14:14, Παρασκευή
28 Ιανουαρίου 2022

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: «Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου συμβάλλει στη διατήρηση αρχών και αξιών για τον άνθρωπο»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Διεθνών Βραβεύσεων και
Έκθεσης Βιβλίων Συγγραφέων ΣΠΕΚ (10-11/12/2021). Με αφορμή την εκδήλωση η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά σε συνέντευξη της στην Karfitsa αναλύει τους στόχους και όσα έχει καταφέρει έως τώρα ο ΣΠΕΚ.

Αρχικά θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τον ΣΠΕΚ και τι έχει καταφέρει έως τώρα από την αρχή της ίδρυσης του;

Ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» (ΣΠΕΚ) υπηρετεί τον Ελληνικό Πολιτισμό, κοινό για Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να τον κάνει κτήμα των απανταχού Ελληνοφώνων και εχέγγυο ηθικοπνευματικής ανάπτυξης.

Ο ΣΠΕΚ με σύγχρονη υποδομή, σχέδια δράσης, δίκτυο δεκάδων συμβούλων και ανταποκριτών σε 22 χώρες, με παραδοσιακά μέσα (εκδόσεις, εκθέσεις, Ημερίδες) και σύγχρονα (e-book, audiobook, video, live streaming, WEB Radio TV “Solomos”, τηλεπαρουσιάσεις κ.ά.) καταγράφει, διαφυλάσσει, εκδίδει και προωθεί διεθνώς έργα πλείστων δημιουργών Ελλήνων, Κυπρίων, Αποδήμων σε πεδία όπως η Λογοτεχνία, οι Τέχνες, η Ελληνική Γλώσσα, και Επιστήμες. Συμβάλλει στη διατήρηση αρχών και αξιών για τον άνθρωπο και τους νέους μας, που τους ενεργοποιεί για συμμετοχή, για μεταλαμπάδευσή ιδεών στην Ε.Ε.\ διεθνώς.

Μέχρι τώρα ο ΣΠΕΚ, έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία, σε πεζογραφία, χρονογράφημα, ιστορική μελέτη, δοκίμιο, οδοιπορικό, λεύκωμα, ποίηση, παιδική και νεανική λογοτεχνία, πρακτικά κ.α.. Έχει εκδώσει Audiobooks και Ebooks διηγημάτων, θεατρικών, παραμυθιών και φιλμ για τα 60-χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρήγαγε «πορτρέτα» δημιουργών, ακόμα και απαγγελίες τους ή\και τη γραφή τους. Καθιέρωσε eGalleryshop για υποστήριξη έργων μελών και φίλων μέσα απ’ τον Διεθνή Διαδικτυακό Κόμβο www.cultural-association.org, όπου αναγνώστες, φίλοι, μέλη, εθελοντές και αρωγοί, οι οποίοι παράλληλα συμμετέχουν με άρθρα, κριτικές και πληροφορούνται για δράσεις ή νέα του ΣΠΕΚ.

Επίσης ο ΣΠΕΚ παρουσιάζει διαδικτυακά, με την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α., σε ζωντανή μετάδοση μέσω YouTube και Facebook, βιβλία, Βραδιές Ποίησης, Τελετές Βραβεύσεων. Επιπλέον, ο ΣΠΕΚ έχει μέχρι τώρα προκηρύξει 3 Διαγωνισμούς Ποίησης ανάμεσα σε 360 νέους και νέες, ηλικίας 17-37 χρόνων και εξέδωσε ήδη 3 Ανθολογίες τους.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν διεθνείς βραβεύσεις από τον ΣΠΕΚ. Με ποια κριτήρια θα επιλεχθούν οι νικητές, σε ποια πεδία δραστηριοποιούνται;

Είμαστε υπερήφανοι για τις 2 Διεθνείς Βραβεύσεις μας α) του Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του και β) του Ανθρωπισμού. Κρατάμε τον πήχη ψηλά και όλα τα Μέλη των Κριτικών Επιτροπών κρίνουν με βάση ποιοτικά κριτήρια.

Το κάθε Μέλος των 2 Επιτροπών αν έχει στενή σχέση με υποψήφιο αντικαθίσταται από Αναπληρωματικό Μέλος. Για κάθε υποψήφιο που εισηγείται, καταθέτει επαρκή εργοβιογραφία του και έγκυρες κριτικές, ενώ παρέχει διευκρινήσεις, αν υπάρξει επερώτηση από άλλα Μέλη. Εκτιμά το έργο όλων των υποψηφίων με βάση τα αιτιολογικά και την εργογραφία που κατατίθενται και με έγκυρα στοιχεία που συλλέγει. Το κάθε μέλος κρίνει με ευρύ πνεύμα, αδέκαστα, χωρίς προκατάληψη ή στερεότυπα.

Ο υποψήφιος για Βραβείο Λογοτέχνη πρέπει να έχει έργο με το οποίο να είχαν ασχοληθεί σημαντικοί κριτικοί Λογοτεχνίας και ερευνητές και να έχει εμπλουτίσει τα Ελληνικά Γράμματα, να έχει ευρεία αναγνώριση σε Ελλάδα, Κύπρο και σε ξένες χώρες Εκτιμάται ιδιαίτερα η ποιότητα της γλώσσας του υποψήφιου, η ιδιαιτερότητα του ύφους του και το αν έχει μεταφραστεί το έργο του σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Φέτος βραβεύονται ο Αντώνης Φωστιέρης και η Κίκα Πουλχερίου.

Ο υποψήφιος για Βράβευση Ανθρωπισμού πρέπει να έχει δράση που συνάδει με το πνεύμα των αρχών της Διακήρυξης της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης, με το έργο του να είναι Παιδαγωγός πολυπληθών δεκτών, να υπηρετεί την αλληλεγγύη, κοινωνική ή πνευματική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και ελευθερία του ατόμου. Να τον διακρίνει ήθος, όραμα με στόχο την ειρήνη, με προσφορά ποιότητας, διάρκειας, όγκου ως Ανθρωπιστής να είναι υπόδειγμα ευρέως. Φέτος βραβεύονται ο Βάλτερ Πούχνερ και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Το 3ο διεθνές Βραβείο, της Επιστήμης, που το 2020 απονεμήθηκε στον παρ’ ολίγο Νομπελίστα Καθηγητή Αστροφυσικής Δ. Ψάλτη, μετατίθεται για την Άνοιξη του 2022.

Πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση τους και ειδικά στη Θεσσαλονίκη;

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Συγγραφέων του ΣΠΕΚ δίνει την ευκαιρία, ιδίως σε Κύπριους και Απόδημους να παρουσιάσουν έργα τους στη Συμπρωτεύουσα, που είναι Πυλώνας Εκθέσεων και Φεστιβάλ. Το ότι η έδρα του ΣΠΕΚ είναι η Θεσσαλονίκη δίνει τη δυνατότητα ενός άρτιου Φεστιβάλ Βιβλίου για τους συγγραφείς που εξέδωσαν μ’ αυτόν.

Επόμενοι στόχοι του ΣΠΕΚ;

Μεταξύ άλλων θα καθιερώσει εκστρατείες σε 2 κορυφαία θέματα όπως «Προστατεύω τον Πλανήτη» και «Η Γλώσσα μου, η δύναμή μου» με παράλληλη δραστηριοποίηση του δικτύου Εθελοντών και της Πτέρυγας «ΝΕΟΙ».

Θα προωθήσει συστηματικά την Πολιτιστική Διπλωματία με σειρά από μεταφράσεις κορυφαίων έργων ξένων στην Ελληνική και Ελλήνων, Κυπρίων, Αποδήμων σε ξένες γλώσσες, ή με «Φράσεις» τους σε ειδική δίγλωσση έκδοση και αργότερα σε e-book.

Σημαντική θα είναι η λειτουργία του WEBRadioTV ΣΟΛΩΜΟΣ του ΣΠΕΚ, με άξιους παρουσιαστές τεχνοκράτες σε εκπομπές και συνεντεύξεις με ειδικούς σε θέματα πολιτισμού, τεχνών, γραμμάτων και περί ποιότητας ζωής, οικονομίας, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.ά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa