13:02, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Μ. Καρχιμάκης: Πολιτικό παιχνίδι για τρεις

O Μιχάλης Καρχιμάκης, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από τα πλέον έμπειρα κομματικά στελέχη, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι, όπως λέει, τις θεωρεί αναγκαίες τόσο για να μπει ένα φρένο στην ακρίβεια όσο και για τη σταθερότητα της χώρας.

Συνέντευξη στον: ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Αίσθηση προκαλούν τα όσα υποστηρίζει στο ερώτημα για το «πώς θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στη πίεση να «βάλει πλάτη» για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες ακυβερνησίας», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «τη στήριξή μας την οφείλουμε στην κοινωνία και δεσμευόμαστε ότι σε αυτή θα την παρέχουμε». Ξεκάθαρη απάντηση δίνει και στο ερώτημα για το πώς εκτιμά ότι θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική, τονίζοντας ότι «εμείς καλούμε τους ανθρώπους να μην ψηφίσουν με γνώμονα την οργή». Το σημείο όμως που σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις είναι η άποψή του για το πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας τις δεύτερες κάλπες.

Ποια είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές; 

Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αυτό το χαρτί είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και, επειδή δεν είμαι ο μάντης Κάλχας, δεν ξέρω πώς σκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορώ όμως να σας πω ότι χρειαζόμαστε εκλογές προκειμένου να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο η μόνη πολιτική δύναμη που προσέφερε σε αυτόν τον τόπο, η Σοσιαλδημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, μπορεί να φρενάρει την ακρίβεια, να εγγυηθεί την εθνική κυριαρχία και σταθερότητα, να δώσει ελπίδα στους νέους και να μειώσει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Πώς θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στην πίεση να «βάλει πλάτη» για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες ακυβερνησίας; 

Το ΠΑΣΟΚ θα βάλει πλάτη στις προσπάθειες της οικογένειας να αντιμετωπίσει το πανάκριβο καλάθι του σούπερ-μάρκετ. Θα βάλουμε πλάτη στον αγώνα των εργαζομένων να ζήσουν αξιοπρεπώς. Θα βάλουμε πλάτη, ώστε να μη ρισκάρουμε το εγκεφαλικό, κάθε φορά που ανοίγει ο λογαριασμός του ρεύματος. Θα βάλουμε πλάτη στους νέους που φτάνουν τα 30 και δυσκολεύονται να ζήσουν μόνες και μόνοι τους εξαιτίας των δυσθεώρητων ενοικίων. Θα βάλουμε πλάτη, ώστε, μετά από παραπάνω από 17 γυναικοκτονίες τον προηγούμενο χρόνο, να μην θρηνήσουμε ούτε μία γυναίκα λιγότερη. Τη στήριξή μας την οφείλουμε στην κοινωνία και δεσμευόμαστε ότι σε αυτή θα την παρέχουμε.

Θεωρείτε ότι το εκλογικό σώμα την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική θα λειτουργήσει τιμωρητικά; 

Εμείς καλούμε τους ανθρώπους να μην ψηφίσουν με γνώμονα την οργή. Στις γειτονίες που κυκλοφορώ, μιλάω με εκατοντάδες ανθρώπους και παντού βλέπω την ίδια ανάγκη, την ανάγκη για ελπίδα. Το μόνο κόμμα που δεν εμπορεύεται τον φόβο των ανθρώπων είναι το ΠΑΣΟΚ. Μονάχα εμείς μιλάμε για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και για το πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν την ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο κόσμος θα ψηφίσει με γνώμονα την ελπίδα, και αυτό θα φανεί στις κάλπες, με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ στη Βουλή να μεταφέρει την φωνή της κοινωνίας.

Θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας τις δεύτερες κάλπες; 

Εφόσον υπάρξουν δεύτερες κάλπες, είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών. Είμαι βέβαιος ότι οι πρώτες εκλογές θα αποτυπώσουν πως το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα μας έχει ανοίξει και είναι υπόθεση για τρεις και όχι δύο. Ο κόσμος, λοιπόν, θα έχει έναν λόγο παραπάνω να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ