Σύνθια Σάπικα: Επιλέγω το να μπορώ να επιλέγω - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Σύνθια Σάπικα: Επιλέγω το να μπορώ να επιλέγω

Η ιστορία των γυναικών στην οικογένεια μου ήταν από πάντα πολύ σημαντική. Η γιαγιά μου χώρισε όταν η μαμά μου ήταν 2 μηνών, το 1946. Για να ζήσει ξεκίνησε να φτιάχνει καπέλα για να δημιουργήσει, βήμα βήμα, έναναπό τους πιο σημαντικούς οίκους μόδας της Θεσσαλονίκης. Η άλλη μου γιαγιά είχε ένα ξύλινο πόδι και δύο παιδιά, μία κόρη και τον πατέρα μου. Όταν χτυπούσαν οι καμπάνες σταυροκοπιόταν και έλεγε “Παναγία μου να έχεις καλά το παιδί μου” και εννοούσε τον γιο της. Την λέει την ιστορία η θεία μου και γελάει σήμερα, αλλά τότε θα την πονούσε.

Αν θυμάμαι μία συμβουλή από τη μάνα μου είναι το “Ο καθένας αυτοτοποθετείται” που σήμαινε “η καθεμία αυτοτοποθετείται” που σήμαινε “να μάθεις να στέκεσαι στα πόδια σου “.

Στη δουλειά μου πέρασα τις φάσεις διαφόρων ζώων και φυτών. Στα 19 μου μου έλεγαν “μίλα να μην είσαι γλάστρα στο γυαλί”. Όταν πήρα το «κολλάει» αλλά ήμουν ευγενική στις συνεντεύξεις έγινα “κότα”, όταν έβγαζα είδηση “γάτα” και όταν στρίμωχνα με δύσκολες ερωτήσεις “σκύλα”.

Έχω άπειρες φίλες που έχουν άπειρες ιστορίες η καθεμία να διηγηθούν. Ιστορίες κακοποίησης, λεκτικής ή σωματικής, ιστορίες απαξίωσης ή αυτομείωσης, επειδή ήταν γυναίκες, ή απλά επειδή ξεχώριζαν. Η δική μου-γυναικεία- ιστορία δεν είναι πιο σημαντική.

Επιλέγω την ιστορία της κόρης μου που όταν προσπαθούσε να αποφασίσει αν θέλει να κάνει παθολογική η χειρουργική ειδικότητα, οι  γύρω της την αποθάρρυναν για την χειρουργική λέγοντας πως κανείς δεν πάει σε γυναίκα χειρουργό.

Επιλέγω μία στιγμή στο καλοκαιρινό μας τραπέζι που ομολογήσαμε πολλές γυναίκες μαζί ότι όλες μας έχουμε κατά καιρούς πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Επιλέγω την φίλη μου την Μ. που επί δεκαετίες ανέχεται την προσβλητική συμπεριφορά του συζύγου της,  και στέκεται βράχος, στρατιώτης, φάρος, στα παιδιά της (όλα τα ουσιαστικά γένους αρσενικού).

Ξέρω ότι για κάθε γυναικεία ιστορία υπάρχει και μία αντίστοιχη αντρική. Αλλά όλα αυτά είναι τόσο ξεπερασμένα τώρα πια. Επιλέγω το να μπορώ να επιλέγω.

Η Σύνθια Σάπικα είναι Δημοσιογράφος

Από την έντυπη έκδοση

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ