, Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Π. Λουτσίδης: «Να ζούμε με όποιες δυσκολίες και προβλήματα, να επαναστατούμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από τον φόβο»

Μετά από μια επιτυχημένη σεζόν στο Θέατρο Αθηνών και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφκσι» της Δήμητρας Παπαδοπούλου έρχεται ξανά Θεσσαλονίκη.

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει ένας «Νεοέλληνας» με τον κορυφαίο μυθιστορηματογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση…

Ο πρωταγωνιστής Παύλος Λουτσίδης σε συνέντευξη του στο karfitsa.gr, εξιστορεί το ρόλο του «Νεοέλληνα» και αναφέρεται στα μηνύματα που περνάει στο κοινό η παράσταση.
Συνέντευξη στον Ραφαήλ Γεωργάνο

Τελικά, «να ζει κανείς ή να μη ζει;»

Ξεκάθαρα να ζει, αυτό κατά μία έννοια πραγματεύεται και η παράσταση, τη σημασία του να ζούμε με όποιες δυσκολίες και προβλήματα, να επαναστατούμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από τον φόβο. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα της ανθρωπότητας: θα ταχθεί ο άνθρωπος υπέρ του να ζει; Θα σταματήσει να φοβάται τους φόβους του;

Πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι σήμερα «Το όνειρο ενός γελοίου», ένα διήγημα που ο Ντοστογιέφσκι έγραψε το 1877;

Δυστυχώς, είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η ιστορία κάνει κύκλους και επιστρέφει, καθιστώντας τους κλασικούς συγγραφείς ακόμα πιο κλασικούς. Βέβαια, όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς όπως ο Τσέχωφ, ο Ντοστογιέφσκι, ήξεραν να διαβάσουν το μέλλον κατά κάποιο τρόπο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο στη διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου;

Η Δήμητρα, με μια υπέροχη μαεστρία ακροβάτη από την κωμωδία στο δράμα, γράφει ένα κείμενο με έντονη προφορικότητα, απλότητα και μια γλυκύτητα που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή σου.

Ποιος είναι ο ρόλος του «Νεοέλληνα»;

Είναι ο Έλληνας της προ κρίσης εποχής που όλοι γνωρίζουμε και δυστυχώς συναντάμε ακόμα και τώρα, ένα καλό αυτοκίνητο, ένα καλό σπίτι, μια κοινωνικά αποδεκτή σχέση και κάποια κιλά μανικετόκουμπα, που δεν του δόθηκε ακόμα η ευκαιρία να κουρδίσει τις χορδές της ψυχής του.

Ποια είναι τα μηνύματα που περνάει στο κοινό η παράσταση;

Η παράσταση μας υπενθυμίζει τις αξίες της ζωής που κάποιες φορές ξεχνάμε, την αγάπη για τους γύρω μας αλλά και για τον εαυτό μας, πώς από ένα τέλμα μπορούμε να βγούμε στο φως αν κάτσουμε και σκεφτούμε λίγο διαφορετικά αλλά και ό,τι και να συμβαίνει, είναι ο δρόμος προς την αλήθεια. Κάθε άνθρωπος έχει και την δική του αλήθεια αλλά όλοι μαζί μία, λέει ο φίλος Μ ο Ντοστογιέφσκι.

*«Εκ μέρους της παραγωγής NG.ART.PRODUCTIONS και του METROPOLITAN, THE URBAN THEATER, ενημερώνουμε ότι η παράσταση του Σαββάτου 2/12 ακυρώνεται λόγω ασθένειας του τεχνικού. Η παράσταση της Κυριακής 3/12 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 20:00.»