, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα… μαγικά βότανα βγήκαν στην αγορά!

votana
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Μυρωδιές… Ανατολής ξεπηδούν από διάφορες γωνιές της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα βότανα και τα αρωματικά φυτά, που από τα ξεχασμένα μπακάλικα βγαίνουν στα κεντρικά μαγαζιά και πλήθος κόσμου παραδίνεται σε ένα ταξίδι αισθήσεων, με μυρωδιές και χρώματα να πλημμυρίζουν τους πάγκους.
Η ρίγανη, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, το θυμάρι και το δενδρολίβανο έχουν γίνει πρωταγωνιστές για αρκετούς καταναλωτές που μέσα από το διαδίκτυο, αλλά την τηλεόραση έχουν γίνει ειδήμονες στο χώρο των βοτάνων.
Εκτός των εμπόρων, δεν είναι λίγοι οι γεωργοί που στρέφονται στην εναλλακτική καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών, ενώ παράλληλα επιδιώκουν και την τυποποίηση τους αλλά και την εξαγωγή των προϊόντων στο εξωτερικό. Ένας από τους συμμάχους άλλωστε των παραγωγών αλλά και των εμπόρων που ασχολούνται με βότανα και αρωματικά φυτά, είναι ότι η ελληνική χλωρίδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία των συγκεκριμένων ειδών, τα οποία πλέον γίνονται εμπορεύσιμα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η λουίζα και το… ταραξάκο
Προϊόντα που η ονομασία τους πριν από κάποια χρόνια δεν έλεγε τίποτα σε κανέναν, πλέον βρίσκονται σε καθημερινές κουβέντες, αναφέρονται στην τηλεόραση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης «παίρνουν φωτιά».
Η Πηγή Γιοβανοπούλου δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην εμπορεία και πώληση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βλέποντας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο νέο κόσμο να περνά το κατώφλι του καταστήματος της στην αγορά Καπάνι.
«Η νεολαία έχει μεγάλες γνώσεις για τα βότανα γιατί μπορούν να ενημερωθούν για αυτά από το ίντερνετ και τα διάφορα έντυπα που κυκλοφορούν. Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι που ασχολούνται περισσότερα χρόνια οι γνώσεις που αποκτούν είναι προφορικές, ρωτώντας εμάς και ή όσους γνωρίζουν», εξηγεί στην «Κ» η κ. Γιοβανοπούλου.
Η ίδια μας λέει, όπως και σε όλους τους πελάτες της, πως στη χώρα μας υπάρχουν βότανα τα οποία δε συναντάμε στον υπόλοιπο κόσμο και είναι μοναδικά. «Μιλάμε για 2.500 περίπου είδη βοτάνων».
Όσο για τα βότανα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτά είναι το σχοινόπρασο, το θυμάρι, το εστραγκόν, το θρούμπι, το φασκόμηλο, η λουίζα, ο γλυκάνισος, το δενδρολίβανο και το ταραξάκο.
Τι να προσέχουμε
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν όταν τα βότανα και οι ιδιότητες τους υποκαθιστούν τα φάρμακα και τις συμβουλές των γιατρών. Αυτό βέβαια είναι κάτι που πολλές φορές δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν όσοι ασχολούνται με το εμπόριο των συγκεκριμένων ειδών. «Αυτό που λέμε πάντα βέβαια είναι ότι τα βότανα δεν αντικαθιστούν τη γνώμη των γιατρών», αναφέρει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος καταστήματος με αρωματικά φυτά και μπαχαρικά.
Όπως λέει ο ίδιος οι καταναλωτές και κυρίως οι νέοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για ζητήματα διατροφής και υγείας οπότε είτε έρχονται ενημερωμένοι στο κατάστημα, είτε ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.
Όσον αφορά την τιμή τους, πολλές φορές ένα υψηλότερο κόστος μπορεί να υποδεικνύει πληροφορίες για την προέλευση ενός είδους. Για παράδειγμα η ρίγανη, αν και είναι ένα είδος το οποίο υπάρχει σε υπερεπάρκεια στην ελληνική αγορά και το γνωρίζουν οι περισσότεροι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην άγρια ρίγανη και την καλλιεργημένη. Όταν βλέπουμε ότι είναι ακριβή θα πρέπει να την επιλέγουμε αφού είναι καλύτερης ποιότητας», μας εξηγεί η Πηγή Γιοβανοπούλου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.