13:54, Παρασκευή
28 Ιανουαρίου 2022

Νεφέλη Φασούλη: «Είναι ευλογία να κάνεις αυτό που αγαπάς»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Λίγο μετά την λήξη του δεύτερου lockdown ήρθε στα αυτιά μας ένα τραγούδι που ίσως το είχαμε ανάγκη. Ένας μελωδικός ήχος που ταίριαζε απόλυτα με την φωνή που ερμήνευε το τραγούδι και οι στοίχοι μιλούσαν για πράγματα που έχουμε πει και μετανιώσει, για άδειους δρόμους και για αστέρια που σβήνουμε για να ξημερώσει. «Ο κόσμος σου» του Φοίβου Δεληβοριά που τραγουδάει η Νεφέλη Φασούλη συνόδευσαν την μετάβαση μας από την άνοιξη στο καλοκαίρι και έγινε το soundtrack αρκετών στιγμών εκείνης της περιόδου.

Μιλώντας στην Karfitsa η Νεφέλη Φασούλη εξηγεί πως προέκυψε η συνεργασία της με τον Φοίβο Δεληβοριά και αν μετά από ένα τόσο σημαντικό ξεκίνημα αυξάνεται το άγχος για το τι θα ακολουθήσει μετά. «Η συνεργασία προέκυψε τυχαία, αλλά όχι και τόσο! Βρεθήκαμε στα παρασκήνια μιας κοινής εκδήλωσης, ενώ εγώ τότε έπαιζα με άλλο σχήμα. Κρατήσαμε μια στοιχειώδη όμως επαφή, και σε μια συναυλία που έπαιζα ήρθε και με ”ζήτησε σε γάμο”. Επρόκειτο για ένα live σε μια εκκλησία, και έτσι η συνεργασία μας στέριωσε για τα καλά.
Εννοείται ότι το να ξεκινάς με έναν τόσο σπουδαίο σαν τον Φοίβο δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά όπως λέει και το άλλο τραγούδι ”κανείς δεν ξέρει ο χρόνος τι θα φέρει”. Άγχος υπάρχει πάντα, και για το τώρα και το μετά», απαντάει.

Νέα μουσικός στην Ελλάδα του σήμερα

«Το να κάνεις αυτό που αγαπάς δουλειά είναι πράγματι μεγάλη ευλογία. Αλλά η ‘’δουλειά’’ είναι λέξη που αποκρύπτει μόνη της τα αρνητικά του οικονομικού, της ρουτίνας κλπ. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις καμία σιγουριά στη ζωή, αν θα βγάλεις τον επόμενο μήνα ή την επόμενη εβδομάδα», εξηγεί αναφερόμενη στο πως είναι να είσαι νέος μουσικός στην εποχή μας. «Ειδικά εν μέσω πανδημίας, οι εμφανίσεις έχουν μειωθεί δραματικά και τα μεροκάματα είναι αστεία. Για να μη μιλήσουμε για δισκογραφία. Το δυσκολότερο είναι ότι για να βγει πρέπει να κάνεις πολλές δουλειές που δεν εκτιμάς και πολλές ώρες διδασκαλίας που είναι ζόρικες. Όλα όμως τα ξεχνάς όταν πιάνεις μικρόφωνο – και εκεί αναβλύζω ευτυχία», τονίζει.

Στη ζωή της η μουσική έχει με διαφορά θέση πρωταρχική, μας λέει. Το γεγονός ότι από πολύ μικρή ηλικία ασχολείται με τον χώρο αυτόν την βοήθησε αρκετά καθώς όπως λέει «είχα κάποιες βάσεις, αλλά ο έρωτας ο μεγάλος ήρθε αργότερα, στην εφηβεία. Πολύ πιο συνειδητοποιημένη ενασχόληση και πολύ πιο ολοκληρωμένη σκέψη. Άκουγα και τραγουδούσα αυτά που ήθελα , κοινωνικοποιήθηκα μέσα από αυτά με φίλους και ένιωσα ολοκληρωμένη μουσικά». Από την άλλη, τονίζει ότι πολύ πιθανόν να είχε πάρει άλλον δρόμο αν δεν ασχολιόταν τόσο ως έφηβη, αφού σπούδασε κάτι άλλο τελικά, αλλά σίγουρα μια πλευρά του εαυτού της θα παρέμενε δυστυχής και αδικαίωτη.

Οι σπουδές της είναι στην νομική και τονίζει ότι μεταξύ μουσικής και νομικής δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο επαφής. «Το ένα είναι απόλυτα γειωμένο, πατάει βαριά και σταθερά στη λογική και στο ρεαλισμό, το άλλο πετάει στα σύννεφα και δεν άπτεται, δεν έχει ύλη. Μαζί τα δυο όμως κάνουν έναν ωραίο ισορροπημένο άνθρωπο, σκεπτόμενο μεν, δημιουργικό δε. Χρόνος να υπάρχει και όλα γίνονται», υπογραμμίζει.

Η Νεφέλη είναι στην νέα γενιά των μουσικών στην Ελλάδα. Θέλοντας να μάθουμε το δικό της όραμα και τι θα άλλαζε στον χώρο λέει ότι «αν και δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι μου, θα ήθελα να παίζονται καινούργια κομμάτια στο ραδιόφωνο. Όχι σε ένα, σε όλα. Να υπάρχει ανταγωνισμός ποιος θα παίξει τα καινούργια ή ποιος θα πάει να δει τα καινούργια. Ενδιαφέρον και στήριξη στο νέο δημιουργό – μουσικό, αυτό μου λείπει. Γιατί δεν υπάρχει κίνητρο να γράφεις αν τα γράφεις για σένα και αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι που έχουν μεράκι με αυτό θα το αφήσουν».

Το Σάββατο στις 4 Δεκεμβρίου η Νεφέλη Φασούλη θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση με δικό της project στη Θεσσαλονίκη. «Έχω έρθει δεκάδες φορές με σχήματα όπως αυτά του Βασίλη Καζούλη, του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και του Φοίβου Δεληβοριά. Αλλά ποτέ μόνη. Ας μην κοροϊδευόμαστε, κοινό σαν της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει. Και η ζωή επάνω είναι μοναδική. Το κοινό που θα έρθει στην παρθενική μου εμφάνιση θα είναι οι πρώτοι μου φίλοι στη Θεσσαλονίκη, μιας και δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να έρθω για αναψυχή, αλλά πάντα για δουλειά», καταλήγει.

*Νεφέλη Φασούλη live στο BLOCK33, στις 4 Δεκεμβρίου, 21:00