, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Π. Δαλαμπούρα: Η ΝΔ είναι μια κυβέρνηση που δεν αγαπά τον λαό

Η Πέννυ Δαλαμπούρα, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και γιατρός, είναι από τα πρόσωπα που δίνουν το στίγμα της ανανέωσης που επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στις επερχόμενες εκλογές αναμένεται να δώσει τη μάχη στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη στον ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στην κριτική της προς τηνκυβέρνηση δεν «χαρίζεται», ενώκάνει λόγο για ανευθυνότητα όσον αφορά την εκλογολογία υποστηρίζονταςότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για εκλογές: «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο για τον τόπο».Όσον αφορά το ενδεχόμενο των μετεκλογικών συνεργασιών, δεν παρεκκλίνει από την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μας ενδιαφέρει να σφιχταγκαλιαστούμε σε πλατείες με κανέναν από τους δύο, ούτε και να κάτσουμε σε τραπέζια όπου θα μοιράζεται η εξουσία».

Μετά το πολιτικό υπονοούμενο του πρωθυπουργού για «άρωμα εκλογών», θεωρείτε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών;

Νομοτελειακά οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Επτά μήνες πριν από αυτό το απώτατο όριο, είναι προφανές πως όλοι θεωρούν ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Κακώς κατ’ εμέ, αλλά δυστυχώς έτσι λειτουργεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού άλλες δύο φορές εκπορεύτηκαν εκλογικά σενάρια εντός της τετραετίας που διανύουμε. Η ανευθυνότητα στην πράξη δηλαδή. Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι πως είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές, όποτε και αν τελικά γίνουν. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

Με ποιο από τα δύο κόμματα θεωρείτε ότι είστε πιο κοντά στην επίτευξη μιας προγραμματικής συμφωνίας μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών;

Για να απαντηθεί αυτό χρειάζεται να καταθέσουν όλα τα κόμματα τα κυβερνητικά τους προγράμματα. Εμείς έχουμε αρχίσει να ξετυλίγουμε τη σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση και σύντομα θα έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να τη γνωρίσει στο σύνολό της. Πέρα από αυτό όμως, καταθέτουμε προτάσεις για όλα τα δύσκολα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η υποβάθμιση της υγείας. Την ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απλώς πολώνουν το κλίμα και διχάζουν τον ελληνικό λαό,εμείς είμαστε πολύ μακριά τόσο από τον ελιτισμό της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και από τον άνευ όρων και φραγμών λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.Δεν μας ενδιαφέρει να σφιχταγκαλιαστούμε σε πλατείες με κανέναν από τους δύο, ούτε και να κάτσουμε σε τραπέζια όπου θα μοιράζεται η εξουσία. Το μόνο μας μέλημα είναι να είμαστε δυνατοί και να μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα τα συμφέροντατου ελληνικού λαού, κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων που πλήττονται βάναυσα αυτήν τη στιγμή από τις πολιτικές της κυβέρνησης και αναζητούν εναγωνίως άλλες λύσεις από άλλες πολιτικές. Μη βλέπετε τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου, δείτε στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων τη δυσαρέσκεια και τη βαθιά αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική που υπάρχει σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντέξειτο πολιτικό κόστος μιας νέας συγκυβέρνησης;

Το ΠΑΣΟΚ με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες μπορεί να κάνει πράξη τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης και να λύσει τα προβλήματατης ελληνικής κοινωνίας. Όλη αυτή η συζήτηση, ξέρετε, για εμάς γίνεται εκ του πονηρού από τους πολιτικούς μας αντίπαλους. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι πρώτα και πάνω από όλα βάζουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το κομματικό συμφέρον. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να αναλάβουμε ευθύνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συναινέσουμε ή θα γίνουμε συμμέτοχοι σε κυβερνήσεις που οδηγό τους δεν έχουν το καλό της χώρας και τον πολλών, αλλά ως πρώτιστο και μόνο στόχο έχουν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Σε τέτοιες μελλοντικές κυβερνήσεις όχι απλώς δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι, αλλά θα μας βρίσκουν σταθερά απέναντι.

Όπως όλα δείχνουν, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε κλίμα ακραίας πόλωσης που θα κλιμακωθεί στον δεύτερο γύρο. Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το περιβάλλον;

Δεν υπάρχει δεύτερος γύρος. Δεν έχουμε προεδρικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Μπροστά μας είναι οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες για πρώτη φορά θα είναι και εθνικές, καθότι θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού. Αν χρειαστεί, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές. Δεν γίνεται όμως να θεωρούμε δεδομένο κάτι που η κυβέρνηση θέτει εκβιαστικά στους πολίτες πριν ακόμη αυτοί τοποθετηθούν. Η Κυριακή των εκλογών λοιπόν έχει μεγάλη σημασία. Ζητούμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσειτη δύναμη να κάνουμε πράξη τη σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησής μας από την πρώτη Κυριακή, χωρίς πρωθυπουργούς τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπα, οι οποίοι απέτυχαν. Ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται, για αυτό και θα μας εμπιστευτεί.

Είστε μάχιμη γιατρός. Ποια είναι η εικόνα στον τομέα της Υγείας;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταργεί το ΕΣΥ, την πιο εμβληματική κοινωνική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, που ήταν το αποκούμπι όλων των λαϊκών τάξεων για πολλές δεκαετίες. Γυρνάμε την ελληνική κοινωνία στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Όπως και με τα θέματα δημοκρατίας, έτσι και με την υγείαη κυβέρνηση βαδίζει με το σύνθημα «όπισθεν ολοταχώς». Για αυτό και ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είπε πρόσφατα ότι η ευημερία προϋποθέτει ισχυρούς θεσμούς. Η Νέα Δημοκρατία δεν σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία και για αυτό αντιμάχεται και την ευημερία του λαού καταργώντας το ΕΣΥ.Είναι μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί συμφέροντα, είναι μια κυβέρνηση που δεν αγαπά τον λαό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL