, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Χρύσα Αράπογλου στην «Κ»: Η διοίκηση Δαρδαμανέλη έχει αδυναμία να διεκδικήσει και να οραματιστεί

Για την Καλαμαριά, τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τον τόπο που όπως λέει η ίδια έζησε εποχές δόξας και παρακμής, μιλάει στην «Karfitsa» η Χρύσα Αράπογλου.

Συνέντευξη στη Φένια Κλιάτση

Η υποψήφια Δήμαρχος Καλαμαριάς παρουσιάζει μέσα από τη συνέντευξή της το συνεκτικό πρόγραμμα 54 σελίδων του συνδυασμού «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» ενώ δε διστάζει να τα βάλει με την νυν διοίκηση κάνοντας λόγο για «αντίληψη μιας άλλης εποχής, μείγμα αλαζονείας, αναίτιας έπαρσης, αδυναμίας σχεδιασμού, ενοχλητικά χαμηλής αισθητικής και καλλιέργειας χαμηλών προσδοκιών.

Πώς πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε το δήμο Καλαμαριάς;

Άνοιξα και έκλεισα κύκλους στη ζωή μου αλλά πάντα επέστρεφα στη δική μου θάλασσα. Στην Καλαμαριά, όπου κατοικώ από τότε που γεννήθηκα. Γι’ αυτό και μπορώ να αξιολογήσω όλες τις εποχές της δόξας και της παρακμής της.

Αποφάσισα λοιπόν να ενώσω τη φωνή μου με όλους όσοι δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή εγκατάλειψη και την υποβάθμιση.  Πάνω απ’ όλα, αποφάσισα να είμαι υποψήφια γιατί αγανάκτησα με όλους αυτούς που θέλουν να πιστέψουμε ότι καλύτερα «δεν γίνεται».

Η πενταετία μετά τις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία καλύτερη πόλη. Είναι τιμή για μένα να είμαι επικεφαλής μίας παράταξης που θα αγωνιστεί, με Σχέδιο και αποφασιστικότητα, για ένα καλύτερο μέλλον για την Καλαμαριά. Το νιώθω ως χρέος τιμής στους πρόσφυγες προγόνους μας αλλά και ως χρέος μέλλοντος στα παιδιά μας.

Τι καταλογίζετε στην διοίκηση Δαρδαμανέλη;

Αντίληψη διοίκησης μιας άλλης εποχής, μείγμα αλαζονείας, αναίτιας έπαρσης, αδυναμίας σχεδιασμού, ενοχλητικά χαμηλής αισθητικής και καλλιέργειας χαμηλών προσδοκιών.

Στην Καλαμαριά, τα τελευταία χρόνια, ζούμε έναν διαρκή εκπεσμό των αυτοδιοικητικών θεσμών. Προσπερνώ ως πολύ ταπεινή, αλλά φέρουσα βάρος, την απαίτηση της γενικής γραμματέα να προσφωνείται παντού μετά τον δήμαρχο και πριν από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των παρατάξεων. Δείτε τον  τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων και των άλλων θεσμικών οργάνων. Από τις είκοσι οκτώ (28) συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στο 2023, μόνο οι δέκα τρεις (13) έγιναν δια ζώσης και μάλιστα, τρεις από αυτές, μετά από αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που απείχε από τηλεδιασκέψεις.

Και φυσικά τον τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι του Δήμου βιώνουν την αυταρχική συμπεριφορά του δημάρχου και του περιβάλλοντός του και βιώνουν την πλήρη απαξίωση και τη μείωση της προσωπικότητάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αυτή τη στιγμή, τρεις από τους συνολικά επτά διευθυντές Υπηρεσιών του Δήμου έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Πάνω από όλα όμως για την διαρκή υποχώρηση της Καλαμαριάς σε όλους τους τομείς και την αδυναμία της Διοίκησης Δαρδαμανέλη να διεκδικήσει και να οραματιστεί.

Εσείς πώς θα διοικήσετε τον Δήμο Καλαμαριάς;

Στηριζόμαστε στις αξίες, στον καθαρό αυτοδιοικητικό μας λόγο, στο Πρόγραμμά μας που αποτελεί Στρατηγικό Σχέδιο για μια πόλη σύγχρονη, ανοιχτή, προσβάσιμη σε όλους, στην μη διαπραγματεύσιμη επιμονή μας για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για μελέτη εκτίμησης των αλλαγών στην οικονομία της πόλης με τη λειτουργία του μετρό, για έργα ανάπλασης στις γειτονιές μας, για μια Συμμετοχική Διοίκηση με τους πολίτες συνομιλητές, με πολιτικές για τους νέους, με τολμηρές προτάσεις για την Καλαμαριά στην εποχή της καινοτομίας. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για όλα  που για πρώτη φορά αποτυπώθηκε σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα 54 σελίδων.

Φαντάζει πιθανή η δεύτερη Κυριακή στην Καλαμαριά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πώς κρίνετε τον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων;

Ο καθείς και η ιστορία του. Έστω και την ύστατη στιγμή πιστεύω ότι η θα συγκροτηθεί μία μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική συμμαχία που θα τιμά την ιστορία της και θα εγγυάται το μέλλον της. Είναι χρέος μας προς την αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης

Οι τρεις προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε;

Η οργάνωση φακέλων διεκδίκησης για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της Καλαμαριάς. Η διαφύλαξη του δημόσιου χώρου, ο ελεύθερος αδόμητος χαρακτήρας της παραλίας και η ανάπτυξή του με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, χρήσεις κοινωφέλειας και πολιτισμού. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το στρατόπεδο Κόδρα, το μόνο με άμεση επαφή με τη θάλασσα. Με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η μεταφορά της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου στο Ρεμέτζο. Η κήρυξη ως διατηρητέων των κτισμάτων της πλαζ, δείγματα του ελληνικού μοντερνισμού, που βρίσκονται ακριβώς στον μαρτυρικό χώρο των Απολυμαντηρίων.

Η εμπέδωση κλίματος σεβασμού και εμπιστοσύνης για τους εργαζόμενους και στο δημοτικό συμβούλιο, η καθαρή και διαφανής λειτουργία σε όλους τους τομείς και η συμμετοχή των πολιτών της Καλαμαριάς στην διαμόρφωση του μέλλοντός μας μέσω της θεσμοθέτησης του «Συμβουλίου της Κοινωνίας των Πολιτών», ως σταθερού συνομιλητή του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διοίκησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA