, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Μ. Σπυράκη: Θεσσαλονίκη αυτόνομη με δύναμη και εξωστρέφεια

Μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της στην Ά΄ Θεσσαλονίκης, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη εξηγεί στην Karfitsa πώς μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Βρυξέλλες και τη σχέση που έχει με την πόλη.

Συνέντευξη στη ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ

Ερωτηθείσα «τι είναι αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η πόλη και ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την περιοχή» μας απάντησε ότι “η Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετικές δυνατότητες και τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, βιωσιμότητας και ευζωίας”.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας ξεκίνησε η μάχη σας για την Α’ Θεσσαλονίκης;

Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου. Από την πρώτη μέρα της εμπλοκής μου στα κοινά, από το Μάιο του 2014,οπότε και οι Έλληνες με τίμησαν με την ψήφο τους να εκπροσωπήσω την πατρίδα στην Ευρωβουλή, η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο της δραστηριότητας μου.

Θα είμαι υποψήφια βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές του 2023, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους Θεσσαλονικείς να με εμπιστευτούν ως έναν από τους εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων.

Ζητώ τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς που διαθέτουμε στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Ζητώ να κριθώ με βάση την επίδοση μου στην πολιτική τα τελευταία  9 χρόνια.  Πιστεύω  στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στο δυναμικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας. Θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω στην πόλη μου, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία  που έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια για να επεξεργαστούμε συλλογικές απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Η προεκλογική περίοδος διαρκεί 40 μέρες, μέχρι τότε συνεχίζω κανονικά το πρόγραμμα μου εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μου στην Ευρωβουλή και την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη το βράδυ έως την Κυριακή, όπως κάνω την τελευταία δεκαετία.

Τι είναι για εσάς η Θεσσαλονίκη;

 Η Θεσσαλονίκη είναι ο τόπος που ρίζωσα. Εδώ δραστηριοποιήθηκα για πρώτη φορά επαγγελματικά, εδώ σπούδασα, εδώ ζει η οικογένεια μου, η μητέρα μου, εδώ είναι οι συγγενείς μου, οι φίλοι μου και οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζομαι προβληματισμούς και όνειρα. Ως εκ τούτου, η αναφορά μου στην Ελλάδα είναι στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι εργάστηκα πολλά χρόνια στην Αθήνα και αυτό με βοήθησε, ώστε να πάει καλά η προηγούμενη δουλειά μου, η δημοσιογραφία, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 27 χρόνια. Η εμπλοκή μου στη εκπόνηση της νομοθεσίας στην ΕΕ και η συσσωρευμένη εμπειρία τόσων χρόνων με οδηγούν σε ένα στοίχημα: Να συμβάλω ώστε πολλές από τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές να γίνουν  καθημερινότητα για τους Θεσσαλονικείς να συμβάλω στην ανάπτυξη, την ανάδειξη, την εξωστρέφεια της πόλης μας.

Τι είναι αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η πόλη και ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την περιοχή;

Η Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετικές δυνατότητες και τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, βιωσιμότητας και ευζωίας. Θεωρώ πως αυτοί οι τέσσερις παράμετροι, σε συνδυασμό με την ιστορική παράδοση μας, συνθέτουν την μοναδική ταυτότητα της πόλης. Αυτές οι κατευθύνσεις δημιουργούν όχι μόνο θέσεις εργασίας, αλλά και έναν μοναδικό προσανατολισμό που δεν αντανακλά και εξαρτάται μόνο από τις διαθέσεις του κέντρου των Αθηνών. Είναι ένας προσανατολισμός αυτονομίας, δύναμης και εξωστρέφειας.

Στις δημοσκοπήσεις, εκτός από την πολιτική υπεροχή της ΝΔ και του Πρωθυπουργού, αλλά και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να «εισπράξει» την όποια δυσαρέσκεια από τις κυβερνητικές επιλογές, καταγράφεται η μεγάλη αγωνία των πολιτών για την ακρίβεια. Έχει εξαντληθεί η παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτό το επίπεδο;

Αναμφισβήτητα η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Ωστόσο, η κοινή γνώμη αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν για την αναχαίτιση της ακρίβειας, ξεκινώντας  επιδοτήσεις που «ξεφούσκωσαν» τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση παίρνει συμπληρωματικά μέτρα, όχι μόνο με το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο αποδίδει, καθώς ήδη ένα στα πέντε προϊόντα έχει μειώσει την τιμή του, αλλά και με το συμπληρωματικό επίδομα που θα δώσει τώρα και με την ενίσχυση των συνταξιούχων κατά 7,5% στις απολαβές τους. Θα δουν αύξηση 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο λογαριασμό τους, στις συντάξεις. Τα εισοδήματα ενισχύονται  και με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

 Η  κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για πολίτες και επιχειρήσεις και παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν. Είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας με τη βελτίωση του «μηχανισμού διάρθρωσης» που παρουσίασε η Κομισιόν, τόσο με ανώτατη τιμή πολύ χαμηλότερη από τα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο, όσο και με το δραστικό περιορισμό των ημερών που χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Επίσης, είναι φανερό ότι η ενεργοποίηση της εθελοντικής πλατφόρμας κοινών προμηθειών φυσικού αερίου για τα κράτη-μέλη που την επιλέγουν, θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω.

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές της;

 Ανεξάρτητα από το χρόνο των εκλογών, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει, ήδη, παρουσιάσει τον χάρτη των προτεραιοτήτων της και έχει στοχοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Μέτρα και πολιτικές που αφορούν συγκεκριμένα στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων, τη συνέχιση και ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας με συνετή δημοσιονομική διαχείριση, τη στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας, την επένδυση σε έργα με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και την  ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για παραλαβές αναβαθμισμένων σύγχρονων  οπλικών συστημάτων. Είναι κομμάτι της δέσμευσης αυτής της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό, για ένα σύγχρονο κράτος που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά. Και γι’ αυτή τη δέσμευση εργάζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή τη δέσμευση εξακολουθεί να υλοποιεί.

Επιτρέψτε μου και κάτι προσωπικό. Ένα παράδειγμα επιβεβαίωσης της σοβαρής δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Επισκέφθηκα προ ημερών μαζί με εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, το σταθμό της Παπάφη. Είναι θαυμάσιο να βλέπουμε στην πόλη μας το πιο  σύγχρονο συγκοινωνιακό έργο στην Ευρώπη. Το είπαμε, το κάναμε!

Τι θα λέγατε σε κάποιον που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο κόμμα να επιλέξει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ;

 Η Ελλάδα σήμερα έχει αναβαθμίσει το κύρος της και το ρόλο της  στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει πλέον το ρόλο της δύναμης σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.  Αυτό είναι αποτέλεσμα των επιλογών του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος πρωθυπουργός ώστε  να κρατά  το τιμόνι της χώρας με ασφάλεια και  σταθερότητα στα δύσκολα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει  τη χώρα με σύγχρονα και λειτουργικά έργα υποδομών και όχι έργα μουσαμάδες, όπως γινόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ψηφιακό κράτος που διευκολύνει την καθημερινότητα όλων μας, ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και λόγο στην Ευρώπη και τον κόσμο. Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για να συνεχίσουμε και να χτίζουμε την αυτοδύναμη Ελλάδα, που άφησε πίσω της τα μνημόνια, το δημοψήφισμα, τα κλειστά ΑΤΜ, τους συνταξιούχους στο δρόμο και πλέον βρίσκεται ένα βήμα από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA