, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Ρ. Βασιλάκη: «Το πάθος μου για την Κρήτη το μεγάλο μου κίνητρο για τη νίκη»

Η μεγάλη νικήτρια στις εκλογές της Παγκρήτιας Ένωσης Ρένα Βασιλάκη μιλά στην «Political» για τη σημαντική της νίκη στο μεγαλύτερο πολιτιστικό σωματείο της Ευρώπης, για τα μέλη που πήγαν να ψηφίσουν καθώς και για το μέλλον του σωματείου από εδώ και πέρα. Τέλος, αναφέρει τον ισχυρό συμβολισμό της εκλογής μιας γυναίκας στο τιμόνι αυτού του ιστορικού σωματείου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

Συγχαρητήρια για τη σαρωτική σας νίκη. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την Παγκρήτια, το μεγαλύτερο πολιτιστικό σωματείο της Ευρώπης;

Η αγάπη μου και το πάθος μου για την Κρήτη είναι το ένα και μόνο μου μεγάλο κίνητρο. Μια νέα αρχή ξεκινά με χαρά, με ενθουσιασμό και με τους καλύτερους οιωνούς. Με σεβασμό στα ιδεώδη του πολιτισμού μας και των ιστορικών παραδόσεων της Κρήτης επέλεξα μια ομάδα καταξιωμένων Κρητικών στον χώρο τους που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αγάπη τους για την Κρήτη.

Έχουμε, λοιπόν, καταφέρει να δημιουργηθεί μια συμπαγής ομάδα που υπηρετεί την παράδοση, τις αξίες και εμπνέει μέσα από αυτές τη νέα γενιά.

Τι είναι η ΠΕ και πόσα μέλη είναι εγγεγραμμένα;

Η Παγκρήτια Ένωση είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό σωματείο της Ευρώπης. Στα 76 χρόνια λειτουργίας της έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο και αξιόλογο έργο, με αποκορύφωμα την Κρητική Εστία, ένα φιλανθρωπικό, πνευματικό ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά από την Κρήτη που εισάγονται στα πανεπιστήμια. Στα μητρώα της ΠΕ είναι περίπου 80.000 μέλη Κρητικοί του λεκανοπέδιου Αττικής.

Ποιο ήταν το σύνθημά σας και πώς καταφέρατε να φέρετε αυτή τη νίκη;

Είμαστε μια παρέα ανθρώπων που τους συνδέει η αγάπη για την Κρήτη. Αγαπάμε τα ήθη και έθιμα, τις αξίες και την παράδοσή μας. Ό,τι γίνεται, λοιπόν, από την καρδιά μας πάντα φέρνει καλά αποτελέσματα. Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι προσεγγίσαμε όλα τα ζητούμενα με αγάπη και τον σεβασμό που αξίζει στο καθένα ξεχωριστά και πετύχαμε αυτήν τη σαρωτική νίκη.

Πώς ονειρεύεστε την επομένη μέρα;

Η επομένη μέρα θα βρει μια Παγκρήτια με εξωστρέφεια, μια Παγκρήτια που θα είναι πόλος έλξης ανθρώπων, κοιτίδα που θα βοηθήσει, θα στηρίξει πρωτοβουλίες και θα παράξει έργο. Και βέβαια με μπροστάρισσα τη νέα γενιά θέλουμε την Παγκρήτια μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, με μοναδικό όραμα να υπηρετούμε τα ιδανικά και τις αξίες που προέρχονται από τις ρίζες μας.

Εσείς πώς αντιλαμβάνεστε τη μεγάλη Ένωση Κρητών;

Η Παγκρήτια μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μια ουσιαστική επανένωση με τον τόπο μας, για την ανάπτυξη και σύσφιξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ μας και να ξαναγίνει ύστερα από αυτά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας ένας φορέας που θα μας παρέχει κοινωνικοποίηση, διασκέδαση, επιμόρφωση αλλά και αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.

Γυναίκα στο τιμόνι της ΠΕ ύστερα από 32 χρόνια.

Η προϋπηρεσία μου σε θέσεις δημόσιας διοίκησης, η αποτελεσματική συμμετοχή μου στα κοινά και το πάθος μου για τους ανθρώπους της Κρήτης με έχουν θωρακίσει με την εμπειρία και τις γνώσεις που χρειάζεται ο ρόλος αυτός για να ανταποκριθώ στις ανάγκες της προεδρίας. Επίσης μην ξεχνάτε, από τη μινωική εποχή η Μινωίτισσα συμμετείχε σε δημόσιους χώρους, θεατρικούς και ιερά. Η ισότιμη εμφάνιση και δράση γυναικών και ανδρών σε θρησκευτικές διοργανώσεις εμπεριέχει και εκπέμπει μήνυμα ισότητας γυναικών και ανδρών. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι και εγώ ως γυναίκα της Κρήτης μπορώ να υπηρετήσω τον σημαντικό ρόλο της διοίκησης της Παγκρήτιας Ένωσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL