Σ. Διαμαντίδης στην Karfitsa: «Η επένδυση στην τεχνική εκπαίδευση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων»
Την πεποίθηση ότι η δημιουργία του Thessaloniki Logistics Center στο στρατόπεδο Γκόνου θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ. Επιπλέον, ο κ. Διαμαντίδης εκτίμησε ότι και φέτος, οι εξαγωγές θα καταγράψουν θετικό πρόσημο ενώ υπογράμμισε την ανάγκη κατεύθυνσης της εκπαίδευσης προς τα τεχνικά επαγγέλματα ως «ουσιαστικό αντίβαρο στην ανεργία».
Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη
Κύριε Διαμαντίδη, θεωρείτε ότι ο ούριος άνεμος για τις εξαγωγές θα συνεχιστεί να πνέει και το 2025;
«Οι εξαγωγικές προοπτικές για το 2025 παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξες, όπως αποτυπώνεται στον Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών (ECI) ΣΕΒΕ-DHL. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 126,3 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση από τις 123,4 μονάδες του πρώτου εξαμήνου του 2024. Η θετική αυτή εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών, την ενίσχυση της ψηφιοποίησης, τη διεύρυνση των αγορών-στόχων και τη βελτίωση των διεθνών εμπορικών συνθηκών. Οι αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές και η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της πορείας. Παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να καινοτομούν, να επεκτείνονται σε νέες αγορές και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, διατηρώντας τις εξαγωγές σε σταθερή ανοδική τροχιά».
Σας προβληματίζουν οι δασμοί του Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα;
«Οι δασμοί που ενδέχεται να επιβάλει ο Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα αποτελούν ένα διαπραγματευτικό εργαλείο και όχι μια αμετάκλητη απόφαση. Ακόμα και αν εφαρμοστούν, η επίδρασή τους θα είναι διαφορετική ανάλογα με τον κλάδο. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εξαγωγικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, θα επηρεαστούν περισσότερο, καθώς εξάγουν βιομηχανικά προϊόντα υψηλής αξίας, όπως αυτοκίνητα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Ωστόσο, η αμερικανική αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες προσαρμογές ώστε να αποφευχθούν μέτρα που θα πλήξουν και τις δύο πλευρές.Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, η κατάσταση είναι πιο αισιόδοξη. Οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ, με τα τρόφιμα να αποτελούν σημαντικό μέρος (630 εκατ. ευρώ). Ακόμα και αν επιβληθούν δασμοί 5%-10%, η συνολική επίδραση θα είναι περιορισμένη καθώς οι Αμερικανοί εισαγωγείς διαθέτουν υψηλά περιθώρια κέρδους και πιθανότατα θα απορροφήσουν μέρος του κόστους. Επιπλέον, τα ελληνικά προϊόντα, όπως τα παρασκευάσματα λαχανικών, το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά, καταναλώνονται από πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή την επιβολή δασμών, αφού μια τέτοια κίνηση θα αύξανε το κόστος ζωής στις ΗΠΑ».
Ποια θα είναι τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη από τη δημιουργία του νέου Εμπορευματικού Κέντρου;
«Η δημιουργία του Thessaloniki Logistics Center στη δυτική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Γκόνου, έπειτα από πρόταση του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της διακίνησης εμπορευμάτων. Το έργο αυτό θα ενισχύσει τη συγκέντρωση, αποθήκευση και διανομή προϊόντων, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη βασικό διαμετακομιστικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, θα προσελκύσει επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέροναπό διεθνείς αγορές, ενισχύοντας τις εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδας. Η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών logistics θα συμβάλει στην οικονομική και εμπορική δυναμική της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και δίνοντας ώθηση σε τοπικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των μεταφορών, μειώνοντας το κόστος διανομής και ενισχύοντας τη σύνδεση της Ελλάδας με διεθνείς αγορές».
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής;
«Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικά βήματα προσαρμογής στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Σύμφωνα με τααποτελέσματα της έρευνας του Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών (ECI) ΣΕΒΕ-DHL, όπου το θέμα επικαιρότητας αφορούσε την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, το 60% των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει εκτενώς ψηφιακές λύσεις στις εξαγωγικές διαδικασίες ενώ το 40% έχει προχωρήσει σε κάποια μορφή ψηφιοποίησης ή ελάχιστη. Οι ψηφιακές τεχνολογίες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο περιλαμβάνουν τα ψηφιακά τελωνεία (59%), την τεχνητή νοημοσύνη στη ναυτιλία και τα logistics (55%) και το blockchain (35%). Παρότι η ψηφιοποίηση θεωρείται απαραίτητη, περιορισμοί όπως η έλλειψη τεχνογνωσίας (67%) και το κόστος υλοποίησης (42%) εξακολουθούν να προβληματίζουν τις επιχειρήσεις».
Η στροφή της εκπαίδευσης στα τεχνικά επαγγέλματα μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο για την ανεργία;
«Η στροφή της εκπαίδευσης στα τεχνικά επαγγέλματα μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό αντίβαρο στην ανεργία, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Εμείς, ως ΣΕΒΕ, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο εφαρμόζεται στα ΕΠΑΛ της Α’ Λυκείου, με στόχο τη σύνδεση του σχολείου με τον κόσμο των τεχνικών επαγγελμάτων. Τα τεχνικά επαγγέλματα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές, καθώς καλύπτουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που παραμένουν συχνά κενές. Η επένδυση στην τεχνική εκπαίδευση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, ειδικά στους νέους».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA