, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Θ. Πλεύρης: «Όχι σε υποχρεωτικά ή αχρείαστα μέτρα»

«Δεν θα πάμε σε μέτρα αχρείαστα ή υποχρεωτικότητας», σημειώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην «Political», περιγράφοντας τη στρατηγική τού υπουργείου για τους επόμενους μήνες σε σχέση με την Covid-19. Ο υπουργός δίνει μια συνολική εικόνα σε ό,τι αφορά την Υγεία, απαντώντας για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία αλλά και για το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.

Συνέντευξη στον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟ

Παράλληλα προειδοποιεί την Τουρκία ότι σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργειά της θα έχει απέναντί της ολόκληρη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, ενώ προβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση εκ νέου με τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αναδεικνύει το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έκανε λόγο για σχέδιο 19.000προσλήψεων στον δημόσιο τομέα για το 2023. Πόσες από αυτές αφορούν το ΕΣΥ; Και πώς εξετάζετε να λύσετε το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο εν λόγω νοσοκομείο, αλλά και της μεγάλης αναμονής σε χειρουργεία;

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για το 2022 προβλέπει 6.000προσλήψεις που αφορούν700 θέσειςγιατρών, όπου ήδη έχει βγει η προκήρυξη για όλες τις περιοχές πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, 4.000θέσεις νοσηλευτών, που ήδη ξεκίνησαν οι αιτήσεις και αναμένεται να εκδοθεί, και 910 θέσειςλοιπού προσωπικού, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε να προκηρυχθούν 1.357 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας για το 2023.

Πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις που θα γίνουν σε φορείς του υπουργείου Υγείας, ενώ η διαδικασία θα επιταχυνθεί, ώστε οι νέοι εργαζόμενοι να ενταχθούν άμεσα στο δημόσιο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τοπρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων,είναι διαχρονικό και ήδη για το Παίδων έχουν μετακινηθεί δύο αναισθησιολόγοι και θα προκηρυχθούν ακόμη τρεις θέσεις.

Για όλες τις ελλείψεις υπάρχουν αντίστοιχες πολλές προκηρύξεις άγονες, για αυτό και το υπουργείοαναζητά και άλλες λύσεις. Όπως η αξιοποίηση της θετικής εμπειρίας μέσα στην πανδημία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Καλούμε στις περιοχές ή στα νοσοκομεία που έχουμε συγκεκριμένες ελλείψεις ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν τα κενά για να έχουν οι πολίτες υπηρεσίες. Ενισχύουμε με μετακίνηση από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αυξάνουμε τον αριθμό των ειδικευόμενων αναισθησιολόγων. Δίνουμε κίνητρα για άγονες περιοχές.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην καινοτομία του Προσωπικού Γιατρού. Ωστόσο, κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής της, παρατηρήθηκαν ορισμένες κατά τόπους αρρυθμίες ή και αστοχίες. Πώς σκέφτεστε να παρέμβετε, ώστε να εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός πολιτών;

Ο Προσωπικός Γιατρός είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που προσφέρει δωρεάν στον πολίτη σύμβουλο υγείας και αλλάζει την εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Πριν καν συμπληρωθούν οι δύο μήνες από την έναρξη του θεσμού,περισσότεροι από 4,2 εκατ. πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί και 3.400 γιατροί συμμετέχουν στο σύστημα.

Προφανώς, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών υπάρχουν και προβλήματα σε κάποιες περιοχές, όπως η Αττική.Ήδη εντάξαμε δέκα νέες ειδικότητες γιατρώνγια να έχουν οι πολίτες επιλογή γιατρού. Συγκεκριμένα, από τις επόμενες ημέρεςθα μπουν στο σύστημαως Προσωπικοί Γιατροί και οι γιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα α) αιματολογίας, β) γαστρεντερολογίας, γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, δ) καρδιολογίας, ε) νευρολογίας, στ) νεφρολογίας, ζ) ρευματολογίας, η) παθολογικής ογκολογίας, θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν κενά είτε στην Αττική είτε σε άλλες περιφέρειες, εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια. Άλλωστε, ο θεσμός έως τα τέλη του έτους θα λειτουργεί σε ένα πιλοτικό πλαίσιο και ο στόχος μας είναι από 1η/1/2023 να λειτουργεί πλήρως και να έχουμε προβεί σε τυχόν βελτιωτικές κινήσεις για την καλύτερη κάλυψη.

Επίσης,δεδομένης της πολύ μεγάλης συμμετοχής των πολιτών, αναστείλαμε την επιβολή αυξημένης συμμετοχής σε όσους δεν εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό μέχρι την 1η/12/2022,οπότε και θα έχουν ενταχθεί όλες οι ειδικότητες στον θεσμό και θα υπάρχει επάρκεια γιατρών.

Ποιος ο σχεδιασμός σας για την πανδημία ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα; Μπορούμε να μιλάμε για τέλος της πανδημίας του κορονοϊού;

Στη νέα φάση συνύπαρξης με την πανδημία, η βούλησή μας είναι να μην πάμε σε μέτρα αχρείαστα ή υποχρεωτικότητας, αλλά σε συστάσεις ιδίως προς τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο. Συνεπώς,βούλησή μας είναι τα τεστ να είναι στοχευμέναόπως υπάρχουν σήμερα, αλλά και η χρήση της μάσκας να παραμείνει σε επίπεδο σύστασης και μόνο εκεί που κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει και υποχρεωτικότητα. Λοιπά μέτρα λογικής του προηγουμένου διαστήματος δεν εξετάζονται.

Σας ανησυχεί η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο φόντο της εμπρηστικής ρητορικής Ερντογάν; Πώς απαντά η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και επί του πεδίου;

Ένα θερμό επεισόδιο με τους γείτονες είναι πάντα πιθανό. Όμως τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικές νίκες στο διπλωματικό πεδίο, έχει επανέλθει ως ένας ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκηνή, οικοδομώντας στρατηγικές συμμαχίες.Για τον λόγο αυτό, οι γείτονες πρέπει να θυμούνται ότι απέναντι στη συνεχή προκλητικότητά τους δεν έχουν μόνο τη χώρα μας. Έχουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και τα συμμαχικά μας κράτη στο ΝΑΤΟ.

Είναι σαφές ότι δεν δεχόμαστε την παραμικρή έκπτωση στην εθνική μας κυριαρχία. Αντιτασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού και επαναχάραξης συνόρων. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας ενισχύθηκαν, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης,με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Μπορείτε να δεσμευτείτε πως η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση; Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση, που σας κατηγορεί ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα;

Η κυβέρνηση προνόησε από την πρώτη στιγμή και πήρε μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι στις κρίσεις στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελεσματικά. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και σήμερα, στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, είμαστε με συγκεκριμένα μέτρα και οικονομικές ενισχύσεις δίπλα στους πολίτες. Θα συνεχίσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Η αντιπολίτευση που επιδίδεται σε ανέξοδες ρητορείεςαγνοεί τους εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν την ενεργειακή κρίση και καταθέτει προτάσεις μη ρεαλιστικές και τραγικά αναχρονιστικές.

Ήδη τα μέτρα που λάβαμε για στήριξη των νοικοκυριών εξετάζουν να τα εφαρμόσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο φόντο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, οι σχέσεις Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο ναδίρ; Ποιοι θα μπορούσε να είναι, άραγε, οι πιθανοί σας κυβερνητικοί εταίροι, εφόσον δεν κατορθώσετε να σχηματίσετε αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Στο τέλος της τετραετίας θα κριθεί το πρόγραμμά μας και η Νέα Δημοκρατία με τη στήριξη του ελληνικού λαού θα είναι αυτοδύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Αυτός είναι ο στόχος.

Για τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας πρέπει να απαντήσουν τα άλλα κόμματα που ξέρουν ότι δεν θα είναι πρώτα. Θα έχει ενδιαφέρον ο κ. Ανδρουλάκης να έλεγε στους ψηφοφόρους του τι προτίθεται να κάνει αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεαπόλυτη ειλικρίνεια και συνέπεια οδηγεί τη χώρασε εκλογές στο τέλος της τετραετίας χωρίς αλλαγή τουεκλογικού νόμου και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν τον άνθρωπο που τους μίλησε με ειλικρίνεια και διαχειρίστηκε τις πιο δύσκολες κρίσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL