13:25, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Σ. Βούλτεψη: Οι αρχιπαρακολουθητές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε

«Άρνηση πραγματικότητας» καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη με αφορμή τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Συνέντευξη στον: ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΟΝΑΙΟ

Η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας στην «Political», αναφέρεται στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της για τη φιλοξενία 600 παιδιών από την Ουκρανία σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα και τη δημιουργία δικτύου υπουργών αρμοδίων για την ένταξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για την «ιερή οργή» που επιδεικνύει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ξεχνώντας «τα έργα και τις ημέρες της» όταν ήταν κυβέρνηση.

Καταρχάς, κυρία υπουργέ, θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να αρχίσουμε τη συνέντευξή μας με κάποιο άλλο θέμα πλην της πρωτοβουλίας για τη φιλοξενία 600 παιδιών από την Ουκρανία, κυρίως από την περιοχή της μαρτυρικής Μπούτσα, σε κατασκηνώσεις σε Χαλκιδική, Αττική και Πελοπόννησο. Έχοντας την επίβλεψη και τον συντονισμό της πρωτοβουλίας, περιγράψτε μας τις δυσκολίες και τις συνεργασίες του εγχειρήματος.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που μας κρατά σε επιφυλακή ολόκληρο τον Αύγουστο. Η οργάνωσή της χρειάστηκε πολλή μελέτη, συνεχή επίλυση των πιο δισεπίλυτων προβλημάτων και διαρκή εγρήγορση.

Σχεδιάστηκε προσεκτικά από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή και δεν θα ησυχάσουμε προτού η επιχείρηση ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για περίπου 600 παιδιά που περνούν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς κοντά μας χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Κατασκηνώσεων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας και του προέδρου της Παναγιώτη Μπαρδάκη.

Συνεργαζόμαστε στενά με την πρεσβεία της Ουκρανίας -τον πρέσβη κ. Σουτένκο, την πρόξενο κ. Τισένκο- και με τον γενικό γραμματέα της Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνο Λογοθέτη και τον ειδικό γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ηρακλή Μοσκώφ συντονίζουμε συνεχώς τους συνεργάτες μας: τον ΕΟΔΥ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τις ΜΚΟ Fylakto και Solidarity Now, τα στελέχη μας στον Προμαχώνα και στις δομές μας σε Σιντική, Σέρρες και Ελευσίνα, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που ανέλαβε τις εγχώριες μετακινήσεις σε Χαλκιδική, Αττική και Πελοπόννησο, σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), την EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο), τις Αρχές της πρώην περιφέρειας και νυν στρατιωτικής διοίκησης της Μπούτσα.

Η Ελληνική Αστυνομία συνοδεύει τα πούλμαν με τα παιδιά, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας ανοίγει τις πύλες της Έκθεσης για ασφαλείς μετεπιβιβάσεις και ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης υποδέχεται τα παιδιά που κατευθύνονται σε κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Παρακολουθώντας και συμμετέχοντας από την πρώτη στιγμή στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ποια είναι η εικόνα που έχετε αυτήν τη στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα;

Βρισκόμαστε σε μια ιδιόρρυθμη κατάσταση: τεράστιο κύμα προσφύγων, πλην όμως στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναικόπαιδα. Η εμπειρία από άλλες κρίσεις χρησιμεύει, αλλά ο συγκεκριμένος πληθυσμός χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προστασία. Αποδείχτηκε ότι η ευρωπαϊκή Οδηγία περί προσωρινής προστασίας δεν ήταν αρκετή.

Καλύφθηκαν μεν άμεσα οι πρόνοιες για άδειες διαμονής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση, αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αποδείχτηκε πολύ δύσκολη η πρόνοια της στέγασης και επομένως της εργασίας. Πώς μπορεί μια γυναίκα μόνη με τα παιδιά της, της οποίας ο άνδρας πολεμάει πίσω στην πατρίδα, να σκεφτεί να αναζητήσει εργασία χωρίς καν να έχει μια ασφαλή στέγη;

Στην Ελλάδα λύσαμε το θέμα των αδειών διαμονής -αν και οι Ουκρανοί πρόσφυγες τελούν σε στάση αναμονής και αποφεύγουν να καταγραφούν-, λύσαμε το θέμα της περίθαλψης και της εκπαίδευσης – αν και το δικαιολογημένο αίσθημα της προσωρινότητας οδήγησε πολλούς να επιλέξουν το σύστημα της τηλεκπαίδευσης από την Ουκρανία, γεγονός που δημιούργησε νέες ανάγκες ως προς τον εξοπλισμό. Τώρα δίνουμε λύση στο θέμα της στέγασης, καθώς επεκτείναμε το Πρόγραμμα Helios που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ώστε να μπορεί να περιλαμβάνει και Ουκρανούς πολίτες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τους προσφέρει επιδότηση ενοικίου αλλά και μαθήματα ελληνομάθειας ώστε να μπορούν να οδηγηθούν και στην αγορά εργασίας.

Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για τις μεταναστευτικές ροές που παραδοσιακά και λόγω συνθηκών παρουσιάζουν αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες; Ποια είναι η κατάσταση στα νησιά;

Η Ελλάδα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει με επιτυχία τον συνδυασμό προστασίας των συνόρων και προστασίας των ανθρώπων. Φυσικά, υπάρχει μια αύξηση, καθώς τα κυκλώματα επιμένουν στην εγκληματική τους δράση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως είδαμε και με το τελευταίο ναυάγιο. Η εκ μέρους της Τουρκίας εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών είναι γεγονός. Στα νησιά η κατάσταση είναι καλή. Υπάρχει αύξηση, αλλά καμία σχέση με εικόνες του παρελθόντος.

Πριν από λίγες μέρες, στη διάρκεια της συνάντησης των αρμόδιων Ευρωπαίων υπουργών σε θέματα ένταξης στη Βιέννη, προτείνατε τη δημιουργία δικτύου υπουργών της ΕΕ για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού.

Ήταν μια συνάντηση υπουργών αρμόδιων για την ένταξη. Διαπιστώσαμε ότι στον τομέα της ένταξης υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα. Πρόκειται όμως για τον πιο σημαντικό τομέα, διότι μόνο με την ένταξη αποφεύγουμε τη δημιουργία παράλληλων κοινωνικών συστημάτων, γκέτο, περιθωριοποίηση, ριζοσπαστικοποίηση, εγκληματικότητα.

Με δεδομένο ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να αποκτήσουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και για τις επιστροφές, καλό είναι να προσπαθήσουμε για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην ένταξη. Κρίσιμοι τομείς των οικονομιών μας, όπως ο αγροτικός, ο τουριστικός, ο κατασκευαστικός και η μεταποίηση, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση σε εργαζομένους. Μπορούμε λοιπόν να ακολουθήσουμε κοινές πολιτικές σε θέματα εκπαίδευσης -και στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής-, κατάρτισης και απασχόλησης. Αυτά τα ζητήματα θα συζητήσουμε και σε αυτά θα προσπαθήσουμε να χαράξουμε μια κοινή πολιτική και στην επόμενη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο στο Βουκουρέστι.

Προ εβδομάδων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, ένα νομοσχέδιο που συγκέντρωσε αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. Τι εξασφαλίζει το νέο νομικό πλαίσιο για αυτή την ευαίσθητη κατηγορία και πού έγκεινται οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Ήταν το νομοσχέδιο για την Επιτροπεία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, μια υποχρέωση της χώρας που έπρεπε να εκπληρωθεί. Ο νόμος ρυθμίζει αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, καθώς τα παιδιά αυτά δεν έχουν τους γονείς τους και πρέπει να τυγχάνουν ειδικής φροντίδας, πάντα υπό την εποπτεία του εισαγγελέα. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειλικρινά δεν κατάλαβα τι ήθελε. Υπάρχει μια άρνηση πραγματικότητας.

Προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είχαν λύσει το θέμα, αλλά όταν τους ζητούσα να μου φέρουν έστω και ένα όνομα επιτρόπου που ορίστηκε επί των ημερών τους, δεν έβρισκαν κανένα. Προφανώς! Διότι οι επίτροποι ήταν στα χαρτιά και επειδή ο προηγούμενος νόμος αποδείχτηκε μη εφαρμόσιμος.

Κοιτάξτε. Όταν τον Μάρτιο του 2020 ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή της δημιουργίας της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (με πρώτη γραμματέα την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τώρα με τον Ηρακλή Μοσκώφ), χιλιάδες παιδιά ζούσαν απροστάτευτα στις ζούγκλες της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, σε επισφαλείς συνθήκες και σε συνθήκες αστεγίας στην ενδοχώρα, καθώς και σε… αστυνομικά τμήματα. Ε, πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο εκείνοι που ανέχονταν αυτή την κατάσταση.

Τα «μπάνια του λαού» επισκιάστηκαν από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και τις παραιτήσεις των κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πορευόταν σταθερά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κλείσει το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Πόσο επηρεάζουν οι εξελίξεις το κεντρικό πλάνο;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στο θέμα και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η πολιτική ευθύνη έχει αναληφθεί, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θα γίνει αποδεκτή πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Από εκεί και πέρα είναι απαράδεκτο ένα τόσο σημαντικό και διεθνές θέμα να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς. Αυτά δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα.

Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί για το θέμα. Όπως εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι επιμένει να συγχέει τη νόμιμη επισύνδεση -με άδεια του εισαγγελέα- με την παράνομη παρακολούθηση μέσω παράνομων λογισμικών, όπως το Predator. Τι θα τον πείραζε δηλαδή τον κ. Ανδρουλάκη να πάει να ενημερωθεί; Και μετά ας έλεγε ό,τι ήθελε. Όσο για την ιερά οργή από την οποία έχει καταληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι είναι κάτι με το οποίο πρέπει προσεκτικά να ασχοληθεί το ΠΑΣΟΚ. Να προσέξουν μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παριστάνει τον προστάτη τους και από την… πολλή του αγάπη, τους αγκαλιάσει τόσο σφιχτά που τους πνίξει!

Τι απαντάτε σε αυτούς που θέτουν ζήτημα παραβίασης της δημοκρατίας και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων με αφορμή την υπόθεση;

Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει τον προστάτη των φτωχών και των αδυνάμων, ενώ έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά, παριστάνει τώρα τον προστάτη των δημοκρατικών θεσμών και καταφέρεται κατά των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ έφτασε στο σημείο να τοποθετήσει πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα και έκλεισε τις τράπεζες με πέντε ΠΝΠ και με ΠΝΠ προχώρησε σε αντισυνταγματική σύντμηση προθεσμιών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να οργανώσει το γελοίο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Η αλήθεια είναι ότι ίχνη του Πήγασου βρέθηκαν από το 2018 σε 45 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Έχει κάτι να πει επ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ; Δημοσιογραφική έρευνα έχει καταδείξει λίστα 50.000 τηλεφωνικών αριθμών-στόχων από το 2016. Ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, βασιλείς, 180 δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έφτασε στο σημείο να πετάξει το κινητό του. Ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Μελανσόν, δεν ζήτησε την παραίτησή του όταν έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν βουλευτής του κόμματός του. Στην Ισπανία η κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos παραδέχτηκε με καθυστέρηση δύο χρόνων ότι παρακολουθούνταν Καταλανοί ηγέτες. Και μάλιστα με τον Ιγκλέσιας να μετέχει στην κυβερνητική εκτελεστική επιτροπή, την αρμόδια για την Υπηρεσία Πληροφοριών. Κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ορθώς έπραξε ο Ιγκλέσιας;

Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα των Καταλανών δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση – απλώς δύο χρόνια μετά δεν ψήφισε μια διάταξη νόμου. Φέτος έγινε γνωστό ότι παρακολουθήθηκαν μέσω παράνομου λογισμικού τα τηλέφωνα του ίδιου του πρωθυπουργού Σάντσεθ και των υπουργών του επί της Άμυνας και επί των Εσωτερικών. Ουδείς ζήτησε παραίτηση κυβέρνησης.

Και επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του θα μας πει τι έγινε με τις καταγγελίες του ΚΚΕ του 2016; Θα μας πει τι έκανε όταν έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο το 2015; Θα μας πει τι έκανε όταν έγινε γνωστό ότι από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018 παρακολουθούνταν στρατιωτικό προσωπικό διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με το καναδικό Citizen Lab;

Να θυμίσω την υπόθεση Πανούση, όταν το 2015 ο πρώην υπουργός είχε παρουσιάσει απόρρητα έγγραφα με απειλές κατά της ζωής του, προερχόμενα από την ΕΥΠ, και ο ΣΥΡΙΖΑ τον προέτρεπε να… πάει στη δικαιοσύνη, ενώ αρνήθηκε να καλέσει στην Επιτροπή Θεσμών τον τότε διοικητή της ΕΥΠ;

Να θυμίσω τους απολαυστικούς διαλόγους μέσα στη Βουλή (Μάιος 2019) μεταξύ των κυρίων Κοτζιά και Καμμένου, όταν ο πρώτος κατηγόρησε τον δεύτερο πως τα emails που έφτασαν στα χέρια του ήταν προϊόν χακαρίσματος της ΕΥΠ σε αμερικανικό σέρβερ;

Να θυμίσω την υποκλοπή διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου μεταξύ Χίλτον και Ουάσιγκτον, που εμφανίστηκαν στα WikiLeaks τον Απρίλιο του 2016; Τότε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει και πάλι να εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών ο διοικητής της ΕΥΠ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε.

Με λίγα λόγια, το θέμα είναι σοβαρό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τελευταίος που μπορεί να παραδίδει μαθήματα. Γιατί πρόκειται για τους αρχιπαρακολουθητές – αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το 2018 είχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στις παρακολουθήσεις. Έχει και η υποκρισία τα όριά της!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL