10:57, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

Μ.Κούπκας: Πρωταθλητής στο νοικοκύρεμα των οικονομικών ο δήμος Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου

Διαβεβαιώσεις πως το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα υγιές και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, παρά τη μειωμένη -λόγω πανδημίας-  εισπραξιμότητα των εσόδων δίνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» με αφορμή το κλείσιμο του 2021.

Ο αντιδήμαρχος στέκεται στη νέα μείωση των δημοτικών τελών που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, για τρίτη συνεχή χρονιά, χαρακτηρίζοντας «άθλο» να μειώνονται φόροι και τέλη εν καιρώ κορονοϊού και ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, υποστηρίζει πως τα λιγότερα έσοδα δεν θα φέρουν και λιγότερα έργα στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022 ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

-Κύριε Κούπκα, κατάφερε ο δήμος Θεσσαλονίκης να φέρει τα οικονομικά του «ίσα βάρκα, ίσα πανιά» με δεδομένο τα μειωμένα έσοδα λόγω της πανδημίας; Πόσα έχασε ο δήμος και από ποιες πηγές εσόδων ήταν η μεγαλύτερη απώλεια;

Το ταμείο του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα υγιές και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας. Ειδικά φέτος οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών επιβράβευσαν τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης. Προφανώς η εισπραξιμότητα λόγω πανδημίας ήταν μειωμένη. Στα δύο χρόνια της πανδημίας τα τακτικά έσοδα περιορίστηκαν κατά 12 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η κοινωνία απαιτεί βοήθεια και λύσεις. Από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης με μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης και απαλλαγές σε τέλη και φόρους. Γνωρίζαμε ότι η αρνητική επίπτωση στις εισπράξεις του δήμου θα ήταν δεδομένη, όμως στα δύσκολα φαίνονται οι ικανοί.

-Υπήρξε στιγμή μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που ως αντιδήμαρχος Οικονομικών σκεφτήκατε «δεν θα τα βγάλουμε πέρα»;

Ούτε ένα δευτερόλεπτο, παρά τις τρικυμίες και τις αναποδιές. Είμαι τυχερός που είμαι επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων που γνωρίζουν σε βάθος την οικονομία και μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Καταρτίζουμε τον Προϋπολογισμό κάθε χρόνο με ρεαλισμό και υπευθυνότητα στη βάση της ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Η καθημερινότητα είναι βέβαια απαιτητική και συχνά οι επείγουσες ανάγκες μας αναγκάζουν να αποκλίνουμε από τον προγραμματισμό, όμως τα καταφέρνουμε με καλή διάθεση, σκληρή δουλειά και στενή συνεργασία.

-Δεχτήκατε μεγάλη κριτική ως διοίκηση για τη μείωση των δημοτικών τελών του 2022 κατά 5%, με την αντιπολίτευση να τονίζει ότι αθετήσατε την προεκλογική σας δέσμευση που ήταν μείωση κατά 50%.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι πρωταθλητής στο νοικοκύρεμα των οικονομικών. Πανελλαδικά είμαστε ο Δήμος που μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 30% μέσα σε διάστημα 2 ετών διοίκησης. Και μάλιστα οριζοντίως σε όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βρείτε μου ένα μεγάλο Δήμο της χώρας που να έχει κάνει κάτι ανάλογο. Ότι κι αν ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, το να είσαι σε θέση να μειώνεις φόρους και τέλη εν καιρώ πανδημίας και ενεργειακής κρίσης είναι άθλος. Για το 2022 εισάγουμε νέο υπερμειωτικό συντελεστή -40% στα δημοτικά τέλη για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε εμπράκτως το επιχειρείν. Συνεχίζουμε ακόμα να στηρίζουμε όλες τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες με μειωση 50%. Κι αν υπήρχε δημοσιονομικό «περίσσευμα» για να μοιραστεί σε μεγαλύτερη μείωση, θα το είχα ήδη κάνει. Όμως όλες οι δαπάνες το προηγούμενο έτος διατέθηκαν με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενεργό στήριξη και ανόρθωση της πραγματικής οικονομίας.

-Μήπως τα μειωμένα οικονομικά του δήμου των προηγούμενων μηνών αλλά και οι νέες αυξήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση θα «ισορροπήσουν» με μειωμένα έργα στην πόλη;

Σε καμιά περίπτωση. Συνολικά για το 2022 το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρούμε πολύ σημαντικό για την οικονομία της πόλης μας να μπουν τα θεμέλια όλων των έργων και να επιταχύνουμε την υλοποίηση τους, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες τόσο από την πανδημική όσο και από την ενεργειακή κρίση. Δεν κρατάω το μαγικό ραβδί ούτε και πρόκειται να παρουσιάσω μια μαγική εικόνα. Σαφέστατα η πίεση στα οικονομικά του Δήμου όλο αυτό το διάστημα έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση της λύσης σε διάφορα ζητήματα. Όμως το επίπεδο υπηρεσιών προς τους δημότες μας θα συνεχίσει να είναι αδιαπραγμάτευτα υψηλό. 

-Ποιοι είναι οι οικονομικοί στόχοι για το νέο έτος και ποιες είναι οι δυνατότητες για να στηριχθούν ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αλλά και επιχειρηματίες που έχουν πληγεί τόσο από τον κορονοϊό όσο και την ενεργειακή κρίση;

Στηρίζουμε την κοινωνία. Στηρίζουμε οικονομία και κυρίως το επιχειρείν. Δεν θέλουμε ουρές ανέργων, δεν θέλουμε απαξίωση των επενδεδυμένων κεφαλαίων στην πόλη μας. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό μας. Για να τα πετύχουμε αυτά διεκδικούμε δυνατά και βρίσκουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Κάθε ευρώ, κάθε χρηματοδότηση με συστηματική δουλειά και κατάλληλη προεργασία δρα πολλαπλασιαστικά. Με τον τρόπο αυτό ανοίγουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να μπορούμε να βάζουμε πλάτη και να δίνουμε λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα που συνεχώς ανακύπτουν και σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. 

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa