Ολια Βασιλάκη – Καρόζη: Θέλει χρόνο να επουλωθούν οι πληγές μας

Ιστορίες με …κάρυ! Της Αναστασίας Καρυπίδου

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Η ‘Ολια Βασιλάκη – Καρόζη είναι μια σύγχρονη γυναίκα της Θεσσαλονίκης που «μάχεται» καθημερινά. Γιατρός, βιοπαθολόγος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, διδάκτωρ πανεπιστημίου, σύζυγος, μητέρα και ενεργός πολίτης. Πολλοί και διαφορετικοί ρόλοι σε ένα και μόνο πρόσωπο. Τι λέτε, τα προλαβαίνει όλα; Θα την ανακρίνουμε για να  μάθουμε…

Υπήρξε μέρα που η μάχη με τον κορονοϊό σας λύγισε;

Υπήρξαν μέρες, όχι μέρα που με λύγισαν. Πρωτόγνωρη η αντιμετώπιση και διαχείριση μίας παγκόσμιας πανδημίας, έκθεση στην επικινδυνότητα, άστατα ωράρια, απουσία από το σπίτι. Προσθέτω απομάκρυνση από φίλους και συγγενείς και τις αναγκαστικές αποστάσεις που πήραμε από αυτούς.

Στιγμή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ μέσα στην πανδημία…

Την απομόνωση του ασθενούς από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον καθώς δεν επιτρέπεται καμία επαφή με τον «έξω κόσμο». Ως συνέπεια οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων είχαν υποστηρικτικό ρόλο όχι μόνο ως θεράποντες αλλά και σε ψυχολογικό και φιλικό επίπεδο. 

Πόσο έχουν αλλάξει οι εφημερίες στα νοσοκομεία;

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξαμε μονοθεματικό Νοσοκομείο, ευτυχώς επανερχόμαστε στην κανονικότητα με προγραμματισμένα χειρουργεία και φιλοξενία ασθενών με λοιπά νοσήματα.

Θα αποκτήσουμε πίσω την παλιά μας ζωή;

Οι αρνητικές επιπτώσεις της φυσικής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, του εγκλεισμού και της καραντίνας συνιστούν απώλειες, που άγγιξαν όλους μας, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Δεν είμαστε ίδιοι με πριν. Η ψυχική υγεία μας έχει επιβαρυνθεί. Θα γυρίσουμε στην παλιά μας ζωή αλλά θέλει χρόνο να επουλωθούν οι πληγές μας.

Σκέφτεστε νέα υποψηφιότητα σε επόμενες εκλογές;

Καθώς στην παρούσα χρονική στιγμή δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, φαντάζει λίγο μακρινό. Παρόλα αυτά αν μου προταθεί υποψηφιότητα από τον κατάλληλο άνθρωπο θα αγωνιστώ πλάι του με διάθεση και ζήλο.

Γιατί οι γυναίκες δεν ασχολούνται εύκολα με τα Κοινά;

Πράγματι δεν ασχολούνται εύκολα και εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική αρένα. Είναι δύσκολος ο χώρος της πολιτικής, προσαρμοσμένος ειδικά για άνδρες υποψηφίους. Επίσης το στερεότυπο, ότι η φροντίδα της οικογένειας είναι γυναικεία υπόθεση, μπαίνει εμπόδιο στο να αρχίσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία. Έρευνες για τις γυναίκες στην πολιτική επικεντρώνονται σε ένα μονόπλευρο στερεότυπο «θηλυκότητας».

Πώς τα προλαβαίνει όλα μία μαμά;

Δεν τα προλαβαίνω όλα, πώς θα γινόταν άλλωστε; Δεν προλαβαίνω να τα έχω όλα στην εντέλεια, να δω φίλους μου, να πάω γυμναστήριο, και σίγουρα δεν προλαβαίνω να κοιμηθώ αρκετά πολλές φορές.

Μέρος της Θεσσαλονίκης που δεν αλλάζετε με τίποτα;

Το γήπεδο της αγαπημένης μου ομάδας.

Τι σημαίνει οικογένεια;

Η οικογένεια (σε όποια μορφή ή δομή υφίσταται), σημαίνει σεβασμός, αλληλοεκτίμηση, εμπιστοσύνη, ασφάλεια και αφοσίωση. Συγκεκριμένες αρχές είναι αυτές που καθορίζουν αν μια οικογένεια είναι ευτυχισμένη και υγιής ή όχι.

Υπάρχει κάτι που φοβάστε;

Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, καθώς κατάγομαι από την Κρήτη. «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι …λέφτερη».