T.Μηταφίδης: «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πόλη ακροδεξιών...» - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

T.Μηταφίδης: «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πόλη ακροδεξιών…»

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι γνωστός για τις ιδέες του. Είναι Αριστερός, με το άλφα κεφαλαίο, σε αντίθεση με πολλούς άλλους. Αγωνιστής από μικρός. Αυτός ήταν που «βύθισε στο σκοτάδι» τηΔΕΘ, στα πρώτα «πανηγυρικά εγκαίνια, που επιχείρησε ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος. Συνελήφθη και παρά το ξύλο και τη φάλαγγα… «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» της χούντας.

«Κόκκινο πανί» τις τελευταίες μέρες, για όσα έχει πει για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κυρίως για τις αντιδράσεις των κατοίκων της Μακεδονίας και όσους συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. 

Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου

 

Η συμμετοχή στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σημαίνει ότι είσαι φασίστας; Είναι η Θεσσαλονίκη πόλη ακροδεξιών;

Ευτυχώς όχι. Όσοι συμμετείχαν στα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια της ξαναζεσταμένης “μακεδονοφροσύνης”- εθνικοφροσύνης δεν ήταν φασίστες, αλλά γνωστοί και άγνωστοι φασίστες ήταν αυτοί που έδωσαν τον τόνο στις εκδηλώσεις της «εθνικής ημών τυφλώσεως». Τι άλλο δείχνουν συνθήματα όπως “στα όπλα στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια” ή “μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά” και οι βεβηλώσεις του Μνημείου του Ολοκαυτώματος ή του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ; Την κύρια ευθύνη έχει η ΝΔ που προσφέρει πολιτικές πλάτες σ’ αυτό το “μαύρο μέτωπο” της πατριδοκαπηλίας, στην προσπάθειά της να τορπιλίσει την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και να απονομιμοποιήσει την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς ναυαγεί το αφήγημά της με το τέλος των μνημονιών και μπροστά στις απανωτές αποκαλύψεις για τα οικονομικά της σκάνδαλα. Η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη έχει μια σπουδαία παράδοση κοινωνικών αγώνων και δεν πρέπει να την αμαυρώνουν οι νοσταλγοί του παρακράτους των Γιοσμάδων, των Γκοτζαμάνηδων και της παρακρατικής οργάνωσης “Καρφίτσα” – και μάλιστα τη στιγμή που έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανασύσταση της κοινωνικής της μνήμης. Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό, σύμφωνα με τον Δ. Σολωμό.

Για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνική υποχώρηση. Εσείς τι πιστεύετε;

Η kυβέρνηση στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής», κατέληξε σε μια συναινετική συμφωνία για το Μακεδονικό με τη σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, που δεν θητεύει στον γκροτέσκο εθνικισμό του VMRO. Μάλιστα θα ισχύει erga omnes και θα επικυρωθεί με συνταγματική αναθεώρηση και δημοψήφισμα από τους γείτονές μας. Αυτό, δεν είναι εθνική υποχώρηση. Είναι μια έντιμη συμφωνία, με σεβασμό στις ιστορικές ευαισθησίες των δύο λαών. Γι’ αυτό και είναι βιώσιμη και θα λειτουργήσει προς το κοινό συμφέρον τους, την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη συν-ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επιστέγασμα όλων αυτών άλλωστε ήταν και το γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετείχε στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια ως μόνιμο μέλος.

Είστε άνθρωπος της δράσης και των γραμμάτων. Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση με την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη;

Αυτός είναι ο “ζουρλομανδύας” των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων που εφάρμοσε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Από το 2010 μέχρι το 15 η ανεργία εκτινάχθηκε στο 29%, καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% στους νέους, συνοδεία μπαράζ απολύσεων με πρωτεργάτη τον κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί «παρωχημένο» ακόμα και το 8ωρο! Εμείς αντίθετα στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. Ρίξαμε την ανεργία πάνω από 8 μονάδες. Ψηφίσαμε μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και δρομολογούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τι λέτε στους συνταξιούχους και στους παλιούς σας συναγωνιστές. Είναι δυνατό να τα βγάλουν πέρα με τις νέες περικοπές στις συντάξεις;

Το “εγκληματικό” PSI του κ. Βενιζέλου είχε χρεοκοπήσει τα ασφαλιστικά ταμεία παρά τις 11 μειώσεις των συντάξεων. Μέσα σε πέντε χρόνια το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 25% και η χώρα οδηγούνταν στα βράχια. Μπροστά σ’ αυτή την απειλή, ψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο. Σήμερα όμως ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και, με την επικείμενη έξοδο από το μνημονιακό ζόφο, οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε είναι πλέον ανοιχτές για αναθεώρηση.

Στην πολύπαθη Παιδεία η τακτική του “ράβε -ξήλωνε” είναι κανόνας! Μαθητές, γονείς και καθηγητές υποστηρίζουν σε έρευνα, ότι χωρίς φροντιστήριο δεν υπάρχουν ελπίδες για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Πώς μπορεί το δημόσιο σχολείο να γίνει πιο σύγχρονο και ελκυστικό σε μαθητές;

Μετά πέντε χρόνια μειώσεων, αυξήσαμε τις δαπάνες για την Παιδεία. Το 2017 είχαμε αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 2016 και το 2018 κατά 3,6 % σε σχέση με το 2017. Ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δόθηκε βαρύτητα στην Ενισχυτική Διδασκαλία. Η μαθητική διαρροή συγκρατήθηκε στο 6,2%, δηλαδή χαμηλότερα από τον μ.ό. των 28 χωρών- μελών της Ε.Ε., που είναι 10,7%. Μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής λιτότητας, το σχολείο μετατρέπεται σε ανοιχτή “αγκαλιά’” για τα παιδιά, ως μορφωτικός και κοινωνικός θεσμός. Αναβαθμίζεται η παραμελημένη ΤΕΕ. Δομικές αλλαγές δρομολογούνται στο Λύκειο, ώστε να απαλλαγεί από τον «Μινώταυρο» των Εισαγωγικών Εξετάσεων, να γίνει αυτοδύναμη βαθμίδα της Εκπαίδευσης, ενώ προγραμματίζουμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικούς.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ