01:22, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Μαρία Καρίνα: Αν η τέχνη είναι διδακτική δεν είναι τέχνη

Συνέντευξη στην ΕΥΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ποιά είναι η σχέση σας με την τέχνη;

Ο λόγος που ξεκίνησα να ζωγραφίζω ήταν για να διατυπώσω αυτό που παρατηρούσα κάθε μέρα, αυτό που με γοήτευε και μου τραβούσε την προσοχή.

Τι είναι αυτό που σας εκφράζει περισσότερο κάθε φορά που πιάνεται τα πινέλα σας;

Το χρώμα είναι αυτό που με εκφράζει και που με ενδιαφέρει περισσότερο. Πολλές φορές οι πίνακες δεν έχουν σχεδιασμό, μόνο με χρώμα ξεκινάω τα διάφορα στάδια που αποτυπώνουν σκέψεις και εντυπώσεις μου.

Περισσότερο νιώθετε οικείο κάτι που σας προκαλεί λύπη ή χαρά;

Πολλές φορές μπορεί να δω κάτι που να μην μου προκαλεί συναισθήματα που αναγνωρίζω. Όμως τα έργα δεν θα τα χώριζα σε χαρούμενα και λυπημένα αλλά σε εκλυτικά συναισθήματα και σε μη εκλυτικά. Αν δεν εκλύουν συναίσθημα δεν θα τα ζωγραφίσω.

Υπάρχει αντικειμενικότητα στην τέχνη;

Νομίζω πως υπάρχει ένα φάσμα αντικειμενικότητας όταν τα έργα αφορούν τις άκρες του φάσματος, είτε υπέροχα, είτε απαίσια αυτό ίσως να έχει αντικειμενικότητα, αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να το δει κάποιος με διαφορετικό μάτι. Όλα μπορούν να ιδωθούν με διαφορετικά πρίσματα. Ανάλογα με το ποιος θα δει το δει, πως θα το προβάλει και πως θα το συνδέσει με την εποχή και τον περίγυρο του μπορεί να είναι ένα έργο καλό ή άσχημο. Δεν θεωρώ όμως πως υπάρχει άσχημη τέχνη.

Ποιά είναι τα συναισθήματα σας την ώρα που ζωγραφίζετε;

Τη στιγμή που δημιουργώ δεν με περιβάλλει κάποιο συναίσθημα. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πως θα ανακατέψω τα χρώματα για να δημιουργηθεί αυτό που έχω στο μυαλό μου. Ο πίνακας με ένα μαγικό τρόπο είναι αυτός που μου δείχνει πότε πρέπει να τελειώσει και πότε όχι. Διαθέτω πίνακες που έχουν δουλευτεί σε με πορεία του χρόνου και άλλους που τους δουλεύω εδώ και δέκα χρόνια και ακόμα τους κοιτάζω και νιώθω πως η κατάσταση που απεικονίζεται δεν είναι ολοκληρωμένη. Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα.

Υπάρχει κάτι που θέλετε να περάσετε στον κόσμο μέσα από την τέχνη;

Οι γονείς μου ήταν δάσκαλοι οπότε αυτή η δασκαλίστικη νοοτροπία έχει περάσει σε όλους μας στην οικογένεια. Προσπαθώ να το απομονώνω τελείως διότι αν η τέχνη είναι διδακτική δεν είναι τέχνη. Δεν σκέφτομαι τίποτα και κανέναν την ώρα που ζωγραφίζω πάρα μόνο το χρώμα. Πάντα με ενδιέφερε το χρώμα και κυρίως το παράλογο χρώμα. Ο μωβ δρόμος, τα πράσινα μαλλιά, μπορεί να δημιουργήσουν μια πολύ πιο αληθινή εντύπωση από αυτό του πρωτότυπου αληθινού χρώματος του αντικειμένου ή του προσώπου και όλο αυτό μου φαίνεται μαγικό!

Ποια είναι η Μαρίνα Καρίνα

Η Μαρία Καρίνα γεννήθηκε κει μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ογκολογία και εργάστηκε στο εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου. Από το 2007 αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στη ζωγραφική. Ζωγραφίζει αποκλειστικά με ελαιοχρώματα και τα θέματα της είναι εμπνευσμένα από τα ταξίδια της και την απλή καθημερινότητα.