09:51, Τετάρτη
19 Ιανουαρίου 2022

Νίκος Νυφούδης: ‘Οσο σκέφτομαι, σχεδιάζω κι ελπίζω

Ιστορίες με …κάρυ! 

Ο Νίκος Νυφούδης είναι νέος, επιτυχημένος επιχειρηματίας, πολιτικοποιημένος και με διάθεση να προσφέρει στον τόπο. Εν τάχει σας λέω: βουλευτής με το Ποτάμι, δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη, υποψήφιος δήμαρχος, συνεργάτης του Σπύρου Βούγια, συγγραφέας. ‘Οσο για τις επιχειρήσεις; Γνωστά στέκια της πόλης, όπου θα τον βρείτε να ελέγχει εάν όλα είναι στην εντέλεια!  

Τι δουλειά έχει ένας Σαλονικιός στο Λονδίνο;

Η ομορφιά του Λονδίνου είναι ότι δεν κοιτάει ταυτότητες κι εθνικότητες, κοιτάει μόνο προσωπικότητες κι ανθρώπους που εν’ τέλει παρά τις διαφορές τους μ’ ένα σχεδόν μαγικό τρόπο ενώνονται και ζούνε αρμονικά. ‘Ενας τρόπος σκέψης μιας πόλης που ταιριάζει απόλυτα με τον δικό μου. Μπορεί να έχουμε διαφορές μεταξύ μας, αλλά στο τέλος της ημέρας τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Αυτό που μένει είναι ότι είμαστε όλοι το ίδιο, όλοι άνθρωποι.

Tzaki Ηο, ΑνφάνΓκατέ, The WineHouse… χωράνε όλα σε μία «μασχάλη»;

‘Οχι. Και για να είμαι ειλικρινής δεν θα ήθελα όλα αυτά να χωράνε! Οι ομάδες είναι αυτές που κάνουν πάντα τη διαφορά. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων προχωράει τα πράγματα μπροστά. Σίγουρα είμαι αυτός που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές αλλα είμαι τυχερός που έχω δίπλα μου ανθρώπους, ικανούς και έμπιστους, που και με τη δική τους μέγιστη συμβολή φτάνουμε μαζί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς είναι να αντιμετωπίζεις την πανδημία σε δύο χώρες; 

Στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλες διαφορές. Μπορεί τα μέτρα να είναι λιγότερα ή περισσότερα από χώρα σε χώρα, όμως οι αγωνίες, οι ανησυχίες και οι φόβοι των ανθρώπων είναι απίστευτα όμοιοι. 

Ποιους επιχειρηματίες κρατάει και ποιους πετάει η αγορά;

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται…

Η πολιτική είναι …μικρόβιο;

Η πολιτική είναι για να αντιμετωπίζει τα μικρόβια. Πάσης φύσεως. Ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να είναι κατ’εμέ.

Σκέφτεστε νέα υποψηφιότητα; 

‘Οσο σκέφτομαι, σχεδιάζω κι ελπίζω.

Αν γράφατε βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη τι τίτλο θα είχε;

Σταχτοπούτα. Μια ταλαιπωρημένη πόλη, όπου τόσα χρόνια οι κυβερνώντες, τοπικοί και μη, μοιάζει σαν να μην την αφήνουν να βρει το γοβάκι της ούτως ώστε να μπορέσει να μεταμορφωθεί στην πανέμορφη πριγκίπισσα που είναι στην πραγματικότητα.

Τι αγαπάτε και τι μισείτε στην πόλη…

‘Οπως εχει πει κι ο Δανός φιλόσοφος Κίρκεγκωρ, “το μίσος είναι η αγάπη που εχει ξεμεθύσει”… Οπότε ακόμα κι αν στιγμιαία μισήσω κάτι σε αυτή την πόλη, επανέρχομαι αυτόματα στη μεγάλη αγάπη που της έχω.

Για τον γιο ή την κόρη λέτε «είναι φτυστός/ή εγώ»;

Με το που γίνει κάποιος γονιός αυτόματα ανακαλύπτει ότι το εγώ τον αποχαιρετά για πάντα. Το μόνο που λέω είναι να είναι γερά, δυνατά κι ευτυχισμένα.

Πώς φαντάζεται ο Νυφούδης τον εαυτό του σε 20 χρόνια… 

Είκοσι χρόνια μεγαλύτερο!

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa