, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Στ. Καλαφάτης: Οι πολίτες θα κρίνουν πως ό,τι είπαμε το κάναμε

Τέσσερα χρόνια σχεδόν μετά τις κάλπες του 2019 και έχοντας περάσει η χώρα  σοβαρές κρίσεις, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης κάνει τον δικό του απολογισμό μιλώντας στην εφημερίδα Karfitsa. Περιγράφει τη Θεσσαλονίκη του 2030 και όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην πόλη ενώ στο ερώτημα «ποιο είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών» δίχως δεύτερη σκέψη απαντάει «Αυτό που, με κάθε ευκαιρία, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέπεια, η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα. Το γεγονός πως ό,τι είπαμε, το κάναμε».

Συνέντευξη στη ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ

Η ΝΔ διανύει τους τελευταίους μήνες της τετραετούς διακυβέρνησης της. Εάν κάποιος σας ρωτούσε “πως τα πήγατε μέχρι σήμερα”, ποια θα ήταν η απάντηση σας;

Αντιμετωπίσαμε, στα χρόνια αυτά -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- σοβαρές εξωγενείς  κρίσεις που όμοιές  τους  δεν ειδαμε στην μεταπολεμική περίοδο: Την υβριδική επίθεση στον Έβρο, με την εργαλειοποίηση ενός ανθρώπινου δράματος από τους γείτονές μας.  Την παρατεταμένη ένταση στο Αιγαίο και την Αν Μεσόγειο. Την πανδημία και τις συνέπειες της στην κοινωνία και την οικονομία. Την εισαγόμενη πληθωριστική πίεση απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την ακρίβεια που πλήττει ολόκληρη την κοινωνία.  Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, και την οικονομία διαθέτοντας πάνω από 43 δισ. ευρώ, για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρηματιών στη διάρκεια της πανδημίας και άλλα 13 δισ. -κυρίως στη μεσαία τάξη και τους αδύναμους συμπολίτες μας- στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Παρά τις κρίσεις η οικονομία μας αναπτύσσεται δυναμικά, η ανεργία μειώνεται, ο  ψηφιακός  μετασχηματισμός του κράτους υπηρετεί τον πολίτη, η εκπαίδευση αναβαθμίζεται, η ασφάλεια στις γειτονιές μας είναι περισσότερη, η χώρα από το περιθώριο της Ευρώπης βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων. Ανταποκριθήκαμε σε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, ό,τι είπαμε το κάναμε.  Προφανώς υπήρξαν και αστοχύς. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Ας σκεφτούμε όμως τι θα γινόταν αν δεν κυβερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία,

Ως πολίτης και όχι ως Υπουργός, είστε ευχαριστημένος με την πόλη όπως είναι σήμερα;

Αγαπώ τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της και είμαι περήφανος που ζω εδώ. Προφανώς θέλω -όπως θέλουμε όλοι- να βελτιωθούν πολλά. Είναι όμως, νομίζω  σημαντικό που μπορέσαμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα τόσων οικογενειών στα Μετέωρα, μόνιμη λύση για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, στήριξη συλλόγων ΑμεΑ. Έγινε σημαντική δουλειά για τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις του Ηρακλή. Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε το project “Θεσσαλονίκη 2030”, με τα 30+ έργα. Κάποια από αυτά ολοκληρώθηκαν, όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου “Μακεδονία”, ο δρόμος προς τη Χαλκιδική και η γέφυρα του Αλιάκμονα. Κάποια βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης που θα παραδοθεί στα τέλη του 2023 και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την πόλη -με τις επεκτάσεις του προς την Καλαμαριά και τα δυτικά που θα ολοκληρωθούν αργότερα- και η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, την ολοκλήρωση του οποίου διαπιστώνουν, μέρα με τη μέρα, οι Θεσσαλονικείς. Κάποιων η υλοποίηση άρχισε τώρα, όπως το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Κάποια σχεδιάζονται, όπως η ανάπλαση της Δυτικής Εισόδου. Όλα, όμως, έχουν στόχο η Θεσσαλονίκη, το 2030, να επανατοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή. Να είναι μια πόλη που να θες να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι. Η αρχή έγινε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ποιο είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών και ποιο είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ;

Αυτό που, με κάθε ευκαιρία, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέπεια, η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα… Το γεγονός πως ό,τι είπαμε, το κάναμε. Το γεγονός ότι η Πατρίδα μας είναι σήμερα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η ελληνική οικονομία εξήλθε από την εποπτεία και αποκτά, πολύ σύντομα, επενδυτική βαθμίδα. Στηρίξαμε τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, την μεσαία τάξη και τους επαγγελματίες, κατά τη διάρκεια των δύσκολων κρίσεων που αντιμετωπίσαμε. Μειώσαμε φόρους και εισφορές, ενώ αυξησαν μισθούς και συντάξεις. Μειώσαμε δραστικά την ανεργία και βάλαμε μπρος για καλύτερους μισθούς, προσιτή στέγη στα νέα ζευγάρια, καλύτερες υπηρεσίες υγείας.  .

Ποιο είναι το «ταβάνι» που μπορεί να πιάσει η Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική;

Προφανώς η αναλογική δεν οδηγεί σε κυβερνητικές πλειοψηφίες, συνιστα βόμβα ακυβερνησίας, την οποία υπαγόρευσαν κομματικές σκοπιμότητες σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Η χώρα όμως -και ιδίως σε περιστάσεις σαν και αυτές που ζούμε σήμερα- έχει ανάγκη σταθερής κυβέρνησης, που παίρνει άμεσα αποφάσεις, να έχει πρόγραμμα που την πάει πιο μπροστά με σίγουρα και στέρεα βήματα. Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Και οι πολίτες δεν θα τινάξουν στον αέρα όσα με κόπους χτίσαμε. Οι πιο πολλοί επιλέγουν Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία. Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Δεν εφησυχάζουμε, όμως και δεν έχουμε καμία αλαζονεία. Πιστεύω, όμως, ότι από την πρώτη κάλπη θα δείξουν ξεκάθαρα ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση. Και από τη δεύτερη κάλπη θα προκύψει ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η χρονιά που διανύουμε είναι επίσης εκλογική και για τη γειτονική Τουρκία. Φοβάστε, εν όψει των εκλογών, ότι θα βρεθούμε ακόμα και μπροστά σε ένα θερμό επεισόδιο;

Συμφωνούμε όλοι νομίζω, ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι ούτε τωρινό, ούτε προσωρινό. Η διεκδικητική τουρκική στρατηγική ξεκίνησε το ΄73 και συνεχίζεται εντεινόμενη και διευρυνόμενη. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι το 2023, εξαιτίας των τουρκικων εκλογών, κυνηγά και κάνει απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Απειλούν ήδη πως θα έρθουν κάποια νύχτα. Απαντούμε ξεκάθαρα. Αν τολμήσουν κι έρθουν νύχτα, νύχτα θα φύγουν.  Κι όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, «όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα, θα προσγειωθούν απότομα». Καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όπου χρειαστεί, όποτε χρειαστεί για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Έχουμε ιστορίες και περήφανες Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε και το δίκιο με το μέρος μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA