10:33, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Σ. Κεδίκογλου στην «Κ»: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας στη χώρα

Στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών αλλά και όλων των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στην Karfitsa. Ο κ. Κεδίκογλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους εντατικούς ελέγχους που γίνονται για τα αποθέματα των προϊόντων και σημειώνει πως η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σε ότι έχει να κάνει με τα σενάρια που ακούγονται για πιθανή συγκυβέρνηση της ΝΔ με κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημένει πως “σε περιόδους κρίσεων, όπως η υγειονομική και η ενεργειακή, η χώρα μας χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις με γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικές λύσεις. Η αυτοδυναμία είναι ένα μέσο για το σκοπό αυτό”.

Η ενεργειακή κρίση, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τους αγρότες. Ποια μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει το ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών;

Θα επαναλάβω την κυβερνητική υπόσχεση που έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρόσφατο ταξίδι του στο Βόλο, ότι θα σταθούμε στο πλευρό των παραγωγών όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Από την πρώτη στιγμή, οργανώσαμε ένα σχέδιο διαχείρισης.

Έχουμε διαθέσει περισσότερα από 1,250 δισ. ευρώ και για δεύτερη συνεχή χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι θετικό. Το πλεόνασμα το 2020 ήταν 510.953.000 € και το 2021 ήταν 459.331.000 €.

Ενισχύεται η βιολογική κτηνοτροφία με επιπλέον πόρους 171 εκατ. ευρώ και η βιολογική αγροτική παραγωγή με 70 εκατ. ευρώ .

Η Ελλάδα κατάφερε, με προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να διατηρήσει το ίδιο ποσό, 19,3 δισ. ευρώ από την νέα ΚΑΠ για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ανατιμήσεων σε ζωοτροφές και λιπάσματα, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αναζητούνται τρόποι επιπλέον ενίσχυσης αγροτών και κτηνοτρόφων, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δυο κορυφαίων εξαγωγών δημητριακών, βρίσκεται σε εξέλιξη. Τι σημαίνει αυτό για τα ελληνικά σιτηρά αλλά και τις ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που είναι οι ανάγκες της Ελλάδας ετησίως, οι 250.000 τόνοι εισάγονται από Ρωσία και Ουκρανία. Η χώρα μας σε μαλακό σιτάρι παράγει μόνο το 10% των αναγκών της ωστόσο η εγχώρια αλευροβιομηχανία διαθέτει πρόσβαση σε εναλλακτικές αγορές. Σε σκληρό αλεύρι αντίθετα, δεν κάνουμε εισαγωγές καθώς υπάρχει επάρκεια παραγωγής.

Θέλω να επαναλάβω και να διαβεβαιώσω, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας στη χώρα μας σε σιτηρά, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές πηγές με αγορές από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Όσο για τον κλάδο των νωπών φρούτων και λαχανικών, οι ελληνικές εξαγωγές κινήθηκαν σε τροχιά ανόδου με αποτέλεσμα τις χρονιές 2020-2021 να πετύχουμε εμπορικό πλεονέκτημα της τάξης περίπου του μισού δισεκατομμυρίου ετησίως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς

Το ΥπΑΑΤ εγγυάται την ομαλή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας, στηρίζει τους παραγωγούς, τα συλλογικά σχήματα και το δίκτυο εμπορίας ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Πρόσφατα υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού και την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη για την προώθηση και ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας. Ποιες είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές αυτού του εγχειρήματος;

Ο αλιευτικός τουρισμός είναι μία ουσιαστική πρωτοβουλία που ενισχύει το εισόδημα των αλιέων και προστατεύει τα ιχθυαποθέματα. Το πρόγραμμα το έχει αγκαλιάσει όλο το πολιτικό φάσμα και όλη η Ελλάδα, οπότε έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες.

Tο Μνημόνιο, ήταν αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας των δυο Υπουργείων για την οργάνωση της δράσης και προώθησής του μέσω καμπάνιας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου οι δυνατότητες και προοπτικές αυτού του εγχειρήματος είναι οι εξής:

*Ανάδειξη της Ελλάδας ως Διεθνούς προορισμού για τον αλιευτικό τουρισμό

*Ανάδειξη του αλιευτικού τουρισμού ως μια δυναμική εναλλακτική δραστηριότητα για τους αλιείς

*Ανάδειξη και προστασία των προστατευόμενων οικοσυστημάτων

*Ανάδειξη της ελληνικής αλιείας ως βασικό συστατικό στοιχείο του εθνικού τουριστικού προϊόντος

*Προβολή της παραδοσιακής αλιείας

*Ενεργός συμμετοχή και κινητοποίηση όλων των φορέων Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την ανάδειξη της ειδικής αυτής μορφής εναλλακτικού τουρισμού

*Απόκτηση γνώσης από όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό. Ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος

*Καλλιέργεια και επίτευξη θετικής εικόνας για τον αλιευτικό τουρισμό και τη συνολική προσφορά του στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.

Με την υπογραφή του Μνημονίου, τελειώσαμε το πρώτο κεφάλαιο της προετοιμασίας και τώρα θέλουμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα. Η πρώτη ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος, που θα γίνει στις 31 Μαΐου στην Ερέτρια, θα είναι μια αρχική πρόκληση. Θέλουμε ο αλιευτικός τουρισμός θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Εύβοιας καθώς ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός κόλπος αποτελούν ιδανικά μέρη για τη δραστηριότητα αυτή. Οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχουν ανάγκη από νέες προοπτικές.

Η ακρίβεια φέρνει γκρίνια και συνήθως τη δυσαρέσκεια των πολιτών την εισπράττει η εκάστοτε κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα αντέξει τη φθορά μέχρι τις εθνικές εκλογές;

Σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην καθημερινή οικονομία, η κυβέρνηση κινείται οργανωμένα όσον αφορά στο κόστος στήριξης των νοικοκυριών και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, ιδίως προς τους πιο ευάλωτους, μέχρι και το πέρας της ενεργειακής κρίσης.

Η εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στην πολιτική της σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση αποτυπώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται πλέον του ΣΥΡΙΖΑ με 8,9% ενώ σε προηγούμενη έρευνα η διαφορά τους ήταν 8%.

Αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση στέκεται εμπράκτως στο πλευρό της κάθε κοινωνικής ομάδας με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και παροχές. Το κυβερνητικό έργο μας θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, όπως ξεκαθάρισε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός.

Έντονη συζήτηση γίνεται για «κυβέρνηση συνεργασίας» μετά τις εθνικές εκλογές. Θεωρείτε πιθανό το σενάριο για συγκυβέρνηση της ΝΔ με κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Σε περιόδους κρίσεων, όπως η υγειονομική και η ενεργειακή, η χώρα μας χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις με γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικές λύσεις. Η αυτοδυναμία είναι ένα μέσο για το σκοπό αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, στο τέλος της τετραετίας, θα διεκδικήσει με αυτοπεποίθηση την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού αξιώνοντας σταθερότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA