09:22, Τετάρτη
19 Ιανουαρίου 2022

O Ιωάννης Αθανασόπουλος δεν θα άλλαζε με τίποτα τις βόλτες στην Παραλία Θεσσαλονίκης με πατίνι

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Στη Θεσσαλονίκη με την θεατρική παράσταση ο «Αρίστος» θα βρεθεί ο ηθοποιός Ιωάννης Αθανασόπουλος.

Η βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» θα ανέβει για τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία στις 6-7 και 13-14 Δεκεμβρίου 2021.

Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του Αρίστου.

Ρωτήσαμε τον Ι. Αθανασόπουλο τι τον έκανε να πει το «ναι» στο να συμμετάσχει στην παράταση και απαντάει πως είναι «η θεματολογία του και σίγουρα οι συντελεστές που την απαρτίζουν. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Γιώργο Παπαγεωργίου του είπα ναι χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς την είχα ήδη δει και πραγματικά την είχα “ζηλέψει”».

Οι πρόβες για να ανέβει ξανά η παράσταση έγιναν κατά την διάρκεια του κορονοϊού. «Ήταν δύσκολες οι μετακινήσεις, οπότε διάβασα πολλά άρθρα και συνεντεύξεις για την ιστορία του Αριστείδη Παγκρατίδη», εξηγεί ο ηθοποιός αναφερόμενος στην διαδικασία που ακολούθησε για να μπει στον ρόλο.

«Ο ‘’Αρίστος’’ είναι μια παράσταση στην οποία ο θεατής παρακολουθεί μια ιστορία έχοντας ως βασικό σκηνικό μόνο ένα τραπέζι και κάποια αντικείμενα. Οι ηθοποιοί αφηγούμαστε μέσα από τους διαφορετικούς ρόλους που υποδυόμαστε πτυχές από την προσωπικότητα και τη ζωή του Παγκρατίδη. Είναι μια ιστορία που συγκινεί και ταυτόχρονα προβληματίζει το κοινό», λέει ο Ιωάννης Αθανασόπουλος προσπαθώντας να δώσει με την δική του οπτική μια εξήγηση στο που οφείλεται η μεγάλη επιτυχία που έχει στο κοινό η παράσταση.

Μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών είναι και η Φιλαρέτη Κομνηνού και όπως αναφέρει ο Ι.Αθανασόπουλος «στην αρχή ήμουν αρκετά αγχωμένος στο πως θα προσεγγίσω την κυρία Κομνηνού καθώς πρόκειται για σπουδαία ηθοποιό που δεν είχα γνωρίσει ποτέ. Η συνεργασία μας είναι άψογη. Είναι μια γυναίκα αυστηρή στη δουλειά της και συνάμα γενναιόδωρη και δοτική με τους συνεργάτες της» και όπως τονίζει του έχει μάθει να έχει πείσμα και να μην το βάζει κάτω.

Θέατρο και πανδημία

«Παίζοντας το καλοκαίρι και τώρα το χειμώνα στο θέατρο είναι πολύ περίεργη η συνθήκη της μάσκας. Θεωρώ ότι πολλοί άνθρωποι δυστυχώς φοβούνται να κλειστούν σ’ένα θέατρο για δυο ώρες», περιγράφει ο Ι.Αθανασόπουλος αναφερόμενος στο θέατρο και τις αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος διψάει για θέατρο. «Το απέδειξε με τις live streaming παραστάσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπου η ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη και απροσδόκητη σε πολλές παραστάσεις», σημειώνει.

Όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στην εργασία ενός ηθοποιούς λόγω της κατάστασης υπογραμμίζει ότι είναι κυρίως πρακτικά. «Αρχικά πρέπει να τηρούνται αποστάσεις, θέλει προσοχή. Επίσης κυριαρχεί και το άγχος μη τυχόν κατέβει μια παράσταση πρόωρα λόγω των συνθηκών», σχολιάζει.

Θεσσαλονίκη

Πριν από την παράσταση ο «Αρίστος» ο ηθοποιός είχε βρεθεί ξανά με το κοινό της Θεσσαλονίκης πριν δυο χρόνια, την περίοδο των Χριστουγέννων, με την παράσταση TOC TOC και τονίζει ότι πέρασε τρεις υπέροχες εβδομάδες. «Στη Θεσσαλονίκη οι άνθρωποι ξέρουν πραγματικά να διασκεδάζουν. Δε θ’ άλλαζα με τίποτα τις βόλτες με το ηλεκτρικό πατίνι κάθε βράδυ στην παραλία», λέει χαμογελώντας.