01:52, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Σούλα Αποστολάκη: «Τέχνη είναι οτιδήποτε εξιτάρει όλες τις αισθήσεις σου»

«Τέχνη είναι οτιδήποτε σου εξιτάρει τις αισθήσεις, είτε είναι οι οπτικές είτε οι ακουστικές, και όχι απαραίτητα κάθε εκτεθειμένο. Ακόμα και τα πράγματα που αντικρίζουμε στην καθημερινότητά μας θεωρούνται τέχνη», εξηγεί η καλλιτέχνιδα Σούλα Αποστολάκη σε συνέντευξή της στην Karfitsa, στην οποία μιλάει για την τέχνη και τα έργα της πτυχιακής εργασίας της.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΔΑ

Η Σούλα Αποστολάκη είναι μια νέα ανερχόμενη καλλιτέχνιδα, η οποία ασχολείται με τη φωτογραφία και το μοντάζ. Επίσης, θα ήθελε παράλληλα με τη φωτογραφία να ασχοληθεί επαγγελματικά στον χώρο του κινηματογράφου. Τα έργα τέχνης της θα φιλοξενούνται μέχρι το Σάββατο 9 Ιουλίου στη Myro Gallery της Θεσσαλονίκης. Επίσης, η καλλιτέχνιδα ανέφερε ότι στον χώρο της τέχνης μπορεί κανείς να πετύχει τα όνειρά του με συνεχή δουλειά, επιμονή και υπομονή.

Τι εστί τέχνη για εσένα;

Αυτό που βιώνω εγώ ως τέχνη είναι οτιδήποτε σου εξιτάρει τις αισθήσεις, είτε είναι οι οπτικές είτε οι ακουστικές, και όχι απαραίτητα κάθε εκτεθειμένο. Μέχρι και τα πράγματα που αντικρίζουμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να θεωρηθούν τέχνη, αφόσον επαγρυπνούν τις αισθήσεις μας.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος επιλογής του «ασπρόμαυρου» χρώματος στους πίνακες φωτογραφίας σου;

Επειδή αυτοί οι πίνακες αφορούν τη ψυχολογική προβολή, και βρίσκονται στο αρχικό στάδιο σε αυτή τη προσομοίωση της ψυχοθεραπείας και επειδή αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο για εμένα, επέλεξα το ασπρόμαυρο να είναι το κυρίαρχο χρώμα στα έργα μου.

Στην Ελλάδα η τέχνη θεωρείται ένας παραγκωνισμένος κλάδος, πως πιστεύεις μπορεί να αναδειχθεί;

Για εμένα, ξεκινάνε όλα από την οικογένεια κυρίως, για να αγαπήσει κάποιος τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την τέχνη. Επίσης, η διαφήμιση είναι σημαντική για την προβολή των καλλιτεχνών και των τοπικών έργων.

Έχεις κάποιο μήνυμα να περάσεις στους νέους καλλιτέχνες σαν εσένα;

Είναι εφικτό να καταφέρει κανείς αυτό που θέλει να πετύχει, απλά θέλει πολύ κόπο και δουλειά και τεράστια υπομονή σε όλους τους κλάδους της τέχνης. Ο συνεχής αγώνας, η επιμονή και η ανάπτυξη στοιχείων κοινωνικοποίησης αποδίδουν πάντα.

Στα έργα σου ποιο είναι το πρόσωπο που απεικονίζεται και γιατί το επέλεξες;

Είναι η μητέρα μου. Ξεκίνησα να δημιουργώ τα συγκεκριμένα έργα στην περίοδο της καραντίνας και ήταν το πιο προσβάσιμο άτομο, ήταν πιο εύκολο πρακτικά να φωτογραφίσω ένα κοντινό μου άτομο που θα βρισκόμασταν κάθε μέρα μαζί. Στη συνέχεια, με γοήτευσε το «οικείο» αλλά και το πως απεικονίζεται η μητέρα μου στις φωτογραφίες.

Πιστεύεις με τη σύγχρονη τεχνολογία βοηθάει τον νέο καλλιτέχνη να αναδείξει την δουλειά του ή ότι υποβαθμίζεται έτσι η τέχνη;

Πιστεύω ότι βοηθάει πάρα πολύ στη καλλιτεχνική πορεία κάποιου καλλιτέχνη να αναδεικνύει τη δουλειά του μέσα από τα social media. Δεν είμαι της άποψης ότι μειώνεται η τέχνη μέσα από τα πιο σύγχρονα μέσα. Κατά τη γνώμη μου, έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε με όμορφο τρόπο όσα μας προσφέρει η νέα τεχνολογία.

Ποια είναι η Σ. Αποστολάκη

Η Σούλα Αποστολάκη γεννήθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών από το 2017 μέχρι το 2022. Τα περισσότερα χρόνια των σπουδών της ασχολείται εκτενώς με τη φωτογραφία, καθώς επίσης τον τελευταίο χρόνο εργάζεται στον τομέα του κινηματογράφου, στα σκηνικά, στην εικονοληψία και στο μοντάζ. Το εκτεθειμένο έργο της είναι απόσπασμα της διπλωματικής της εργασίας και αποτελεί την προσωποποίηση του πρώτου σταδίου ενός ψυχολογικού session που αφορά στη ψυχολογική προβολή.