Συλβάνα Καρασαββίδου: «Η μόδα δεν είναι μονοδιάστατη. Η μόδα είναι για όλους»

Συνέντευξη στη Ραφαέλα Παπαγεωργίου

Το Fashion Elevate Show είναι ένα από τα κορυφαία fashion show της Θεσσαλονίκης, που συνδυάζει τη μόδα με τη μουσική και το χορό. Σε αυτό το show, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, με την επιμέλεια της Ελίνας Παπά – Ελευθεριάδου, βραβεύτηκαν ο κ. Νίκος Καραγιαννακίδης για το φιλανθρωπικό του έργο και ο κ. Εξαδάκτυλος. Και φυσικά το μήνυμα, που στέλνει η κ. Παπά – Ελευθεριάδου, δεν είναι άλλο από: «Η αγάπη όταν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται».

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, η Κοινωνική Οργάνωση «Μαζί για την Οικογένεια και το Παιδί» συνεργάζεται με το Fashion Elevate Show, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον ως άνω Φιλανθρωπικό Οργανισμό για τις ανάγκες ΑμεΑ. Η Συλβάνα Καρασαββίδου, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Μαζί για την Οικογένεια και το Παιδί», μίλησε στην «Κ» γι’ αυτό το σόου, τις μελλοντικές δράσεις του Οργανισμού επισημαίνοντας ότι όλοι είμαστε ίσοι.  

Τι σας παρότρυνε στο να δοθεί φιλανθρωπικός χαρακτήρας στο “Fashion Elevate Show”;

Ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας έχει να κάνει με το ότι είμαστε κομμάτι της κοινωνίας, μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης. Οποιαδήποτε ομάδα μπορεί και πρέπει να είναι υποστηρικτική προς μία άλλη. Αυτή η υποστήριξη παρέχεται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα συμμετοχής σε μία ανάπηρη κοπέλα, που και αυτή έχει το δικαίωμα συμμετοχής. Η μόδα δεν είναι μονοδιάστατη, μπορεί να περιλαμβάνει κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπο, που θέλει να ντύνεται και να νιώθει όμορφος ο ίδιος. Έτσι, λοιπόν, το show συνδέεται μ’ ένα κομμάτι ανθρώπων, που είναι διαφορετικοί, και υποστηρίζει μία ομάδα ανθρώπων, που ζει στο περιθώριο. Δυστυχώς, ακόμη ως κοινωνία δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για να αποδεχτούμε όσους είναι διαφορετικοί. Είμαστε πιο εγωκεντρικοί.

Ποια η απήχηση, που έχει στον κόσμο το συγκεκριμένο show και εμμέσως και στη δική σας φιλανθρωπική οργάνωση;

Η απήχηση είναι αρκετά μεγάλη και παρά το φόβο του Κορονοϊού, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Όσον αφορά τη δική μας οργάνωση, είμαστε πολύ χαρούμενοι, που θα βρίσκονται εκεί δικοί μας άνθρωποι, που ίσως και να μη βρέθηκαν ποτέ σε μία διαδικασία συμμετοχής, ενός ατόμου με αναπηρία, σ’ ένα τέτοιο show. Στη δική μας περίπτωση συμμετέχει ένα κορίτσι, που τα δικά της πόδια είναι το αναπηρικό αμαξίδιο, δηλαδή, μας δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουμε στο «γίγνεσθαι» της πόλης ισότιμα.

Σαν φιλανθρωπικός οργανισμός, ποιες δράσεις σχεδιάζετε για το μέλλον;

Κατ’ αρχάς να πω ότι μέσα από εκδηλώσεις συγκεντρώνουμε χρήματα για ανθρώπους, που τα έχουν ανάγκη. Παράλληλα, η ανάγκη μας είναι να συμβάλλουμε στην πρόληψη της περιθωριοποίησης, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Θέλουμε μία κοινωνία αλληλέγγυα, υποστηρικτική προς τα μέλη της, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή είναι η βασική μας θέση. Αναφορικά με τις δράσεις, πριν από χρόνια είχαμε κάνει μία έρευνα στα σχολεία για τη βία, που είχε εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και τα ποσοστά της βίας – πριν μία δεκαετία – ήταν πολύ χαμηλά. Αυτό που βλέπουμε και ακούμε σήμερα μας τρομάζει και προσπαθούμε να πάρουμε την άδεια, να συνεργαστούμε με εκπαιδευτικούς, να μπούμε στην ίδια περιοχή, που είχε γίνει η έρευνα, για να ξανακάνουμε την ίδια έρευνα σχετικά με τη βία. Αυτό είναι καλό να αποτυπωθεί για να αποτελέσει και μία βάση δεδομένων για παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν. Αναζητώ συνομιλητές, είτε από την εκπαίδευση, είτε από άλλους φορείς, για να το υλοποιήσουμε. Περισσότερο δίνουμε έμφαση στην πρόληψη.

Σε σχέση με άλλα χρόνια ζητούν υποστήριξη από τον οργανισμό σας περισσότερες οικογένειες και παιδιά;

Ναι φυσικά, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με προβλήματα και η φτώχεια εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο. Εμείς από την πλευρά μας διοργανώνουμε αυτού του τύπου εκδηλώσεις για να μπορέσουμε να στηρίξουμε ανθρώπους και παιδιά, που έχουν ανάγκη.