, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ιωάννης Τσίμαρης στην «Κ»:«Δεν αγωνιούμε για συμφωνίες κορυφής»

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει την σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων στην βάση, στους πολίτες» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Ιωάννης Τσίμαρης βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος του τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Συνέντευξη: Δημήτρης Συρμάτσης

Απαντά για τη μονομαχία «Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη» στη Βουλή, τις κατηγορίες για το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και τον στόχο των ευρωεκλογών.

Ποια τα συμπεράσματα που αποκομίσατε από την συζήτηση στην Βουλή για  την κοινωνική κατοικία και το μπαρ ντε φερ Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη;

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής κου Ν. Ανδρουλάκη προς τον πρωθυπουργό για την στεγαστική κρίση , έφερε την παραδοχή από πλευράς της κυβέρνησης για την ύπαρξη στεγαστικής κρίσης στην χώρα. Μια παραδοχή αλλά όχι όμως και αποδοχή του μεγέθους της πρωτόγνωρης αυτής στεγαστικής κρίσης. Οι δηλώσεις όπως  «Η θετική πλευρά μιας αγοράς ακινήτων η οποία αναπτύσσεται είναι ότι ανεβαίνουν τα ενοίκια» ή «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το οποίο είναι πρόβλημα για κάποιον, είναι έσοδο για κάποιον άλλον», καταστούν σαφές στους συμπολίτες μας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν λειτουργεί με όρους προστασίας για τους κοινωνικά ευάλωτους. Οι αξίες των ακινήτων έχουν αυξηθεί υπερβολικά λόγω της golden visa και της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι συγκεκριμένες , όπως η δημιουργία μίας δεξαμενήςκοινωνικών κατοικιών κυρίως ανακαινισμένες, που θα είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και σε χαμηλό αντίτιμο. Επίσης οι περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση, η αναστολή ή κατάργηση των προγραμμάτων απόκτησης golden visa. Στόχος μας η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου στα νησιά για επενδύσεις σε ακίνητα 800.000€. Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός.

Πώς απαντάτε στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι με το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο ζητάτε να κοπούν κονδύλια από τη χώρα μας για μικροπολιτικούς λόγους;

Η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα του οίκου της και να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό για τη δυσμενή θέση που έφερε τη χώρα από τους χειρισμούς της, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κράτους δικαίου . Αποτελεί πλέον προσφιλή τακτική της η μεταβίβαση των ευθυνών της, την οποία εφαρμόζει πάγια και στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για την υποτίμηση των θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάκριση των εξουσιών. Η παραπληροφόρηση περί κυρώσεων δεν καλύπτει τις τεράστιες ευθύνες της.

Δεύτερη θέση και ένα καλό ποσοστό είναι ο στόχος του Ν. Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές. Τι θεωρείτε για σας καλό ποσοστό; Πάνω από 20% είναι ένας εφικτός στόχος;

Οι ευρωεκλογές αποτελούν πολιτικό βαρόμετρο για τις πολιτικές δυνάμεις. Κρίνεται βλέπετε η αξιοπιστία τόσο της εκάστοτε κυβέρνησης όσο και της παραγωγικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος μας Ν. Ανδρουλάκης, πράγματι έχει θέσει ως στόχο την δεύτερη θέση και ένα όσο το δυνατόν υψηλό ποσοστό. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ διαθέτουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την ισχυρή βούληση για να αποτελέσουμε την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που έχει ανάγκη η χώρα. Με στρατηγικό σχέδιο  ενάντια στο λαϊκισμό και στον πολιτικό ελιτισμό επιδιώκουμε να χτίσουμε μια ισχυρή σχέση με τον ελληνικό λαό. Μια σχέση που με ενδιάμεσο σταθμό τις Ευρωεκλογές και στο δρόμο προς τις Εθνικές εκλογές θα μας εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ λέει ναι στο άνοιγμα με πρόσωπα από την Αριστερά αλλά μετά τις ευρωεκλογές. Γιατί όχι πριν;  Δεν υπάρχει ανάγκη ενός Δημοκρατικού Μετώπου όπως λέει πχ ο Διονύσης Τεμπονέρας;

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει την σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων στην βάση, στους πολίτες. Δεν περιμένουμε τις Ευρωεκλογές για να ξεκινήσουμε, έχουμε ήδη ξεκινήσει. Περιοδεύουμε ανά την Ελλάδα και επικοινωνούμε το πρόγραμμά μας , καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας που συμμερίζονται και ενστερνίζονται τις πολιτικές μας θέσεις να συμμετάσχουν στην αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας. Αντιπολιτευόμαστε τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αγωνιούμε για το κράτος δικαίου, ισότητας, ισονομίας και δικαιοσύνης. Δεν αγωνιούμε για συμφωνίες κορυφής. Οι κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι φοιτητές, πλήττονται από την κυβερνητική αβλεψία . Κρίσιμοι τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία βρίσκονται σε πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα. Σύγκλιση με τους πολίτες λοιπόν οι οποίοι  μας δείχνουν τον δρόμο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

#Tags: ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.