, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Π. Δουφεξής: «Ο e-ΕΦΚΑ εξυπηρετεί πλέον 6,5 εκατ. ασφαλισμένους»

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής μιλάει στην «Political» για τη νέα εικόνα του ψηφιακού ΕΦΚΑ, για το «τέρας» των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, για την πορεία της ψηφιακής σύνταξης αλλά και τις αυξήσεις στις συνταξιοδοτικές παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

Κύριε Δουφεξή, για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ βγάζει από πάνω του την εικόνα ενός άκρως προβληματικού φορέα και αρχίζει να ενθυλακώνει ψηφιακές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ψηφιακά οι πολίτες;

Ο e-ΕΦΚΑ με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, την προσπάθεια του προσωπικού τού φορέα, την καλύτερη οργάνωση αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας σταδιακά μετατρέπεται σε έναν οργανισμό πιο σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη. Μέχρι πρότινος συγκέντρωνε το 48% του συνόλου των παραπόνων των πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη. Σήμερα, μπορεί να εξυπηρετήσει 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών μας για μια σειρά από ανάγκες τους.

Μεταξύ των κυριότερων ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι το ηλεκτρονικό ραντεβού που έχει καθιερωθεί στον ΕΦΚΑ και εξυπηρετεί μηνιαίως πάνω από 1,6 εκατομμύριο πολίτες, χωρίς να ταλαιπωρούνται και να αναμένουν σε ουρές, ενώ παράλληλα το εν λόγω σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά και στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών μας. Χιλιάδες ασφαλιστικές ενημερότητες εκδίδονται ηλεκτρονικά κάθε μήνα, ενώ εξίσου σημαντικές υπηρεσίες μας είναι το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για τους εν αναμονή συνταξιούχους, το myefkalive (εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη) καθώς και οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες για χορήγηση επιδομάτων μητρότητας και ασθένειας.

Με τις 58 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που διαθέτει σήμερα ο φορέας καταργήσαμε εκατομμύρια συναλλαγές στα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα παρέχονται και άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες του φορέα αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Έχετε στείλει υποθέσεις κακής ή ελλιπούς εξυπηρέτησης στο πειθαρχικό συμβούλιο;

Στον e-ΕΦΚΑ διαχωρίζουμε την ήρα από το στάρι, επιβραβεύοντας τους εργατικούς υπαλλήλους αλλά και εκκινώντας τις πειθαρχικές διαδικασίες για όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ή έχουν προβεί στην παράβαση των καθηκόντων τους. Σε κάθε περίπτωση και με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του φορέα έχει σταλεί το «μήνυμα μηδενικής ανοχής» σε φαινόμενα κακής λειτουργίας και διαφθοράς, καθώς πριν ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας πειθαρχικής διαδικασίας υπολογιζόταν σε δύο έτη, ενώ τώρα η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε έναν μήνα και θα ολοκληρώνεται σε έναν μήνα από την κλήση σε απολογία. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών για την πιο συστηματική αντιμετώπιση των καταγγελιών που αφορούν τον e-ΕΦΚΑ και είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (πχ, επί υπέρμετρων καθυστερήσεων).

Αναμφίβολα, το «τέρας» των ληξιπρόθεσμων συντάξεων ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα του ΕΦΚΑ. Πώς είναι η κατάσταση τώρα και πώς εξυπηρετούνται πιο γρήγορα οι εκκαθαρίσεις;

Είμαστε στην τελική ευθεία για την επίλυση του ζητήματος των κύριων συντάξεων, σημειώνοντας ρεκόρ εξαμήνου στις απονομές το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 56.000. Ωστόσο ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται στις 36.000, καθώς κάποιες από αυτές κρίνονται ως δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν για αυτές απορριπτικές αποφάσεις (ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες/έλλειψη ιατρικής γνωμάτευσης).

Από τώρα το βάρος της προσπάθειάς μας το ρίχνουμε στις επικουρικές που μπαίνουν σε καθεστώς έκδοσης με fast track διαδικασίες. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζω ότι η έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης ενός ασφαλισμένου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξής του.

Σε ποιες διευθύνσεις – πρώην ταμεία πραγματοποιούνται ψηφιακά η συλλογή και η εκκαθάριση των συντάξεων και πότε θα δούμε να είναι καθολική πραγματικότητα η ψηφιακή σύνταξη;

Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες, ώστε σήμερα να μιλάμε για Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όχι μόνο στις ταμπέλες και στα χαρτιά αλλά κυρίως στα πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Να επισημάνω ότι όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Παρά ταύτα, η έκδοση της σύνταξης είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Το θέμα της αυτοματοποίησης σχετίζεται με το εάν ο ασφαλιστικός χρόνος του ασφαλισμένου έχει καταχωριστεί ψηφιακά. Για τα τέως ταμεία που ο χρόνος ασφάλισης υπάρχει ψηφιακά, η διαδικασία έχει αυτοματοποιηθεί, εκδίδονται, δηλαδή, ψηφιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ψηφιακή σύνταξη θα αποτελεί σύντομα πραγματικότητα για το σύνολο των ασφαλισμένων μας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυξήσεις στις κύριες συντάξεις πάνω από 6%. Ποιοι, όμως, θα ωφεληθούν πραγματικά από αυτές τις αυξήσεις;

Πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι που οι συντάξεις τους κυμαίνονται κοντά στο όριο της μέσης σύνταξης (περίπου 750 ευρώ) θα δουν αυξήσεις που θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν ακόμη και μία «13η σύνταξη».

Για παράδειγμα, συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 800 ευρώ μηνιαίως, από 1/1/2023 και με αύξηση που θα αγγίξει το 7%, θα δει τη σύνταξή του να αυξάνεται κατά 56 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας στα 856 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 672 ευρώ, που είναι σχεδόν το 80% μιας επιπλέον σύνταξης.

Όσον αφορά τους 800.000 με μεγάλη προσωπική διαφορά -η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων-, αυτοί θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους από την κατάργηση της Φορολογικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς πρόκειται για συνταξιούχους που λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά συντάξεων.

Το όφελος από την κατάργηση της λεγόμενης Φορολογικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ενδεχομένως σε κάποιους συνταξιούχους να σημαίνει 300 ευρώ στην τσέπη τους και αφορά τις περιπτώσεις εκείνων που δηλώνουν εισοδήματα 20 και 25 χιλιάδων ευρώ.

Επομένως, ωφελημένοι από αυτές τις αυξήσεις θα είναι περισσότεροι από τα δύο τρίτα, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.