21:06, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Πρώτο διεθνές βραβείο γεύσης και ποιότητας για ένα ανθόμελο από την Καστοριά

Ένας 33χρονος παραγωγός ξετρέλανε με το μέλι του τους πιο δύσκολούς κριτές σε Βερολίνο και Λονδίνο

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού

Όταν ο 33χρονος Χρήστος Τζακόπουλος  μελισσοκόμος – παραγωγός με καταγωγή από το Βέλος της Καστοριάς έστειλε δείγμα της παραγωγής του στον διεθνή διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας των Mediterranean Taste Awards 2021 (ΜΤΑ2021), που διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Βερολίνο δεν περίμενε ότι θα εντυπωσίαζε την κριτική επιτροπή και θα έπαιρνε το πρώτο βραβείο.

Οι τυφλές δοκιμές των προϊόντων που απέστειλαν οι υποψήφιοι από όλο τον κόσμο, έγιναν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο 33χρονος Χρήστος παιδί εκπαιδευτικών από τη Θεσσαλονίκη δεν είχε καμία επαφή με τις μέλισσες και το μέλι άλλα αγαπούσε τη φύση από μικρός. Πριν από δέκα χρόνια, το 2011 αγόρασε δύο κυψέλες για τον κήπο του σπιτιού του… ώστε να δει πως  παράγεται το μέλι. Αυτό ήταν και η αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ως μελισσοκόμος. «Αν και το τέλος των δύο κυψελών ήταν κάπως άδοξο, αφού έχασα και τα δύο μελίσσια με την απειρία και την αρχική αδεξιότητα που με διέλειπε, εγώ είχα επιλέξει το επάγγελμα μου – την μελισσοκομία» αναφέρει ο Χρήστος Τζακόπουλος στην Karfitsa . Η αγάπη για τη φύση καλλιεργήθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από τις σπουδές του στο Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.  «Εκεί πια ήμουν βέβαιος ότι η φύση με είχε κερδίσει», μας εξηγεί.

Ο ίδιος δηλώνει αυτοδημιούργητος παραγωγός που συνάντησε ουκ ολίγες δυσκολίες στο δρόμο του. «Όλα έγιναν βήμα – βήμα, αργά και σταθερά με υπομονή και κυρίως επιμονή στο χρόνο. Η δουλειά του μελισσοκόμου είναι πολύωρη, χρειάζεται διαρκής ενασχόληση και φυσικά μαθαίνεις κάθε μέρα κάτι νέο για τη φύση και τη μέλισσα» υπογραμμίζει και δηλώνει τυχερός που είναι σε θέση να συναντά και να ανακαλύπτει τις εκπλήξεις της φύσης «Σκοπός μας ήταν και είναι να καταφέρουμε να μεταφέρουμε όλη αυτήν την ομορφιά και τα αρώματα των λουλουδιών του βουνού με ένα βάζο μέλι στον φίλο καταναλωτή στη πόλη και νομίζω ότι αυτό μας έχει αναδείξει» εξηγεί .

Ο επιτυχημένος μελισσοκόμος και  παραγωγός παραδέχεται ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αναπτυχθεί στη χώρα μας. «Η Ελλάδα μας είναι παγκοσμίως γνωστό ότι έχει πλούσιο φυσικό πλούτο και κλίμα που ευνοεί την ενασχόληση με αυτόν τομέα. Από εκεί και πέρα όπως και κάθε δουλειά χρειάζεται αγάπη και μεράκι» υπογραμμίζει και τονίζει ότι   «το κράτος από την πλευρά του οφείλει να δώσει κίνητρα στους νέους και να τους βοηθήσει στο ξεκίνημα τους».

«Οι καιρικές συνθήκες είναι σύμμαχος και ταυτόχρονα εχθρός μας και αυτό από μόνο του δηλώνει τη δυσκολία της δουλειάς»  αναφέρει ενώ επισημαίνει  την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των νέων παραγωγών στα πρώτα τους βήματα .  «Είναι ένα επάγγελμα πολυέξοδο, επίπονο και χρειάζεται να έχεις μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Η αγάπη για τη φύση και τη μέλισσα όπως καταλαβαίνετε πρέπει να είναι ισχυρή ώστε να υπερβείς τα εμπόδια και σιγά σιγά να τα καταφέρεις» εξηγεί.

Ο Χρήστος από την αρχή της ενασχόλησης του με τη μελισσοκομία μέχρι και σήμερα έχει την αμέριστη στήριξη της οικογένειας του. «Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που αντιλήφθηκαν το πάθος μου για αυτό το επάγγελμα, που πίστεψαν στο προϊόν που παρήγαγα και με ενθάρρυναν να συνεχίσω κάθε φορά που αντιμετώπιζα δυσκολίες. Αυτό το πάθος που έβλεπαν σε εμένα τους έκανε να πιστέψουν στις ικανότητες μου, κάτι που τελικά όπως φάνηκε άξιζε»!

Το προϊόντα «Μελίβελος/melivelos»  ταξιδεύουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Μαλαισία κ.α. ενώ μπήκαν στα ράφια 17 επιλεγμένων καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά ενώ τον Αύγουστο θα ταξιδέψουν σε Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο, Κατερίνη, και στο Μόναχο της Γερμανίας.

«Επόμενος στόχος για εμάς είναι τα προϊόντα μας να αποκτήσουν μια θέση στα ράφια των καταστημάτων του Καναδά, της Αμερικής αλλά και της Αυστραλίας» αναφέρει ο κ .Τζακόπουλος

Η  επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου συνάντησε τον Χρήστο Τζακόπουλο, προκειμένου να τον συγχαρεί κι από κοντά.