Τα δελφίνια αγαπούν τις "βόλτες" στα νερά του Θερμαϊκού - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Τα δελφίνια αγαπούν τις «βόλτες» στα νερά του Θερμαϊκού

Eίναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε τροφή

 

 

2

Δελφίνια «σουλατσάρουν» τις τελευταίες μέρες στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και ορισμένα από αυτά πλησιάζουν το πλακόστρωτο της παραλίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να τα θαυμάσουν και να τα φωτογραφίσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε τροφή και εκτός από δελφίνια προσελκύει αρκετά συχνά φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, αλλά και φάλαινες.

«Είναι συνηθισμένο και ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός να βλέπουμε δελφίνια στον Θερμαϊκό. Αυτό συμβαίνει διότι το περιβάλλον είναι κατάλληλο και έχει κοπάδια ψαριών. Τα δελφίνια και οι φάλαινες είναι μεταναστευτικά είδη και ακολουθούν την τροφή τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» Αναστασία Κομνηνού.

Τα δελφίνια που φτάνουν κοντά στις ακτές, χωρίς να υπάρχει παθολογική αιτία, και γίνονται αντιληπτά είναι τα ρινοδέλφινα. Αυτό το συγκεκριμένο είδος συνηθίζει να παίζει με το κύμα της πλώρης ή με τα απόνερα σκάφους και πλησιάζει τους κολυμβητές.

Η κ.Κομνηνού θυμάται ότι, πριν από καιρό, στη νέα παραλία, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, στο σημείο όπου εκβάλει ένας αγωγός, έκανε βόλτες για αρκετές ημέρες ένα δελφίνι. Κι αυτό συνέβη διότι εκεί υπήρχαν πολλά κεφαλόπουλα.

Επιπλέον, μία φώκια είχε καθιερώσει ως «στέκι» της τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μουσικής, αφού για μεγάλο διάστημα την εντόπιζαν όσοι περπατούσαν στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας.

«Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε αυτά τα είδη από κοντά. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι αν δουν κάποιο θαλάσσιο θηλαστικό ή χελώνα να πλησιάζει πολύ την παραλία, να δυσκολεύεται ή να έχει περίεργη συμπεριφορά να επικοινωνήσουν αμέσως με το λιμεναρχείο, την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ ή τον ΑΡΙΩΝΑ» κατέληξε η κ. Κομνηνού.

Η Ελλάδα είναι τόπος έλξης του 20% των διαφορετικών ειδών κητωδών, που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον «ΑΡΙΩΝΑ» έχουν αναγνωριστεί περίπου 14-18 διαφορετικά είδη κητωδών (είδη που συμπεριλαμβάνονται στους νόμους προστασίας των CITES, που απειλούνται με εξαφάνιση), ενώ έχουν καταγραφεί ότι ενδημούν, αναπαράγονται ή μεταναστεύουν στις ελληνικές θάλασσες περισσότερα από 4000 δελφίνια και φάλαινες.

Με βάση την έρευνα του Κέντρου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας υπήρξαν περίπου 1500 περιπτώσεις προσαράξεων (standings) στις ελληνικές ακτές. Από αυτές, περίπου 600, δηλαδή το 40% του συνόλου, αφορούσε την περιοχή της Χαλκιδικής.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ