, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Μ. Κάτσης: Ξεκινάμε με βάση το 32% του 2019

Δεν βλέπει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019 να έχουν απομακρυνθεί παρά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης. Θεωρεί ότι «οι δημοσκοπήσεις είναι πυλώνας του μητσοτακικού καθεστώτος» καιπιστεύει πως «τοπρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που γίνεται προσπάθεια να θαφτεί, θα πείσει για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα».

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟ

Επίσης, διευκρινίζει στην «Political» πως μια προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα καταργήσει άμεσα όλες τις καραμπινάτες αδικίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια».

Οι μηχανές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο φουλ. Αλέξης Τσίπρας συνέντευξη στο Ζάππειο, ομιλία στο Περιστέρι, ακολουθούν περιοδείες στην επαρχία. Κρίνετε πως μπορείτε να πείσετε τη δυσαρεστημένη από την πρώτη σας κυβερνητική θητεία μεσαία τάξη και τους αναποφάσιστους και να έρθετε πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Από το 1993 θα έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση μεταξύ δύο κομμάτων και αρχηγών που έχουν κυβερνήσει.Τα πεπραγμένα και το δείγμα γραφής είναι ξεκάθαρα στα μάτια των πολιτών.Αυτήν τη στιγμή, που δεν έχουν προκηρυχτεί εκλογές, είναι τοποθετημένοι μόνο οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των κομμάτων. Οι υπόλοιποι ως αναποφάσιστοι θα τοποθετηθούν στην προεκλογική περίοδο.

Δεν θεωρώ πως ένας πολίτης,δημοκράτης της μεσαίας τάξης, που δεν ανήκει στο ανώτερο 10% που έχει λυμένα τα οικονομικά του και δεν έχει ευνοηθεί με ρουσφέτι ή απευθείας ανάθεση, θα έχει να περιμένει κάτι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που γίνεται προσπάθεια να θαφτεί, όταν φτάσει σε αυτό το ακροατήριο είμαι βέβαιος ότι θα τον πείσει να γίνει μέρος της πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα.

Υπάρχει η εντύπωση ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο Αλέξης Τσίπρας και μια μικρή ομάδα γύρω από τον αρχηγό. Τι θα απαντούσατε; Μήπως πρέπει να βγείτε μπροστά με μια συγκροτημένη ομάδα διακυβέρνησης;

Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ήδη μετά το συνέδριο που μεγάλωσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προχωρήσει σε γενναίες τομέςανανέωσης. Ήδη από το Περιστέρι εξήγγειλε πως θα στηριχθεί για να κυβερνήσει σε γυναίκες για ευαίσθητα θέματα αλλά και σε νέους/ες που γνωρίζουν καλά το αντικείμενό τους για να τραβήξουν κουπί στη διακυβέρνηση. Έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως το εννοεί, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απ’ όταν έγινε κόμμα εξουσίας, προσέφερε μια μεγάλη ένεση ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει μια πραγματικά δυναμική αντιπολίτευση με καταγγελίες σκανδάλων, ανάδειξη των προβλημάτων σε Υγεία, Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, διατηρείται μια σαφής διαφορά από τη ΝΔ. Τι φταίει;

Πολλά φταίνε. Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω των κοινωνικών στρωμάτων στα οποία στηρίζεται πάντοτε υποεκπροσωπείται στις δημοσκοπήσεις ήδη από το 2012. Αφετέρου έχουμε αναδείξει -και εγώ προσωπικά- με στοιχεία τη διαπλοκή της Μαξίμου ΑΕ με δημοσκοπικές εταιρείες όπως η Marc, η OpinionPoll και η Interview. Oι δημοσκοπήσεις είναι πυλώνας του μητσοτακικού καθεστώτος ώστε να μπορεί να κρατά την εξουσία του και στη χώρα και στο κόμμα του. Από την προσωπική μου συναναστροφή με κόσμο δεν βλέπω ψηφοφόρους μας του 2019, ενόσω το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ήταν στο ζενίθ, να έχουν απομακρυνθεί, επομένως ξεκινάμε με βάση το 32% του 2019. Δεν προκύπτει από πουθενά στην κοινωνία αλλά και στην κοινή λογική το δημοσκοπικό εύρημα ότι όσο αποτυγχάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα το κόστος το εισπράττει η αντιπολίτευση. Παρ’όλα αυτά, η ψαλίδα κλείνει ραγδαία όσο περνά ο χρόνος.

Ποιες προτεραιότητες θα έθετε μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης;

Θα καταργήσουμε άμεσα όλες τις καραμπινάτες αδικίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα πάρουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.Θα βάλουμε ένα τέρμα στην εργασιακή ζούγκλα του νόμου Χατζηδάκη, θα βάλουμε τέρμα στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας, στην ασυλία των τραπεζικών στελεχών και τη φορολογική ασυλία των καρτέλ ενέργειας και σουπερμάρκετ, μειώνοντας και τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ όσο διαρκεί η κρίση, και θα επαναφέρουμε την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, στην οποία η κυρίαΚεραμέως εισήγαγε ταξικούς φραγμούς διακόπτοντας βίαια τον ιμάντα της κοινωνικής ανέλιξης των αδυνάμων.

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Πώς κρίνετε, τι θα συμπληρώνατε ή τι περισσότερο θα κάνατε από τον νυν υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη;

Ο κ. Πιερρακάκης έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ που θεμελίωσε την έννοια της Ψηφιακής Πολιτικής στην Ελλάδα το 2016. Έχει να δείξει έργο σε σχέση με την παταγώδη αποτυχία των συναδέλφων του υπουργών σε όλους τους άλλους τομείς και εμείς θα συνεχίσουμε ακόμη καλύτερα σε αυτήν τη βάση, ωστόσο έχει βαριές ευθύνες για τις αρνητικέςεπιπτώσειςπουέχειπροκαλέσει σε μια σειρά πραγμάτων που έχουμε ασκήσει κριτική:

Καταρχάς, θα εντάξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που η ΝΔ έχει αποκλείσει με επιλογή της και στην Ψηφιακή Οικονομία.

Δεύτερον, θα δώσουμε βάση στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα οριζόντια έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα που ο κ.Πιερρακάκης έχει καθυστερήσει γιατί αναλίσκεται σε μικρά εργαλεία-πλατφόρμες που του προσφέρουν επικοινωνιακό αφήγημα και μόνον.

Τρίτον, θα δώσουμε βάση στις ψηφιακές δεξιότητες για όλους.

Τέταρτον, θα αναδιοργανώσουμε τον ΕΚΟΜΕ που εμείς ιδρύσαμε με πραγματικά κίνητρα προσέλκυσης παραγωγών οπτικοακουστικών μέσων που θα αυξήσουν το ΑΕΠ.

Πέμπτον, αλλά όχι έλασσον, θα σεβαστούμε το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών ώστε να σταματήσει το χυδαίο monetize στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL