, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Μ. Τρεμόπουλος: Το έργο της διοίκησης Ζέρβα είναι αρνητικό – Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για τα δένδρα

«Οι πολίτες του Δικτύου για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα ΔΕΝΔΡΑ!» άσκησαν το δικαίωμά τους να υπερασπίσουν την ποιότητα της ζωής. Ήδη η απήχηση είναι τεράστια. Και θα συνεχίσουν να εναντιώνονται, μαζί με άλλες κινήσεις, στην πολιτική πρασίνου που κινδυνεύει να αφήσει τη Θεσσαλονίκη άδενδρη πόλη» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη του στην karfitsa ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία – Αλληλεγγύη» στο δήμο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος. 

Τόσο ο ίδιος όσο και αλλά 13 άτομα προσήχθησαν από αστυνομικούς την περασμένη Δευτέρα το πρωί όταν προσπάθησαν να αποτρέψουν την κοπή δένδρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στο κεντρο της πολης.

Τη Δευτέρα, που προσπαθήσατε για ακόμη μια φορά να διαμαρτυρηθείτε για την κοπή των δέντρων και για να την αποτρέψετε, περιμένατε πως θα συλληφθείτε;

Είχαμε συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είχαμε μάλιστα αποφασίσει ότι κανείς και καμία δεν θα αντισταθεί αλλά θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές της μη βίαιης δράσης. Πρακτικά, καθίσαμε στο γρασίδι πιασμένοι αγκαζέ, αρνούμενοι να υπακούσουμε στις εντολές να φύγουμε. Όπως αποδείχτηκε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι εργολάβοι του και η αστυνομία είχαν και αυτοί οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισής μας. Ήταν φανερό ότι θα προχωρούσαν σε συλλήψεις, όπως και έκαναν με τον απαράδεκτο τρόπο που όλοι έχουν δει: συρόμενοι, με χειροπέδες, σωματική έρευνα, αποτυπώματα κτλ, σαν να είμασταν εγκληματίες. Και κατηγορούμαστε και για «παράνομη βία»!

Έχετε μιλήσει με τον κ. Ζέρβα και ποιες είναι οι απαντήσεις που σας έδωσε για το θέμα των κοπών των δέντρων και για την αντικατάσταση;

Είπαν πως η κοπή των δέντρων γίνεται γιατί είναι επικίνδυνα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, ότι πληρώνονται αποζημιώσεις κ.α. και πως θα φυτέψουν 3.000 νέα δέντρα. Όμως, τα τελευταία 5 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων από πτώσεις δένδρων ή κλάδων ανήλθε περίπου σε 81.000 €. Το ποσό αυτό είναι ελάχιστο σε σχέση με την προσφορά των δέντρων, που χρειάζονται φροντίδα και όχι κόψιμο, όταν εμφανίζουν προβλήματα. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα δέντρα, εκτός από την προσφορά τους στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, τη μείωση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τον φυσικό δροσισμό, τη βελτίωση του μικροκλίματος, κ.α., διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, μέσω του μετριασμού των καυσώνων και της διαχείρισης των υδάτων. Γι’ αυτό και ζητήσαμε να γεμίσουν πρώτα οι 3.418 άδειες δενδροδόχοι της πόλης με μεγάλα δένδρα και όχι με νεαρά δενδρύλλια, που θα τα περιμένουμε 10-15 χρόνια για να μεγαλώσουν. Και αν κάποια δέντρα -λόγω της αδράνειας χρόνων του Δήμου- έχουν πρόβλημα μη αντιμετωπίσιμο, να υπάρξει ένα πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασής τους.

Πιστεύεται ότι θα αντικατασταθούν τα δέντρα τα οποία θα κοπούν;

Στις συμβάσεις του Δήμου με τους εργολάβους προβλέπεται να κοπούν 4.000 δένδρα, τα μισά στα πεζοδρόμια και τα άλλα σε πάρκα, σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται για εργολαβίες εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους του Δήμου, δηλαδή των πολιτών. Περιλαμβάνουν και το καταστροφικό κλάδεμα και μάλιστα εμφανίζουν διπλάσιο τον αριθμό των δένδρων. Για λόγους εντυπωσιασμού, θα φυτέψουν κάποια. Η φυτευτική περίοδος, όμως, έχει τελειώσει και δεν μπορούν να κάνουν φυτεύσεις, γιατί θα ξεραθούν.

Η Θεσσαλονίκη σίγουρα δεν είναι μια πόλη που είναι γεμάτη με πράσινο. Τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει η δημοτική αρχή αυτά τα τρεισήμισι χρόνια;

Τουλάχιστον 250.000 δένδρα πρέπει να φυτευτούν στην πόλη για να ανέβει η αναλογία πρασίνου από το 1,6 τ.μ. ανά κάτοικο στα 9 τ.μ. ανά κάτοικο, όπως προβλέπει ο Π.Ο.Υ. και έχουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις Αντίθετα, στην επταετία που πέρασε (2015-2022), μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των δέντρων, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των κενών θέσεων δέντρων κατά 25% περίπου. Είναι σαφές πως το έργο της διοίκησης Ζέρβα είναι αρνητικό.

Την ίδια μέρα καταφέρατε και βρεθήκατε στο ΔΣ. Ποια ήταν η αντιμετώπιση και όλο το κλίμα, γιατί είδαμε πως υπήρχαν αρκετές εντάσεις;

Κάτω από το βάρος της κατακραυγής για τις συλλήψεις μας, ο κ. Ζέρβας διαφώνησε με τη βία της αστυνομίας εναντίον μας. Όμως στο ΔΣ δεν μίλησε ενώ 17 σύμβουλοι της διοίκησης καταψήφισαν το ψήφισμα της αντιπολίτευσης, χωρίς να καταθέσουν άλλο. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Π. Λεκάκης καθυστέρησε τη συζήτηση του ψηφίσματος μέχρι τη 1 το βράδυ, ώστε να αδειάσει η αίθουσα από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες και δημιούργησε τεχνητή ένταση, ώστε να συσπειρώσει την παράταξη της πλειοψηφίας. Στήριξαν, έτσι, το “αποφασίζομεν, διατάσσομεν και πατάσσομεν” κάθε διαφωνούντα και επιβράβευσαν τον ακροδεξιό αντιδήμαρχο Πρασίνου Ε. Θεοτοκάτο, που την Παρασκευή 10.3 είχε ξαναφωνάξει την αστυνομία.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν;

Οι πολίτες του Δικτύου για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα ΔΕΝΔΡΑ!» άσκησαν το δικαίωμά τους να υπερασπίσουν την ποιότητα της ζωής. Ήδη η απήχηση είναι τεράστια. Και θα συνεχίσουν να εναντιώνονται, μαζί με άλλες κινήσεις, στην πολιτική πρασίνου που κινδυνεύει να αφήσει τη Θεσσαλονίκη άδενδρη πόλη ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ορατές. Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» ζητά να καταρτιστεί ένας κώδικας ορθής πρακτικής της διαχείρισης του πρασίνου, ένας οδηγός για τη διαχείριση των αστικών δέντρων, σε συνεργασία με το τμήμα Δασολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Και βεβαίως, αυτά μπορούν να γίνουν μόνο από μια άλλη δημοτική πλειοψηφία.