο από εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Είναι ενδεικτικό ότι για κάθε 1.000 MW νέων έργων ΑΠΕ που συνδέουμε, εξοικονομούμε έως και 250 εκατ. ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου με τις υφιστάμενες τιμές.
Κύριε Δράμαλη ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την επόμενη ημέρα στην ενέργεια;
Tην ίδρυση των Πράσινων Νησιών όπως η Τήλος και η Αστυπάλαια που ήταν δικές μου προστάσεις προς την κυβέρνηση, με 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους από Α.Π.Ε. και κίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα
Είναι καταστροφικό για τον τουρισμό μας να έχουμε και άλλα black out όπως της Σαντορίνης στα πανέμορφα νησιά μας που λειτουργούν με απαρχαιωμένους πετρελαιοκινητήρες μολύνοντας το περιβάλλον και να μην έχουν δια νόμου απαγορευτεί πλέον αφού και ακατάλληλοι τεχνικά είναι και απαρχαιωμένοι, μολύνουν το περιβάλλον ,πληρώνουμε τεράστια ποσά προστίμων για την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα την ώρα που μπορούμε να γεμίσουμε με φωτοβολταικά και άλλες μορφές ΑΠΕ τα νησιά μας και να έχουμε δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο μας χωρίς καμία διακοπή ρεύματος ξανά με πολλές ανεξάρτητες παροχές διάσπαρτες που θα εξομαλύνουν και το φορτίο του δικτύου και με δωρεάν ψύξη και θέρμανση με αντλίες θερμότητας και δωρεάν μετακινήσεις των πολιτών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος καθιστώντας τα νησιά μας πρότυπα γαλάζια και πράσινα νησιά.
Τα νησιά μας είναι η αρχή και η πειραματική μας πρακτική, μέχρι το αρχικό μοντέλο και αποτέλεσμα να είναι ικανό να εφαρμοστεί σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι προτάσεις μου συνολικά
- Nα ιδρυθεί ένας οργανισμός με μορφή Α.Ε., με έδρα την Θεσσαλονίκη, που θα συγκεντρώνει όλες τις Α.Π.Ε. σε κτιριακές εγκαταστάσεις και οργανόγραμμα, που θα αποφασιστεί, που θα προΐσταται και θα συνεργάζεται με όλα τα Υπουργεία, Περιφέρειες, δήμους, οργανισμούς, επενδυτές funds και ιδιώτες. ( Στα πρότυπα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ , ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ).
- Στο Δ.Σ. θα πρέπει να είναι εκπρόσωποι από το Υπουργείο ενέργειας , ανάπτυξης, εσωτερικών, ΔΕΔΔΗΕ , ΡΑΕ, ΚΑΠΕ , ΑΠΘ, ΥΜΑΘ, Περιφέρειας και σύμβουλοι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
- Να γίνει αποτύπωση όλων των ελευθέρων χώρων για εγκατάσταση φωτοβολταικών σε όλη την χώρα, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, και το Υπουργείο Εσωτερικών και Ενέργειας.
- Να γίνει ένα business plan ανάπτυξης και κανόνων διάθεσης των χώρων, για εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνει κρατικές εγκαταστάσεις, ιδιωτικές, αλλά και συμπράξεις ΣΔΙΤ.
- Να γίνει ένας κρατικός μηχανισμός επιδοτήσεων της Ελλάδας, αλλά και των παραγωγών αποκλειστικά για ΑΠΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και να γίνει ένα ξεχωριστό κομμάτι οικονομικής ζώνης στον Οργανισμό, που θα είναι υπεύθυνο για όλη την επιδότηση και χρηματοδότηση των έργων είτε ιδιωτών είτε επιχειρηματικών funds είτε ΣΔΙΤ.
- Να γίνουν μελέτες αποκατάστασης κορεσμένων δικτύων σε όλη την Ελλάδα από τον ΔΕΔΔΗΕ με σχεδιασμό και επίβλεψη από τον Οργανισμό.
- Να προχωρήσει άμεσα η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μελέτη υλοποίησης έργων στα νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα.
- Σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Α.Π.Θ. να υπάρχει τμήμα έρευνας και καινοτομίας των ΑΠΕ με στόχο την αποθήκευση ενέργειας αλλά και όλες τις άλλες καινοτόμες λύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων ,σε συνεργασία της πανεπιστημιακής έρευνας και της επιχειρηματικής κοινότητας.
- Να γίνουν αντίστοιχα τμήματα στον Οργανισμό ανά κατηγορία ΑΠΕ για:
- Φωτοβολταικα έργα
- Αιολικά έργα
- Υδροηλεκτρικά έργα
- Έργα βιομάζας
- Έργα Βιοαέριου
- Ηλεκτροκίνηση
- ESCO
Κύριε Δράμαλη πως αποτιμάτε το έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τις Α.Π.Ε.
Το 2022 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ, καθώς θα συνδέθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο νέα έργα ισχύος άνω των 1.800 MW, συνεχίζοντας τις θετικές επιδόσεις των τελευταίων τριών ετών. Την προηγούμενη χρονιά συνδέθηκαν έργα 1.115 MW και το 2020 955 MW. Το 2018 η κατάσταση ήταν εκ διαμέτρου αντίθεση, δεδομένου ότι συνδέθηκαν μόλις 250 MW νέων έργων. Έως το τέλος του 2022 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει υπερβεί το 50% από 43% το 2021. Τα στοιχεία αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα πετύχουμε νωρίτερα από το 2030 τον στρατηγικό μας στόχο να καλύπτουμε πάνω από το 70% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Τέλη Ιουνίου ψηφίσαμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών μονάδων.
Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να καθιερώσουμε τη χώρα μας, ως κόμβο πράσινης ενέργειας ,για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και βάζουμε τις βάσεις ,για να γίνει η Ελλάδα, εξαγωγική χώρα καθαρής ενέργειας. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει το 2030 σε 25 GW ,από 9 GW που είναι τώρα και από έργα αποθήκευσης ενέργειας, σε τουλάχιστον 3,5 GW ,έναντι αρχικού στόχου 2 GW.
Η ενεργειακή μετάβαση θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, δεδομένου ότι θα χρειαστούν επενδύσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει δύο φιλόδοξες δράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις οποίες θα εντάξουμε στο REPowerEU. Με μια κρατική επιχορήγηση της επένδυσης της τάξεως του 30%-60%, για εγκατάσταση φωτοβολταικών με μπαταρίες και χρήση αντλιών θερμότητας, η απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης μπορεί να γίνει σε 4 χρόνια.
Οι πρόσθετες επενδύσεις σε ηλιακά φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο του REPowerEU θα ανέλθουν σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα έως το 2027.Έως το 2030 θα κινητοποιήσουμε συνολικά για τον δομικό μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας περισσότερα από 44 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα για να πετύχουμε τους φιλόδοξους ενεργειακούς και κλιματικούς μας στόχους και να αλλάξουμε την Ελλάδα προς όφελος όλων των πολιτών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA