, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Δήμητρα Παπαδήμα στην Karfitsa: «Βρήκα από τι έπασχε η Πηνελόπη Δέλτα»

Η ζωή της σπουδαίας Πηνελόπης Δέλτα, που φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από το θάνατο της,  γίνεται ο θεατρικός καμβάς της Δήμητρας Παπαδήμα που «ανεβαίνει» τη προτελευταία ημέρα του χρόνου στη Θεσσαλονίκη. 

Αντισυμβατική, επαναστάτρια και απολύτως ειλικρινής μεταφέρει το δικό της σφυγμό από τα θεατρικά πράγματα, την οικογενειακή συνεργασία και τονίζει, πριν από όλα, ότι το θέατρο και η τέχνη ευρύτερα, χρήζει ειλικρίνειας και αυθεντικότητας.  

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δρούγκα

Η εν λόγω παράσταση επιλέχτηκε από εσάς ως θεματικά επίκαιρη με την εποχή που διανύουμε; 

Πρώτα από όλα σκέφθηκα, ότι επιτέλους ο κόσμος πρέπει να μάθει την αληθινή Πηνελόπη Δέλτα. Έχει αφήσει ένα έργο που είναι τόσο μεγάλο που χάνεσαι. Θέλησα να βγάλω αυτή τη προσωπικότητα, αυτή τη γυναίκα προς τα έξω, αυτή τη άπιαστη και καλλιτεχνική ψυχή. Βρήκα λοιπόν, μια ψυχικά ασταθής ψυχή. Αρχής γενομένης, λόγω της μητέρα της.

Η Δήμητρα Παπαδήμα, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την ασθένεια της Πηνελόπης, αλλά ίσως και της εποχής(;).  

Βρήκα λοιπόν, από τι αρρώστια έπασχε η Πηνελόπη Δέλτα. Από μητρική ανεπάρκεια. Έχοντας πρόσφατο τον θάνατο της μητέρα μου, αποφάσισα, να μάθει ο κόσμος ποια ήταν η Πηνελόπη Δέλτα, την πραγματική της ασθένεια, μια σύγχρονη ασθένεια.

Οι γυναίκες συνεχίζουν να ζουν καταπιεσμένες; Ποια θα ήταν η ήταν η συμβουλή σας σε μια νέα ηθοποιό, μια νέα μητέρα, σε μια γυναίκα; 

Αυτό που συμβουλεύω και την κόρη μου! Πιστεύω, ότι πάντα η γυναίκα είναι σε μια περίεργη θέση στη κοινωνία. Η γυναίκα πάντα πρέπει να είναι «το κάτι, το εκείνο». Μάλιστα σε σημείο που φτάνει να γίνεται καραγκιόζης, αναφέρομαι στις επεμβάσεις που υποβάλλονται τα νέα κορίτσια για να αρέσουν. Για εμένα αυτό είναι τραγικό.

Υπάρχουν γυναίκες και γυναίκες! Σε νέα κορίτσι, λοιπόν, συμβουλεύω ότι για να σταθούν στη ζωή, που έχει πάρει μια ηθική κατρακύλα, πρέπει να καταλάβουν ότι η ζωή τους ανήκει και ότι δε χρωστάνε σε κανέναν τίποτα. Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τις κακοτοπιές, γιατί, πρέπει να γνωρίζετε, πως ο κόσμος είναι γεμάτος από αυτές, η χώρα αυτή, όπως τη ζω εγώ. Δε ξέρεις τι ξημερώνει. Δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει κάθε βήμα, δε πρέπει να παρασύρονται από το σύστημα.

Έχετε παρατηρήσει αποστροφή προς τη τέχνη από νέες κοπέλες μετά από όσα συνέβησαν στο χώρο του θεάτρου;

Οι γυναίκες παλεύουν καθημερινά. Ο χώρος είναι πολύ δύσκολος, και πλέον δε κρατιούνται ούτε τα προσχήματα. Και τονίζω δε ευθύνονται μόνο οι άντρες. Έχει πέσει γενικά το επίπεδο.

Την παράσταση σκηνοθετεί η κόρη σας. Πως είναι να συνεργάζεστε ως οικογένεια; 

Έκανα μια πρόταση στη κόρη μου, λόγω της μητρικής δομής του έργου. Πίστεψα ότι θα γνωρίσουμε καλύτερα η μια την άλλη. Κατέληξα, τελικά, στο ότι δε ξέρω εάν πρέπει να το παιδί να γνωρίζει το πόνο μια μάνας, την μοναχικότητα της. Άλλωστε, όπως έλεγε και η Πηνελόπη Δέλτα, «όταν γίνεσαι μητέρα έχεις διπλή μοναξιά». Ίσως την μεγάλωσα λίγο γρηγορότερα με αυτό το έργο. Με τον σύζυγό μου συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια.

Σε τι φάση βρίσκεστε δημιουργικά;

Όλα τα κάνω μόνη μου, από τσαντίλα. Δε υπάρχει ανοχή σε κανέναν, τα γαϊδούρια παραμένουν γαϊδούρια. Τα κάνω όλα μόνη, με μεγάλο κόπο και κόστος. Έχω απευθυνθεί κατά καιρούς σε διαφόρους, αλλά εάν δε γλύψεις, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Όταν βλέπουν ένα πραγματικό καλλιτέχνη, τρομάζουν, δε είμαστε όλοι για πάτημα! Οπότε καλύτερα μόνη και με τον τρόπο που θέλω εγώ!

Τα μελλοντικά μου σχέδια, αφορούν την συνέχεια της Πηνελόπης, συζητάω για τηλεόραση, και για ταινία. Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί και το νέο μου βιβλίο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επί σκηνής: Δήμητρα Παπαδήμα
Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα
Σκηνοθεσία: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου
Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη
Γενική επιμέλεια: Γιάννης Μποσταντζόγλου

Πληροφορίες

Παραστάσεις:

Πρεμιέρα: Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στις 21:00

Από Δευτέρα 1 έως Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις 21:00

Κυριακή 7 Ιανουαρίου στις 20:00

Τιμές Εισιτηρίων:

15 ευρώ Γενική Είσοδος

13 ευρώ Μειωμένο (Άνεργων –  Φοιτητών – Αμέα)

Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία & more.com

Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71

Πληροφορίες  – Κρατήσεις: 2310 842 509 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.