, Δευτέρα
27 Μαΐου 2024

search icon search icon

Magic De Spell: Κυρ Παντελήδες είναι αυτοί που λένε στα παιδιά τους «κοίτα εσύ τη δουλειά σου κι άσε τους άλλους»

Συμπληρώνοντας περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ροκ σκηνή, οι Magic De Spell δεν χρειάζονται συστάσεις. Έχουν καθιερωθεί ως γνήσιοι εκφραστές του είδους τους με τέσσερις αγγλόφωνους δίσκους, οκτώ ελληνόφωνους και επτά digital singles.

Συνέντευξη στην Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου οι Magic De Spell, κατά κόσμον Θοδωρής Βλαχάκης, Γιώργος Αρχοντάκης, Δημήτρης Μποτής, Μιχάλης Σκαράκης και Βαγγέλης Θεοδωράκης, έρχονται στο Eightball για να βάλουν «φωτιά» στη σκηνή με τα ιστορικά πλέον κομμάτια τους. Λίγο πριν βρεθούν κοντά στο κοινό της Θεσσαλονίκης μίλησαν στην Karfitsa για το ροκ σήμερα, τους κυρ Παντελήδες, το πώς βλέπουν την ελληνική σκηνή και τις στιγμές που ξεχωρίζουν στη μεγάλη πορεία τους.

Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζετε σήμερα και τι θα συμβουλεύατε έναν νέο καλλιτέχνη που κάνει στην Ελλάδα του 2024 τα πρώτα του βήματα;

Magic de Spell: Δε θα αναφέρουμε ονόματα, όμως υπάρχουν πολλοί. Θαυμάζουμε όλους αυτούς, που με τη στάση ζωής τους δεν προδίδουν τα νοήματα των έργων και των τραγουδιών τους. Αυτούς που ψάχνονται και ανοίγουν νέους δρόμους. Όσους παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο και εκφράζουν τα σύγχρονα κινήματα αμφισβήτησης. Θα συμβουλεύαμε λοιπόν ένα νέο καλλιτέχνη, να ακούει το ένστικτο και το μυαλό του. Να έχει υπομονή και επιμονή. Να είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του και το κοινό και να μην παρασύρεται από τον πειρασμό της εύκολης επιτυχίας χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα.

«Δίπλα σου το όνειρο, η ζωή και το φως μα εσύ στο κουφάρι σου κλεισμένος εντός», τραγουδήσατε στο κομμάτι «Κυρ Παντελής». Πώς βλέπετε τους «κυρ Παντελήδες» του σήμερα;

Magic de Spell: Οι κυρ Παντελήδες είναι ίδιοι σ’ όλες τις εποχές. Είναι αυτοί που σκέφτονται πάντα μόνο τον εαυτό τους. Το δικό τους μικροσυμφέρον, χωρίς να νοιάζονται για το τι συμβαίνει γύρω τους. Αυτοί που ψάχνουν τρόπο για να κερδίσουν από τον πόνο και τη δυστυχία του διπλανού τους. Αυτοί που συμβουλεύουν τα παιδιά τους με τη φράση «Κοίτα εσύ τη δουλειά σου κι άσε τους άλλους». Αυτοί που δεν κατάλαβαν ποτέ το νόημα της λέξης «αλληλεγγύη».

Σε παλιότερη συνέντευξή σας δηλώσατε πως «το rock ‘n’ roll είναι μια διαρκής επανάσταση, μουσική και κοινωνική». Είναι ζωντανή αυτή η φιλοσοφία σήμερα ή κάπου χάθηκε το νόημα;

Magic de Spell: Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι κάπου χάθηκε το νόημα όπως λες. Αλλά πάντα θα υπάρχουν εκπλήξεις και εξαιρέσεις. Το rock’n’roll συνεχίζει να είναι ενάντια σε κάθε είδους καθωσπρεπισμό. Πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα, ένα νέο παιδί με μια ηλεκτρική κιθάρα, να μετατρέψει το βούρκο σε μανιασμένη θάλασσα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα και με αρκετούς hip hop καλλιτέχνες.

Πώς ήταν η ροκ όταν ξεκινήσατε πριν από 40 χρόνια και πώς βλέπετε τη σκηνή τώρα;

Magic de Spell: Όταν ξεκινήσαμε, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Τα μουσικοκοινωνικά ρεύματα ήταν πιο μαζικά και ουσιαστικά. Το ενδιαφέρον του κόσμου για τη μουσική, ήταν μεγαλύτερο. Υπήρχε μέχρι και φανατισμός μεταξύ των οπαδών της μιας μπάντας και της άλλης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πράγματα ήταν πιο αγνά και άμεσα. Σήμερα οι μπίζνες δείχνουν να κυριαρχούν. Παρόλα αυτά η ελληνική ροκ σκηνή αντέχει. Ίσως γιατί συνεχίζει να μεταφέρει τα ιδανικά και τα οράματα του τότε, σε συνδυασμό με τη συνεχή τάση για ανατροπή.

Ποιες στιγμές της πορείας σας ξεχωρίζετε;

Magic de Spell: Όταν ακούστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλη αντιπολεμική συναυλία το τραγούδι μας Sarajevo και είδαμε τις αντιδράσεις του κόσμου. Όταν μελοποιήσαμε το «Εμένα Οι Φίλοι Μου» της Κατερίνας Γώγου. Θεωρούμε σημαντική περίοδο για τους Magic de Spell και το σήμερα, συνειδητοποιώντας πως τα τραγούδια που γράψαμε δε φαίνεται να έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ εμείς συνεχίζουμε να δημιουργούμε.

Πληροφορίες για τη συναυλία:

Eightball club live stage
Πίνδου 1, Λαδάδικα
Προσέλευση: 21:30
Έναρξη: 22:00

Πληροφορίες: 6949950530
Είσοδος: 15€
Προπώληση: 13€, Public

Σημεία πώλησης εισιτηρίων:

  • ΣΑΡΩΘΡΟΝ (Λαδάδικα) (Κατούνη 17 – 2310.538282)
  • ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ (Κέντρο) (Πλ. Ναυαρίνου, Τηλ. 2310.278515)
  • ΔΙΩΡΟΦΟΝ (Καλαμαριά) (Κερασούντος 81, Τηλ. 2310.453998)
  • ΛΥΚΙΣΚΟΣ (Άνω Ηλιουπολη) (Συνταγματάρχου Δαβάκη 65 , Τηλ. 2311.241863)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.