, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Νίκος Ορφανός: Η κωμωδία είναι ακόμα πιο αστεία όταν εμπεριέχει την αθωότητα!

Την πεποίθησή του οτι η κωμωδία γίνεται ακόμα πιο αστεία στην περίπτωση που εμπεριέχει το στοιχείο της αθωότητας, εκφράζει σε συνέντευξή του στην Karfitsa ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός.

Συνέντευξη στην ΕΥΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νίκος Ορφανός βρίσκεται στη θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετέχει στην παράσταση «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου, που θα ανέβει σήμερα, Τρίτη, στο θέατρο Κήπου. Στη συνέντευξή του ο ηθοποιός μιλάει για την παράσταση, τονίζοντας οτι το έργο αυτό δεν έχει παιχτεί ποτέ ξανά με τον συγκεκριμένο τρόπο, όπως επίσης και στα μηνύματα που περνάει στο κοινό.

Πείτε μας λίγα λόγια σχετικά με το τι θα παρακολουθήσει ο κόσμος που θα έρθει να δει την παράσταση;

Είναι μια παράσταση που λειτουργεί εμψυχωτικά σε επίπεδο διάθεσης προς τους θεατές, γι αυτό και την έχουμε φτιάξει και σχεδιάσει με αυτόν τον τρόπο. Έχει μια μοναδική πρωτοτυπία, είναι ένας Μολιέρος που δεν έχει παιχτεί με αυτό τον τρόπο. Το έργο αφορά έναν κατά φαντασίαν ασθενή που φαντάζεται συνεχώς ότι κολλάει διάφορες αρρώστιες και τον εκμεταλλεύονται απατεώνες γιατροί. Στη συνέχεια, βλέπουμε πως η κόρη του θέλει να παντρευτεί έναν νεαρό, ο οποίος όμως τυχαίνει να μην είναι γιατρός και αναγκάζεται να τον μεταμφιέσει η ίδια σε γιατρό προκειμένου να τον δεχτεί ο πατέρας της. Σε ένα υπερβατικό φινάλε, ο ασθενής μετατρέπεται ο ίδιος σε γιατρό, καθώς του λένε ότι εφόσον είναι πια τόσο έμπειρος από αρρώστιες, δεν υπάρχει κανείς πιο κατάλληλος από τον ίδιο να κάνει διάγνωση στον ίδιο του τον εαυτό. Και έτσι όλο αυτό καταλήγει σε μία πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα!

Πείτε μας λίγα λόγια για τον δικό σας ρόλο και τις ιδιαιτερότητες του.

Η παράσταση αυτή είχε χτιστεί πάνω στους ηθοποιούς και έχει κατέβει ηλικιακά όλο το καστ για να μπορούμε να έχουμε την υψηλή ενέργεια που θέλουμε. Όλοι οι ρόλοι έχουν φτιαχτεί πάνω στις προσωπικότητες των ηθοποιών, από τις οποίες εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης. Από εμένα εμπνεύστηκε έναν ιδιαίτερο αφηγητή, ο οποίος μπαίνει και συνδέει με τις μικρές του παρλάτες τις σκηνές του έργου για να προσανατολίζεται ο θεατής και να γνωρίζει πού βρίσκεται. Στο τέλος αυτός ο ιδιαίτερος αφηγητής αποκαλύπτεται πως δεν είναι απλά ένας αόρατος αφηγητής, αλλά είναι αόρατος για κάτι όχι και τόσο ανθρώπινο που μπορεί και γίνεται ορατό όταν ο ίδιος επιθυμεί και όταν πρόκειται να επέμβει στη δράση του έργου.

Ποια είναι τα μηνύματα που μας περνάει η παράσταση;

Θέλαμε να αποφορτίσουμε κατά κάποιο τρόπο τον σφιχτό μας εναγκαλισμό με την ιατρική, έτσι όπως προέκυψε με την πανδημία την τελευταία διετία και κατά κάποιο τρόπο να πούμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να μην φανατιζόμαστε με την επιστήμη, αλλά και ούτε να την απαξιώνουμε. Είναι ένα σημαντικό ανθρώπινο δημιούργημα και αυτό που μπορεί και αλλοιώνει τα πράγματα, είναι η ίδια η ανθρώπινη οπτική! Θέλουμε να δείξουμε πώς ακόμα και μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες μπορούμε να υπάρξουμε, να επικοινωνήσουμε, δεν παύει να υπάρχει η χαρά, η ευτυχία και δεν σταματάμε να εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλον. Θέλουμε να αναπτερώσουμε τον θεατή και να τον ξελαφρώσουμε.

Τι είναι αυτό που κάνει την παράσταση ξεχωριστή και αγαπητή προς το κοινό;

Η παράσταση έχει δημιουργηθεί για να μπορεί να μπεί ο θεατής σε μίαν άλλη εποχή και να δεί πως κι άλλες φορές είχαν αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο σε σχέση με αυτά που ζήσαμε εμείς αυτά τα δύο χρόνια, αλλά παρόλα αυτά στο τέλος πάντα νικάει η ζωή, ο έρωτας και η δίψα του ανθρώπου να είναι ευτυχισμένος!

Ο κατά φαντασίαν ασθενής είναι ένα έργο που μπορούν να το παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες;

Ναι είναι ένα έργο στο οποίο δεν υπάρχει καμιά σκληρή η άβολη στιγμή, παρόλο που είναι μοντέρνο και σύγχρονο, γιατί πάντα κρατάμε την αθώα διάσταση της κωμωδίας της χαράς και του γέλιου. Το γέλιο και η κωμωδία για εμάς και για εμένα προσωπικά είναι ακόμα πιο αστείο όταν εμπεριέχει την αθωότητα και έτσι μπορεί και απευθύνεται σε όλους.

Έχετε συνεργαστεί ξανά με τον συγκεκριμένο θίασο;

Έχω συνεργαστεί ξανά με κάποια άτομα και αυτό βοηθάει πολύ σε μία καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία. Παρόλα αυτά όμως μου αρέσει να συνεργάζομαι κάθε φορά με καινούργιους ανθρώπους για να λαμβάνω το δικό τους στίγμα και τις δικές τους ιδέες. Θέλω ανθρώπους με πολύ θετική διάθεση και όρεξη γι αυτό που καλούνται να κάνουν. Είναι ένα έργο που δεν έρχεται κάποιος μόνο για να γελάσει αλλά φεύγει με μια πολύ χαρούμενη και ευτυχισμένη διάθεση, είναι κάτι που μεταδίδεται πολύ έντονα και από το θέατρο αλλά και από τους ηθοποιούς!