, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Στ. Αγγελούδης: Χτίζουμε τη μεγάλη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στην πρώτη του συνέντευξη-Podcast μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας. Μιλά για την Θεσσαλονίκη, τις ανάγκες της, την κακή σημερινή εικόνα και το πως την οραματίζεται για το μέλλον. Οι συμμαχίες και η σημασία της «ομάδας».

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης;

Γιατί δεν έπαψα ποτέ να είμαι ένας παθιασμένος Θεσσαλονικιός. Πιστεύω σε αυτή τη πόλη, μάλλον είμαι ερωτευμένος με τη πόλη μου. Έχω γεννηθεί στην Άνω Πόλη, έχω μεγαλώσει, το οικογενειακό εστιατόριο που είχε ο πατέρας μου ήταν στην πλατεία Άθωνος, άρα για μένα η Θεσσαλονίκη είναι μία διαδρομή ζωής. Οπότε όταν έχεις κάνει ίσως λίγο σημαντικά ή ασήμαντα πράγματα στη ζωή σου, κάποια στιγμή ρίχνεις μία ματιά στη πόλη, η οποία είναι η ζωή σου, είναι το σπίτι σου, βλέπεις μία κατάσταση, η οποία δεν είναι αισιόδοξη για να μιλήσω εγώ λίγο αισιόδοξα γιατί είναι θα έλεγα ακόμα χειρότερη πόλη.

Έπαιξε ρόλο η σημερινή εικόνα της Θεσσαλονίκης στην απόφαση σας;

Φυσικά. Δεν ξύπνησα το πρωί και να πω θέλω να γίνω δήμαρχος, το αντίθετο είχα πολλά πράγματα να κάνω και θυσιάζω πολλά πράγματα τώρα να αφήσω. Αυτό που σε εμένα μέτρησε είναι η κατάσταση, μία κατάσταση πρωτόγνωρη. Για πρώτη φορά αυτή η πόλη έχει μία εικόνα που δεν συνδέεται με τίποτα με την πραγματική της και ιστορική διάσταση.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο;

Η καθημερινότητα. Γιατί τα μεγάλα λόγια για τη «Μητρόπολη των Βαλκανίων», για τη «συμπρωτεύουσα» κτλ τα έχει βαρεθεί ο κόσμος. Η τοπική αυτοδιοίκηση, εάν πρέπει να εκπληρώσει τον σκοπό της , αυτός είναι να κάνει τη ζωή των πολιτών της στην καθημερινότητα τους απλή, εύκολη και ιδιαίτερα προσβάσιμη.

Όταν λοιπόν θα πρέπει να περπατάς βλέποντας γύρω σου σκουπίδια και η κατάσταση στο κέντρο που είναι αρκετά δύσκολη , δεν μπορεί να συγκριθεί με τη κατάσταση στις γειτονιές. Όταν προχθές σε μία φιλική συνάντηση αναγκάστηκα από την Καλαμαριά να κατέβω στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρειάστηκε μία ώρα και πέντε λεπτά και επειδή τυχαίως έφυγα για τη Λάρισα για μία επαγγελματική συνάντηση, έκανα για να πάω εκεί πενήντα πέντε λεπτά. Αυτό το πράγμα δεν είναι μία τραγωδία για όλους μας, για τους συμπολίτες μας σε αυτή τη πανέμορφη πόλη;

Όταν βλέπεις τα λεωφορεία «παστωμένους» ανθρώπους, γεμάτα να προχωρούν και οι επιβάτες να μη μπορούν να μετακινηθούν, αυτό το πράγμα δεν θα σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα; Είμαι διατεθειμένος να τα εγκαταλείψω και τα εγκαταλείπω όλα, προκειμένου να δώσω τη μάχη, μία μάχη όμως η οποία πρέπει να πείσει τους συμπολίτες μου, ότι δεν είναι μία από τις ίδιες και αυτό που προσπαθώ να κάνω από σήμερα μετά την ανακοίνωση είναι να τους πείσω, όχι για τα αυτονόητα πράγματα ότι πρέπει να διορθωθούν, αλλά για το πώς θα διορθωθούνε.

Επαιξε ρόλο και η διοίκηση Κ. Ζέρβα και ο τρόπος που διοίκησε;

Δεν θα προσωποποιήσω καμία αντιπαράθεση. Εγώ ξέρω ότι υπάρχει μία διοίκηση του δήμου, η οποία δεν είναι φιλική προς τους πολίτες. Υπάρχει μία διοίκηση που δεν εξυπηρετεί τον κόσμο, υπάρχει μία διοίκηση, η οποία θα μπορούσε να κάνει τα αυτονόητα και δεν τα έκανε.

Άρα εσείς δεν βάζετε απέναντι σας τον νυν δήμαρχο με τη λογική και το σύνθημα που λένε πολλοί «να φύγει ο Ζέρβας».

Είναι σαφές ότι το να ζητάς να φύγει κάποιος είναι μία άποψη, το να το συνδέεις όμως με το ποιοι θα έρθουν και προσέξτε είναι συνειδητή απόφαση για εμένα να σας λέω με το ποιοί, γιατί θεωρώ ότι η πόλη δεν χρειάζεται σωτήρες, ούτε μπορώ να υποδυθώ κάτι τέτοιο. Χρειάζεται ομάδες και ανθρώπους, οι οποίοι να ξέρουν τη δουλειά, να έχουν δουλέψει και επιτέλους σε αυτό τον τόπο, όχι μόνο στον τόπο μας τη Θεσσαλονίκη. Ας αρχίσουμε να αξιολογούμε τους ανθρώπους με το αποτύπωμα που έχουν αφήσει.

Όταν θα κληθεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης για να πει, να αξιολογήσει και στο τέλος να πει ότι έχουμε μία κακή διοίκηση των δημοτικών μας πραγμάτων, μετά τι;

Ας αξιολογήσει λοιπόν ο κόσμος εάν αυτοί που διεκδικών τι έχουν κάνει για τη πόλη, μετά ας κάνουν το δεύτερο, ας αξιολογήσουν εάν μπορούν να κάνουν αυτό που λένε και με ποιο τρόπο. Έχω απαντήσεις γι΄αυτά.

Πιστεύετε ότι ο αριθμός των υποψηφίων θα μειωθεί στο τέλος;

Όσοι επιχειρούν μία τέτοια κίνηση με σκοπό το γνωστό ρητό του «ενός λεπτού δημοσιότητας», ναι πραγματικά, ο εκλογικός νόμος αυτό που θα κάνει θα είναι να αποτρέψει το να αλλάξει η διοίκηση. Και εδώ πραγματικά θα ήθελα όλοι οι καλοί συμπολίτες μου, που σκέφτονται την ανάμειξη τους στα κοινά, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει από πίσω διάθεση, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει αυτό το πράγμα έγκαιρα να το δούνε και με το πρόσωπο το οποίο αναπτύσσει μία δυναμική και μία δυνατότητα, όχι να είναι ένας καλός υποψήφιος, δεν χρειαζόμαστε μόνο ένα καλό υποψήφιο. Χρειαζόμαστε την επόμενη μέρα έναν καλό δήμαρχο, εάν όλα αυτά μπορούνε να συνδεθούνε από αυτούς που βλέπουν την υποψηφιότητα τους στο μέλλον , νομίζω πως θα οδηγήσει στο να γίνει μία μεγάλη ποιοτικά και ποσοτικά προσπάθεια, η οποία θα αλλάξει τον δήμο.

Άρα είναι ανοιχτή η πόρτα σε όσους έχουν δηλώσει υποψηφιότητα και θα τους θέλατε μαζί σας.

Φυσικά. Πάντοτε ο στόχος μου ήταν οι ομάδες, δεν με ενδιέφεραν τα κόμματα, οι επιλογές του, δεν με ενδιέφεραν οι δεύτερες σκέψεις τους. Νομίζω λοιπόν ότι οι πολλοί υποψήφιοι κάποια στιγμή που κάνουν τον όμορφο περίπατο προσέγγισης του κόσμου, θα αντιληφθούν ότι αυτό που προτάσσει είναι το αλλάξουμε τη διοίκηση για να δουλέψουμε και να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη-Podcast εδώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL