, Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Ορφέας Γεωργίου: «H νέα γενιά στο επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής πολιτικής»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τη νέα γενιά στο προσκήνιο από την αρχή της κυβερνητικής θητείας του», λέει στην «Political» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, φέρνοντας τα παραδείγματα του στεγαστικού προγράμματος και των παρεμβάσεων για τη στήριξη των φοιτητών. Για την τουρκική προκλητικότητα σημειώνει ότι είναι ένα πολιτικό πρόβλημα της γείτονος, διαπιστώνοντας ότι «το πολιτικό σκηνικό στη γειτονική χώρα έχει μετατοπιστεί συνολικά προς τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό», ενώ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ήταν αυτός που ζήτησε άμεσα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και τάχθηκε εξαρχής ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησής της».

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Σε μια προεκλογική σεζόν πώς εντάσσεται η ΟΝΝΕΔ στην πολιτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας; Ως νέος πρόεδρος της «γαλάζιας» νεολαίας, ποια είναι τα σχέδιά σας, ιδίως σε μια περίοδο που οι κομματικές νεολαίες διέρχονται μια φάση επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας και της αποστολής τους;

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία εκμεταλλεύτηκε τη νέα γενιά καπηλευόμενη προεκλογικά τη μαχητικότητά της και θέτοντάς τη μετεκλογικά στο περιθώριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει από την αρχή της περιόδου της διακυβέρνησής του τη γενιά μας στο προσκήνιο. Την έχει θέσει αρχικά σε ρόλο συνομιλητή, αναθέτοντας καίρια και νευραλγικά πόστα σε νέους ανθρώπους. Ανθρώπους προερχόμενους από την κοινωνία, που μπορούν να αφουγκραστούν και να προτείνουν ουσιώδεις και πρωτοποριακές λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συνομηλίκους μας. Ακόμη, η κυβέρνηση έχει θέσει τη νέα γενιά στο επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής της πολιτικής, με τα στεγαστικά δάνεια με προνομιακούς όρους σε νέα ζευγάρια να είναι το πιο πρόσφατο και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Ως ΟΝΝΕΔ έχουμε την αποστολή και την ευθύνη να συνδιαμορφώσουμε το αύριο της γενιάς μας με φρέσκια ματιά. Να εντοπίζουμε τα κακώς κείμενα που δυσχεραίνουν εδώ και χρόνια την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων και να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τα λύσουμε.

Στον φόντο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκδηλώνονται αντιδράσεις για τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος για φθηνή στέγη. Εκτιμάτε πως το εν λόγω πρόγραμμα επιδέχεται βελτιώσεων και, αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ένα πρωτοποριακό στεγαστικό πρόγραμμα με το βλέμμα στους νέους, που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδας. Σε μια εποχή κατά την οποία η ιδιοκατοίκηση φθίνει διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο, η κυβέρνηση δίνει ακριβώς αυτή την ώθηση που απαιτείται ώστε οι νέοι να μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Δίνει στη γενιά μας ένα πλάνο για να μπορέσει να χτίσει τα όνειρά της μέσα σε ένα δικό της σπίτι. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού η περιουσία του Δημοσίου που επί δεκαετίες μένει ανεκμετάλλευτη. Στην κατεύθυνση, δε, της στήριξης των φοιτητών έγιναν αυξήσεις του φοιτητικού επιδόματος, καθώς και η δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πέντε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια δέσμη μέτρων στήριξης που απαντούν σε υπαρκτά προβλήματα των νέων ανθρώπων. Η κυβέρνηση λοιδορείται από ορισμένες αντιπολιτευτικές δυνάμεις για την κοινωνική της πολιτική, ενώ στην πραγματικότητα είναι η μοναδική κυβέρνηση που θέτει σε προτεραιότητα τη στήριξη και την ανάπτυξη της κοινωνίας σε ένα περιβάλλον με δίκαια κριτήρια. Τα κριτήρια του προγράμματος στέγασης απευθύνονται σε μια πλατιά κοινωνική βάση και είναι ευχή όλων να αξιοποιηθεί από το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων.

Ενόψει ενός πολύ σκληρού χειμώνα ελέω της ενεργειακής κρίσης, κρίνετε πως τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι επαρκή; Ανησυχείτε για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης;

Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα εισαγόμενο παγκόσμιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε εμπράκτως, με την οικονομική στήριξη που παρέχει τους τελευταίους μήνες, πως στέκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και πως δεν αφήνει κανέναν πίσω. Η εξωγενής ενεργειακή κρίση, που αποτελεί μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε, τεστάρει τις αντοχές ολόκληρης της Ευρώπης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της και για τον λόγο αυτόν οι επιλογές των μέτρων είναι στοχευμένες και μεσοπρόθεσμες. Για τον Οκτώβρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε στήριξη στα οικιακά τιμολόγια ύψους 70%-90%, στα κανονικά τιμολόγια κάλυψη ύψους 100% και στο φυσικό αέριο κάλυψη της τάξης του 50%. Στέκεται όμως στο πλευρό και των επιχειρηματιών, απορροφώντας το 80% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος έως τις 2.000 Kwh, ενώ στηρίζει οριζόντια τους αγρότες με 436 ευρώ/Mwh. Ακόμη, στο φυσικό αέριο, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, στηρίζει τις επιχειρήσεις με 40 ευρώ ανά θερμική Mwh. Σίγουρα οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Δοκιμάζονται όμως και οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι με μια σωστή διαχείριση και οικονομική πολιτική να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερο η ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε λαϊκίστικες φωνές και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες από κοινού.

Σας ανησυχεί η εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα; Μήπως έχει έρθει η ώρα ώστε η κυβέρνηση να πιέσει εταίρους και συμμάχους για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας;

Η διαρκής κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, που ευτυχώς ακόμη εκτυλίσσεται σε επίπεδο ρητορικών προκλήσεων και όχι στο πεδίο, είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που δυσχεραίνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και μήνες. Είναι προφανές ότι το ανιστόρητο και σαθρό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας έχει έρθει για να μείνει στο επίπεδο του τουρκικού δημόσιου διαλόγου. Το γεγονός μάλιστα ότι η Τουρκία διανύει μια προεκλογική χρονιά φέρνει στην επιφάνεια μια ακόμη δυσάρεστη πραγματικότητα: το πολιτικό σκηνικό στη γειτονική χώρα έχει μετατοπιστεί συνολικά προς τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό. Βλέπουμε πολλές φορές να διεξάγεται στην Τουρκία ένας ανορθόδοξος «διαγωνισμός» για το ποιος αξιωματούχος θα κάνει την πιο προσβλητική δήλωση σε βάρος της Ελλάδας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα με σοβαρότητα, πυγμή και ψυχραιμία. Επενδύοντας στον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας (κάτι που είχε να συμβεί για πάνω από μια δεκαετία), διεθνοποιώντας το θέμα σε κάθε διεθνές forum και συνάπτοντας επωφελείς συμμαχίες με σημαντικούς εταίρους, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, η Ελλάδα αναβαθμίζεται και δείχνει ότι είναι ο εγγυητής της ασφάλειας αλλά και ο σημαντικότερος «παίκτης» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για απόπειρα συγκάλυψης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Τι απαντάτε;

Η αντιπολίτευση επιχειρεί για μια ακόμη φορά να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη επειδή δεν έχει απαντήσεις για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Τις απαντήσεις τις δίνει καθημερινά τα τελευταία 3,5 χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει επιλέξει τον δύσκολο και υπεύθυνο δρόμο των επιχειρημάτων, των έργων, των μετρήσιμων αποτελεσμάτων, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Η πραγματικότητα είναι μία: ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενεργώντας ακαριαία, ήταν αυτός που ζήτησε άμεσα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και τάχθηκε εξαρχής ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης στο πλαίσιο που ορίζουν ο νόμος και η φύση των ζητημάτων αυτών και συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Απέναντι λοιπόν στην εργαλειοποίηση του θέματος και στις αντιπολιτευτικές κορόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μια σειρά από αλλαγές που θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και θα ενισχύσουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL