, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Σοφία Αλεξίου: Οι εικόνες και οι σελίδες του, ήθελα να είναι πολύχρωμες γιατί η πραγματικότητα δεν είναι πάντα γεμάτη χρώματα

«Είναι πηγή ενδυνάμωσης να αντιμετωπίζεις τη ζωή σαν περιπέτεια, να εξερευνάς τις ομορφιές της, να μαθαίνεις από τα εμπόδια και να δυναμώνεις από τις λύπες» αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Βόρεια Ελλάδα» Σοφία Αλεξίου.

Συνέντευξη στην Έλενα Μητσάλη

Το βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Βόρεια Ελλάδα» εστιάζει στην περιπέτεια,την Βόρεια Ελλάδα δίνοντας την δυνατοτήτα στους αναγνώστες του να αποκομίσουν γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις.

Γιατί επιλέξατε την Βόρεια Ελλάδα για το βιβλίο σας; 

 Η Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλο κομμάτι των παιδικών μου αναμνήσεων! Οικογενειακά ταξίδια και εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στον Όλυμπο, στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στο Νυμφαίο, στην Καστοριά μέχρι τις Πρέσπες. Όλα αυτά τα μέρη διαμόρφωσαν με την ομορφιά και την κουλτούρα τους ένα κομμάτι μου και πάντα έχουν στην καρδιά μου μία θέση ξεχωριστή. Η ιστορία και η λαογραφία τους με είχε συνεπάρει όταν ήμουν παιδί αλλά και στις σπουδές στο πανεπιστήμιο, είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω όλες τις πτυχές τους. Το διάβασμα για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν αγαπημένη μου ασχολία μεγαλώνοντας. Είναι σπουδαίοι τόποι και με τα ταξίδια της Έλλης και του Ερμή, ήθελα να παρουσιάσω στα παιδιά την σπουδαία κληρονομιά της Μακεδονίας και της Θράκης, να τους δώσω το ερέθισμα να μάθουν την ιστορία τους, να συναντήσουν μέσα από μύθους και πολύχρωμες εικόνες Μακεδόνες βασιλιάδες, να έρθουν σε επαφή με σπουδαία μνημεία και παραδόσεις! 

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας; 

Δεν θα έλεγα πως είχα ένα συγκεκριμένο μήνυμα όταν έγραφα τα βιβλία αυτά, παρά μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια και την σκέψη πως μπορούν να σου γεμίσουν τη ζωή με όμορφες αναμνήσεις. Οι εικόνες και οι σελίδες του, ήθελα να είναι πολύχρωμες γιατί η πραγματικότητα δεν είναι πάντα γεμάτη χρώματα μα στα παιδιά αξίζει να δείξουμε την όμορφη πλευρά της ζωής. Γιατί τελικά εσύ επιλέγεις πως θα δεις τα πράγματα στην καθημερινότητα και εγώ ύστερα από άσχημες εμπειρίες, αποφάσισα πως θα βλέπω τη ζωή σαν περιπέτεια που προσφέρει άλλοτε δώρα μοναδικά όπως είναι η κόρη μου κι άλλοτε μαθήματα ζωής που σε μαθαίνουν να κάνεις υπομονή και να ωριμάζεις. Σε αυτά τα βιβλία οι αναγνώστες θα αποκομίσουν γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις με τρόπο χαρούμενο, εικόνες γεμάτες χρώματα ώστε να αγαπήσουν την ιστορία, το διάβασμα και να επιθυμήσουν να μάθουν κι άλλα μεγαλώνοντας. Στις σελίδες του έχω προσθέσει έννοιες όπως ο πολιτισμός, η διαφορετικότητα, το κάλλος, αρχαίες και σύγχρονες σοφίες που με βοήθησαν να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να πατήσω γερά στα πόδια μου. Ήθελα να περάσω φωτεινά μηνύματα, γράφοντας στα παιδιά γιατί η ζωή έχει μαύρα κεφάλαια και όσο πιο θωρακισμένος με φως και αγάπη είσαι τόσο πιο εύκολο είναι, να ξεπεράσεις τα δύσκολα.

 Ποιο κομμάτι μέσα στο βιβλίο πρέπει να «προσέξουν» οι αναγνώστες σας; 

Μου είναι δύσκολο να απομονώσω ένα συγκεκριμένο κομμάτι από το βιβλίο μα αυτό που ονειρεύομαι να περάσει στα παιδιά διαβάζοντας τα ταξίδια της  Έλλης και του Ερμή, τις περιβαλλοντικές συμβουλές του Ντίνου και τις προτροπές για εξερεύνηση της ιστορίας, της αρκουδίτσας Σοφίας είναι να αγαπήσουν τη γνώση, να νιώσουν πως η ιστορία δεν είναι κάτι βαρετό που έχει απλά αποστήθιση ημερομηνιών, να κατανοήσουν πως η ζωή τρέχει σα νεράκι και πως η ευτυχία μας πηγάζει από μικρές καθημερινές χαρές, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα ωραίο φαγητό, μία αγκαλιά, μια φίλη. Και όπως λέει και η Έλλη στο τέλος της ιστορίας, να αντιληφθούν πως όλα τα ωραία τελειώνουν κάποια στιγμή, μα έρχονται άλλα κι άλλα, αρκεί να έχεις όρεξη να ζεις, να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να κρατάς τις όμορφες στιγμές και να προχωράς, να χαίρεσαι τη φύση!

Γιατί επιλέξατε το βιβλίο σας να στηρίζεται στην περιπέτεια, την εξερεύνηση και τα ταξίδια; 

Είναι πηγή ενδυνάμωσης να αντιμετωπίζεις τη ζωή σαν περιπέτεια, να εξερευνάς τις ομορφιές της, να μαθαίνεις από τα εμπόδια και να δυναμώνεις από τις λύπες. Είναι ένα απρόβλεπτο ταξίδι και ο καθένας διαλέγει τα δικά του μονοπάτια. Στις δικές μου δυσκολίες, για να ξεφύγω, να αποφορτιστώ και να ξεχάσω, οργάνωνα μία απόδραση, ένα ταξίδι. Η οργάνωση του ταξιδιού αλλά και το ίδιο το ταξίδι, οι εικόνες, οι κουλτούρες, οι ανθρώπινες ιστορίες που έβλεπα σε κάθε προορισμό, απάλυναν τον πόνο και με έκαναν να νιώσω μέρος του κόσμου, ενός κόσμου που δεν είναι πάντα δίκαιος ή όμορφος αλλά σίγουρα ομορφαίνει και αποκτά περισσότερο νόημα όταν τον εξερευνάς και τον ανακαλύπτεις. Για αυτό θέλησα να γράψω μία σειρά ταξιδιωτικών βιβλίων για τα παιδιά, για να δείξω αυτή τη διέξοδο, να έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύουν, να ζήσουν την περιπέτεια είτε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων είτε δια ζώσης, να τους ανοίξω την όρεξη για ωραίους στόχους και εμπειρίες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.